Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΙΑ-12 - Με άλογα μεταφορά τής εικόνας τού αγίου Διονυσίου από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι του αγίου στον Όλυμπο

ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Με άλογα μεταφορά της εικόνας του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο παλιό μοναστήρι
* ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
* ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Δ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Γ. ΚΩΤΟΥΛΗ


Τηρήθηκε για μια ακόμη χρονιά το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, με άλογα, από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι του αγίου, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τα άλογα ξεκίνησαν από το πάρκο Λιτοχώρου, έκαναν τον γύρο της κεντρικής πλατείας και στη συνέχεια μετέβησαν στο νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, για την παραλαβή της εικόνας, ύστερα βέβαια από συνεννόηση με την Ιερά Μονή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιππικού ομίλου Λιτοχώρου, Δημήτρης Παπαθανασίου, ο σύλλογος συνεχίζει να τηρεί το παλιό έθιμο για μεταφορά της εικόνας του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι, όπου παραδίδεται στις 6.00 το απόγευμα για να ξεκινήσει ο Μέγας Εσπερινός.

«Το έθιμο πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Παλιότερα, σαν σήμερα, παραμονή της εορτής του Τιμίου Σταυρού, πολύς κόσμος ανέβαινε με τα ζώα στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Οι άνθρωποι αυτοί μετέφεραν και την εικόνα του αγίου όπου και γινόταν πανηγύρι την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εμείς λόγω αυτής της παράδοσης το συνεχίσαμε το έθιμο αλλά και το εμπλουτίσαμε», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Ο πρόεδρος του ιππικού ομίλου Λιτοχώρου είπε επίσης ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2002 από μια παρέα φίλων που αγαπούν τα άλογα, αγαπούν τη φύση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ.ΚΩΤΟΥΛΗΣ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλης, ανέφερε τα εξής: «Χρόνια πολλά σε όλους, ενόψει της μεγάλης εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τα μέλη του ιππικού ομίλου Λιτοχώρου, για μια ακόμη φορά, πιστοί στην παράδοση, μεταφέρουν την εικόνα του αγίου από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχηθώ στα μέλη του ιππικού ομίλου να συνεχίσουν τις προσπάθειες που κάνουν και να δηλώσω ότι εμείς ως δήμος Δίου-Ολύμπου θα είμαστε αρωγοί στις δράσεις τους για τη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου