Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2013

Συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου το Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2013. Από την πλευρά μας, αφού ευχαρίστησα τον προϊστάμενο και τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας για τη συνεργασία τους και για τις διευκρινίσεις που μας έδωσαν, απηύθυνα μία ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της άρδευσης προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κιάφα.
Συγκεκριμένα ρώτησα πώς είναι δυνατόν το βεβαιωθέν ποσό οφειλών παρελθόντων ετών από την άρδευση να είναι μόλις 14.000€ περίπου, τη στιγμή που μόνο για την αρδευτική χρήση του 2012 θα βεβαιωθούν οφειλές περίπου 55.000€ (από τις 215.000€ που έπρεπε να είχαν εισπραχθεί μέχρι 31\12\2012, εισπράχθηκαν τελικώς περίπου 160.000 € – αυτό σημαίνει ότι οι εισπράξεις υπολείπονται κατά 55.000€, ενώ ο προϋπολογισμός του 2012 πέφτει έξω κατά 120.000€, καθώς προϋπολογίζονταν 280.000€ αρχικά από την άρδευση). Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως είναι η πρώτη χρονιά που με το «στρεμματικό» σύστημα έχουμε κάποια στοιχεία με βάση τα οποία μπορούν να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν οφειλές ανά παραγωγό. Όσο για το ποσό των παρελθόντων ετών, αυτό προέκυψε συγκεντρωτικά από την απογραφή για όλες τις χρονιές πριν από το 2010 στον πρώην δήμο Δίου.
Γενικά αυτό που παρατηρεί κανείς είναι μία τεράστια αδυναμία στην είσπραξη εσόδων, κυρίως παρελθόντων ετών. Κι ενώ είναι αλήθεια πως τα ποσά που προέρχονται από τον δημόσιο «κορβανά» έχουν περιοριστεί αισθητά, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε πως τα ποσά που δεν εισπράττουμε είναι σαφώς πολλαπλάσια.
Αυτό που διαφαίνεται ως θετική εξέλιξη είναι μία σχετική αύξηση (όχι πάντως ικανοποιητική) στους κωδικούς των επενδύσεων. Θα πρέπει όμως και τα προβλεπόμενα ποσά να αποδοθούν τελικώς σε έρευνες και μελέτες κι όχι τα περισσότερα να μείνουν στα χαρτιά, όπως τα τελευταία δύο χρόνια. Τονίσαμε πολλές φορές πως πραγματική λύση στα οικονομικά προβλήματα θα δώσει η ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως με προσεκτικές επιλογές και σωστό σχεδιασμό κι όχι με προτάσεις τύπου «άρπα – κόλα»! Ανάπτυξη επίσης μπορεί να έλθει και με την αξιοποίηση κινητής κι ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Αυτό όμως προϋποθέτει κατ’ αρχάς διασφάλιση της περιουσίας αυτής και κατόπιν αξιοποίηση της (κι όχι «ξεπούλημα», όπως ίσως θεωρούν ορισμένοι).
Βέβαια το αρνητικό είναι ότι στις μελέτες αυτές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό υπάρχουν και «Γενικές\Γενικευμένες τροποποιήσεις» πολεοδομικών σχεδίων, για τις οποίες έχουμε από καιρό προειδοποιήσει ότι δεν είναι σύννομες! Για τον λόγο αυτό και για όλους τους προηγούμενους καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου