Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Υπόθεση Άκη: στο εδώλιο 19 και ο «Ιανός»

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 19 ατόμων ζητά ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης στην πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην οποία κεντρικός κατηγορούμενος είναι ο πρώην υπουργός.
Του Νίκου Ηλιάδη
Μεταξύ των 19 είναι οι έξι οι οποίοι είναι επίσης προφυλακισμένοι, καθώς και άλλοι 13, ανάμεσά τους και ο εκδότης και ιδιοκτήτης του «Ιανού» Νίκος Καρατζάς.

Εγκληματική οργάνωση
Ο εισαγγελικός λειτουργός δέχεται ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος συνέστησε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που έλαβε ως υπουργός Άμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη ο πρώην υπουργός συνέστησε αρκετές υπεράκτιες εταιρείες με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που εμφανίζονταν ως διαχειριστές ή εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών, οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων επενδυτικών δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν ουσιαστικά ξέπλεναν τα παράνομα ποσά, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένος ότι ο πρώην υπουργός έχει φροντίσει με τη συνδρομή συγκατηγορουμένων του να «παρκάρει» μεγάλα ποσά, προερχόμενα από μίζες, σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως προκύπτει και από σημειώσεις και έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του, «τα οποία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα, Σιγκαπούρη)».

«Η Βίκυ γνώριζε»
Η 340 σελίδων εισαγγελική πρόταση είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική και για τους επίσης προφυλακισμένους Βίκυ Σταμάτη και Νικόλαο Ζήγρα, σύζυγο και εξάδελφο αντιστοίχως του πρώην υπουργού.
Για τη Βίκυ Σταμάτη ο εισαγγελέας αναφέρει στην πρότασή του ότι «εκτός από την απόκτηση μιας κατοικίας, εξαιρετικά μεγάλης αξίας, που ήταν -και είναι- από τις ακριβότερες της Αθήνας, μεταξύ των κατασχεθέντων στο γραφείο και την οικία του Άκη Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν διάφορα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η καταβολή από αυτήν εξαιρετικά μεγάλων ποσών για την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών και η πραγματοποίηση δαπανών πολυτελούς διαβίωσης, σε βαθμό που είναι αδύνατον να μην τελούσε σε πλήρη γνώση της παράνομης προέλευσης του πακτωλού χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός».
Για τον Νικόλαο Ζήγρα αναφέρει πως ναι μεν έδειξε πρόθεση να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλην όμως «επιχείρησε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανακριτική έρευνα για ζητήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως σχετικά με υπεράκτιες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή».

Εδώλιο για άλλους 17
Ο κ. Καραγιάννης προτείνει ότι πρέπει να δικαστούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου Αρετή, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, ο Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, και η Ταλίτα Τσεκούρα, δικηγόρος.
Εκτός αυτών ο εισαγγελέας δείχνει εδώλιο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για τους: Αικατερίνη Σταμάτη (θεία της Βίκυς), Παναγιώτη Σταμάτη (αδερφό της Βίκυς), Οράτιο Μελά, εκπρόσωπο της υπεράκτιας εταιρείας Morelia, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, φερόμενο ως συνιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso, Νίκο Γεωργουλάκη, φερόμενο ως ιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis, Παντελή Ζαχαριάδη, φερόμενο ως συνιδιοκτήτη της Torcaso, Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, δικηγόρο, Νίκο Καρατζά, εκδότη, Γιώργο Κωνσταντάτο και Φώτη Αρβανίτη.
Αντίθετα ο εισαγγελέας ζητεί να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Bluebell Ευτύχιος Ατσοπάρδης, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Επίσης στην πρότασή του για κάποιους από τους κατηγορουμένους ζητεί να μη δικαστούν για επιμέρους πράξεις. Τον τελικό λόγο έχει πάντως το συμβούλιο εφετών, το οποίο θα αποφανθεί επί της εισαγγελικής πρότασης με βούλευμά του, το οποίο αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο κ. Καραγιάννης τάσσεται επίσης κατά της αποφυλάκισης των ήδη προφυλακισμένων, καθώς εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και νέα εγκλήματα, ιδίως νέες πράξεις νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», δεδομένου ότι «η υποδομή στην αλλοδαπή, μέρος επίσης μόνο της οποίας έχει αποκαλυφθεί, συνιστά παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή των κατηγορουμένων στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε χρόνο κρίνουν αυτό αναγκαίο».

Διερευνώνται άλλοι 35
Πέρα από τους ανωτέρω 20 το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει περισσότερο ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση με τις μίζες για τα υποβρύχια, καθώς ο ανακριτής έχει στρέψει την έρευνά του και σε νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής διερευνά τυχόν εμπλοκή και άλλων περίπου 35 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα («Έθνος») στο μικροσκόπιο του ανακριτή έχουν μπει έξι τραπεζικοί λογαριασμοί, που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες.
Παράλληλα με εντολή του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», έρχονται τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα κύπριοι ανακριτές, για να πάρουν κατάθεση από τον Νικόλαο Ζήγρα αναφορικά με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον καταζητούμενο σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του ο Ν. Ζήγρας είχε χαρακτηρίσει τους Μιχαηλίδη και Ζαγιάντ ως «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» στην υπόθεση με τις μίζες των πυραύλων TOR-MI. Όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Ζήγρας, ο Ντ. Μιχαηλίδης μετέφερε χρήματα μέσα σε σακούλες και τα παρέδιδε στον Α. Τσοχατζόπουλο. Από την πλευρά του ο Ντ. Μιχαηλίδης διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του και κατέθεσε μήνυση κατά του Ζήγρα.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ν. Καρατζά
Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Π. Καραγιάννη ο εκδότης Νίκος Καρατζάς κατηγορείται ότι «από κοινού με άλλους και ενεργώντας κατ’ επάγγελμα τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας…». Ειδικότερα στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τον κ. Καρατζά και τις αγοραπωλησίες των μετοχών της εταιρείας «Ιανός Α.Ε.» αναφέρονται επ’ ακριβώς τα ακόλουθα:
«Κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2005 έως 16.04.2010, ενεργώντας από κοινού με τον Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και τον Νικόλαο Ζήγρα, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε, κατείχε και διαχειρίστηκε περιουσία, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του συγκατηγορουμένου του Α. Α. Τσοχατζόπουλου με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης προέλευσής της και συγκεκριμένα: α) δέχτηκε στην κατοχή του από τον Νικόλαο Ζήγρα που λειτουργούσε για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου τον Ιούνιο του 2005 το ποσό του 1.000.000 ευρώ και β) δέχτηκε στην κατοχή του από τον Ν. Ζήγρα, που ομοίως ενεργούσε για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου τον Ιούλιο του έτους 2006, το ποσό των 500.000 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούσαν σε 180.077 μετοχές της εταιρείας ‘ΙΑΝΟΣ Α.Ε. βιβλιοπωλεία - εκδόσεις’, της οποίας ήταν ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κάτοχος του 85% του συνόλου των μετοχών, τα οποία διαχειρίστηκε επενδύοντάς τα για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου στην εταιρεία αυτή. Για να μην αποκαλυφθεί ωστόσο η διαχείριση εκ μέρους του της άνομης περιουσίας του πρώην υπουργού, εμφανίστηκε ως δήθεν αγοράστρια των μετοχών η εταιρεία NORRIS A.E., της οποίας γνώριζε ότι ιδιοκτήτης ήταν στην πραγματικότητα ο Α. Α. Τσοχατζόπουλος και φερόμενος δικαιούχος και διαχειριστής ο Νικόλαος Ζήγρας.
»Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ’ επάγγελμα, διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου