Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα στην κόψη του ξυραφιού

Όσοι πίστευαν ότι σήμερα θα κλείσει η συμφωνία για το πακέτο των 11,8 δις ευρώ θα μιλήσουν για «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.

Όσοι, όμως, γνωρίζουν περισσότερα μπορούν να μιλήσουν απλά για παράταση της αγωνίας για τις επόμενες εβδομάδες. Την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, τόσο στο να μη γίνουν περικοπές στα χαμηλά εισοδήματα όσο και στα ισοδύναμα μέτρα που έχουν προτείνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σαφέστατα η εβδομάδα είναι κρίσιμη αφού τη Δευτέρα συναντάται η τρόικα με τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο, την Τρίτη ο Α. Σαμαράς πάει να συναντήσει τον Μ. Ντράγκι και την Τετάρτη είναι η νέα σύσκεψη. Την Παρασκευή πιθανότατα θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς κι αυτό να είναι ωστόσο βέβαιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το antinews, το πακέτο δε θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας αλλά η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οπότε και είναι το επόμενο Γιουρογκρούπ καθώς αυτό της Λευκωσίας δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Στις 8 Οκτωβρίου θα κριθούν όλα, οπότε υπάρχουν περιθώρια και δεν υπάρχει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Αυτό είναι το σίγουρο. Κατά τα λοιπά η σημερινή σύσκεψη έβγαλε τις εξής ειδήσεις: 

1.Σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και Βενιζέλος και λίγο πιο χλιαρά ο Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Το ίδιο έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου. Δε βρίσκεται προς το παρόν η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού. Όμως, η αναφορά του κ. Κουβέλη ότι δεν είναι δεδομένη η ΔΗΜΑΡ αφήνει ένα παράθυρο για πολιτικές εξελίξεις καθώς ο κ. Κουβέλης πιέζεται σφόδρα από βουλευτές του να διατηρήσει τη γραμμή των ισοδύναμων μέτρων και να μη συμφωνήσει σε οριζόντια μέτρα και περικοπές σε χαμηλόμισθούς.

2.Επιβεβαιώθηκε αυτό που νωρίτερα είχε πει ανεπισήμως ο κ. Στουρνάρας. Ότι δηλαδή υπάρχει πρόβλημα με μέτρα 2 δις ευρώ που δε δέχεται η τρόικα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι περισσότερα από 2 δις και αφορούν κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες η τρόικα δεν πιστεύει ότι θα κάνει η Ελλάδα. Εφεδρεία, φορολογικά έσοδα, αμυντικές δαπάνες είναι τα βασικά αγκάθια. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν επιμείνει η τρόικα και πάμε σε διαρκές αδιέξοδο. Τότε ίσως υπάρξει πρόβλημα, όμως, μπορεί να αρθεί μέσω της διαπραγμάτευσης που παίρνει και πάλι πάνω του ο Αντώνης Σαμαράς. Άλλωστε, τα νούμερα είναι αμείλικτα και πρέπει να τα δεχθούν και τα ξένα «νούμερα». Μιλούσαν για ύφεση 4-5% και έχει φτάσει το 7% ενώ περίμεναν και μικρότερη ανεργία αλλά έχει φτάσει 24,4%. Επομένως, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι αδύνατο να πιαστούν οι στόχοι για τα έσοδα με τόσο μεγάλη ύφεση για 5ο έτος.

3. Η επιμήκυνση είναι σίγουρη εφόσον κλειδώσει το πακέτο. Το επανέλαβε ο Β. Βενιζέλος κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Διότι αν ληφθούν τα μέτρα θα είναι πιο «μαλακά» αν επεκταθούν σε βάθος τετραετίας κι όχι διετίας.

4. Επιβεβαιώθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης οι οποίοι επιθυμούν να βγουν αλώβητοι από τα μέτρα και ταυτόχρονα να φανεί η κυβέρνηση ανάλγητη που προτείνει σκληρά μέτρα αλλά αυτοί τα απορρίπτουν. Δηλώσεις του τύπου «δεν πρέπει να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα», ή αυτή του κ. Κουβέλη ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο για τη ΔΗΜΑΡ και ο λαός δεν αντέχει άλλο, είναι απλά παιχνίδι για τις κάμερες. Ασφαλώς και κανείς δε συμφωνεί σε οριζόντιες περικοπές και σε ψαλίδι στα λεφτά των αναπήρων. Ούτε στην κυβέρνηση είναι τρελοί να σκέφτονται κάτι τέτοιο. Δε μπορεί όμως να παίζεται επικοινωνιακό μπιλιάρδο πάνω από το σχεδόν πτώμα της χώρας.

Το συμπέρασμα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου είναι αυτό που έγραφε το antinews πριν μερικές ημέρες. Ότι τα μέτρα που πρέπει να αποφασιστούν είναι πάρα πολύ σκληρά γι’ αυτό και κανείς δεν παίρνει την απόφαση να τα ανακοινώσει.

Οι ελπίδες όλων πέφτουν και πάλι στον πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με την τρόικα και με τον Μ. Ντράγκι. Αν γίνει κατανοητό ότι δε μπορεί η χώρα να πάρει μέτρα του τύπου, κόβονται οι συντάξεις οριζόντια, ρίχνονται οι ανάπηροι στον Καιάδα ή ψαλιδίζεται η σύνταξη του ΟΓΑ, τότε μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία. Αλλιώς το λόγο έχουν οι πολιτικοί της Ευρώπης κι όχι οι τεχνοκράτες. Με δεδομένο ότι το κλίμα έχει αλλάξει στη Γερμανία και κανείς δε θέλει να πετάξει την Ελλάδα από το τρένο, το μεγάλο στοίχημα είναι ένα και μοναδικό. Τα μέτρα για περικοπές 11,8 δις ευρώ να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια αλλά και να συνοδεύονται από αναπτυξιακό πλαίσιο που θα απαλύνει την πίκρα. Και φυσικά η επιμήκυνση σε συνδυασμό με πιθανό νέο κούρεμα, μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα.

Πηγή: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου