Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗΣ του κ. Γ. Βλάχου & της κ. Ελ. Τσιφοδήμου

1. Του Γεωργίου Βλάχου του Χαραλάμπους, Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας και
2. Της Ελένης Τσιφοδήμου του Αποστόλου, Τμηματάρχη του Τμήματος Αδειών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας.
……………….

Τις τελευταίες ημέρες, αρχής γενομένης από την 30-8-2012, αναρτήθηκαν ή αναδημοσιεύθηκαν σε τοπικούς ιστοτόπους – blogs (ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΝΕΑ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ) ανώνυμα δημοσιεύματα μεμονωμένων πολιτών ή «παρεών» αφορώντα το ζήτημα της εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων της εταιρίας TOSOH για το έργο «αποκατάσταση τμήματος λατομείου στη θέση ¨Γούρνες – Ξηροκάμπι¨ αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας».
Στα δημοσιεύματα αυτά γίνεται αναφορά σ’ εμάς υπό τις ανωτέρω ιδιότητές μας με σαφείς υπαινιγμούς ότι η συγκεκριμένη εισήγηση (υπ’ αρ. πρωτ. 544/10-5-2012) επί του ζητήματος, που φέρει τις υπογραφές μας, εξυπηρετεί συμφέροντα, αφ’ ενός μεν διότι η δεύτερη από εμάς Ελένη Τσιφοδήμου είμαι αδελφή του πρώην Δημάρχου Λιτοχώρου Αθανασίου Τσιφοδήμου, ο οποίος είναι σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δίου – Ολύμπου και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. (φορέας του ανωτέρω έργου) και αφ’ ετέρου διότι ο πρώτος από εμάς Γεώργιος Βλάχος, ενεργώντας ανήθικα και όχι νόμιμα, δεν προχώρησα στην αντικατάστασή της ως εισηγήτριας.
Οι υπαινιγμοί – ισχυρισμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι, ψευδείς και αβάσιμοι και στοιχειοθετούν, κατά την άποψή μας, την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος του άρθρου 363 του Π.Κ. (συκοφαντική δυσφήμηση) ή, τουλάχιστον, του άρθρου 362 του Π.Κ. (απλή δυσφήμηση).

Προς δικαιολόγηση της άποψής μας αυτής εκθέτουμε τα εξής:  

1. Είναι ανακριβές ότι το υπ’ αρ. πρωτ. 5957/21-10-2010 έγγραφο αποτελεί αίτηση του τότε Δήμου Λιτοχώρου με Δήμαρχο τον Αθανάσιο Τσιφοδήμο. Το έγγραφο αυτό είναι ΑΠΟΦΑΣΗ του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της (τότε) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φέρει την υπογραφή του κ. Νικολάου Τσοτσόλη με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή αναφέρει κατά λέξη τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ενιαία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων για:
1. Την συνέχιση της λειτουργίας λατομείου αδρανών υλικών εμβαδού 488.062,861 τ.μ., το ενεργό τμήμα του οποίου ευρίσκεται εντός της λατομικής περιοχής αδρανών υλικών στην θέση ¨Γούρνες¨ Λιτοχώρου (αναθεώρηση της υπ’ αρ. 133764/13-12-2002 Κοινής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Ανάπτυξης) και
2. Την συνέχιση της λειτουργίας συγκροτήματος επεξεργασίας υλικών, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανωτέρω λατομικής περιοχής αδρανών υλικών (αναθεώρηση της υπ’ αρ. 21/2172/16-12-2003 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Ν.Α. Πιερίας).
Φορέας έργου: «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λιτοχώρου».
Με την απόφαση αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου αδρανών υλικών εμβαδού 488.062,861 τ.μ. στην θέση ¨Γούρνες¨ Λιτοχώρου και την συνέχιση της λειτουργίας συγκροτήματος επεξεργασίας υλικών μέχρι την 31-12-2015, δεδομένου ότι με παλαιότερη διοικητική πράξη (υπ’ αρ. πρωτ. ΓΝΟ1/573/28-2-1997 απόφαση του Νομάρχη Πιερίας) η διάρκεια της εκμετάλλευσης του λατομείου είχε ορισθεί μέχρι την 28-2-2013. Η απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ./Π.Κ.Μ. 5460/13-5-2009 αιτήσεως του φορέα του έργου («Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λιτοχώρου») και της υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ./Π.Κ.Μ. 12352/5-11-2009 αιτήσεως υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων. Μαζί με τις αιτήσεις αυτές του φορέα του έργου συνυπεβλήθη και ο φάκελλος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. Οικ.122859/2-2-2004 Εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Φρονούμε ότι η προσεκτική ανάγνωση των ανωτέρω οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι την 21-12-2010 ουδεμία αίτηση του τότε Δήμου Λιτοχώρου με Δήμαρχο τον Αθανάσιο Τσιφοδήμο ή του φορέα του έργου («Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λιτοχώρου») υπεβλήθη οπουδήποτε, έχουσα σχέση με το ζήτημα της εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων της εταιρίας TOSOH στο λατομείο.
Συνεπώς, αν θεωρηθεί ότι οι συντάκτες των κειμένων που αναρτήθηκαν στους ανωτέρω ιστοτόπους - blogs έχουν την ικανότητα να διαβάζουν Ελληνικά, είναι προφανές ότι με τα γραφόμενά τους σκοπίμως βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή μας. Το σκέλος που αφορά την ανωνυμία των συντακτών των κειμένων το αφήνουμε ασχολίαστο και στην κρίση των πολιτών.

2. Είμαστε χημικοί – μηχανικοί και με αυτόν τον τίτλο σπουδών υπηρετούμε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας. Υπηρεσιακώς ανετέθη σ’ εμάς να εισηγηθούμε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Τροποποίηση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου ¨Αποκατάσταση τμήματος λατομείου στη θέση ¨Γούρνες – Ξηροκάμπι¨ αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας¨». Επ’ αυτού εκφέραμε την επιστημονική και μόνον άποψή μας, για την οποία βεβαίως κάθε καλόπιστη κριτική (θετική ή αρνητική) είναι ευπρόσδεκτη.
Για την ακεραιότητα και το ήθος μας, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανένα είτε επωνύμως, είτε ΚΥΡΙΩΣ ανωνύμως να τα αμφισβητήσει. Τούτο, διότι «ο βίος και η πολιτεία μας» στη συγκεκριμένη Υπηρεσία ουδέποτε σχετίσθηκε με εξυπηρετήσεις ή υπηρετήσεις συμφερόντων, ούτε, άλλωστε, υπήρξε κατά το παρελθόν παρόμοια μομφή ή καταγγελία για εμάς.
Συνεπώς όσα γράφονται για εμάς, ανεξαρτήτως των κινήτρων των συντακτών, είναι δυσφημιστικά ως ανυπόστατα, αναπόδεικτα και αβάσιμα.

3. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η εισήγησή μας, ως ακραιφνώς ερειδόμενη στην επιστημονική και μόνον άποψή μας επί του ζητήματος, είναι γνωμοδοτική και η επίδρασή της στη συγκρότηση άποψης στα όργανα που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις επί του ζητήματος θα είναι ανάλογη της υπηρεσιακής βαθμίδας, στην οποία υπαγόμαστε.
Είναι, επομένως, σαφές ότι, επειδή η λήψη της απόφασης για το ζήτημα δεν θα στηριχθεί μόνο σε επιστημονικές απόψεις (δικές μας ή άλλων Υπηρεσιών και προσώπων, παρόμοιες με τις δικές μας ή διαφορετικές), αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν και άλλες παράμετροι (π.χ. επίδραση ή μη στην τουριστική οικονομία του Νομού), αυτή (τελική απόφαση) θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε την ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ για την εισήγηση που φέρει την υπογραφή μας και δηλώνουμε ότι κάθε άλλο πεδίο αντιπαραθέσεων είναι ξένο με το ήθος και τη λογική μας ως πολιτών και ως υπηρεσιακών παραγόντων.
Συνεπώς, επειδή οι διαχειριστές των ανωτέρω ιστοτόπων - blogs φέρουν ακεραία την ευθύνη (μαζί με τους ανώνυμους συντάκτες) για όσα δυσφημιστικά αναρτώνται ή αναδημοσιεύονται, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΝΩΣ, τους καλούμε να ελέγχουν από τούδε και στο εξής όσα κείμενα αφορούν τα πρόσωπά μας και σε περίπτωση που περιέχουν δυσφημιστικούς ισχυρισμούς να αποφεύγουν την ανάρτηση ή την αναδημοσίευσή τους. Σε αντίθετη περίπτωση τους δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε την συνέχιση της δυσφήμησης των προσώπων μας και ότι θα προασπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα προσωπικά και υπηρεσιακά μας συμφέροντα και δικαιώματα.
Κατερίνη 12-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου