Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Γλάροι εισβάλλουν στις πόλεις λόγω έλλειψης τροφής

Σε χωριά και πόλεις στην ενδοχώρα εισβάλλουν σήμερα οι γλάροι, καθώς λόγω της κατάρρευσης της αλιείας οι ψαράδες πετούν όλο και λιγότερα υπολείμματα ψαριών, ενώ η επεξεργασία απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνεπάγεται μειωμένη ποσότητα τροφής στις χωματερές.

Επισήμως οι ασημόγλαροι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απειλούμενα είδη, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια ο πληθυσμός τους μειώθηκε στο μισό.

Ωστόσο, αν και οι γλάροι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) ο πληθυσμός τους στους στα χωριά και τις πόλεις συνεχώς αυξάνεται.

Οι γλάροι είναι φυσικοί «οδοκαθαριστές». Στο παρελθόν τεράστια κοπάδια γλάρων τρέφονταν με υπολείμματα και εντόσθια που πετούσαν οι ψαράδες ή οι μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων κατά τον καθαρισμό των ψαριών.

Ωστόσο ο κλάδος της αλιείας υφίσταται μεγάλες πιέσεις αυτή την περίοδο, ενώ η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρή νομοθεσία για τα ανεπιθύμητα αλιεύματα και τις απορρίψεις ψαριών, περιορίζοντας την τροφή των γλάρων.

Εκτός αυτού, η αύξηση της επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας σημαίνει ότι οι γλάροι δυσκολεύονται πλέον να βρουν τροφή στις χωματερές.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC για το Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα στις πόλεις ζουν πάνω από 100.000 ζευγάρια γλάρων, ενώ το 2000 ο πληθυσμός τους στα αστικά κέντρα δεν ξεπερνούσε τα 3.000 άτομα.

Οι γλάροι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις πόλεις αδειάζοντας τους κάδους απορριμμάτων, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά επίθεσης σε ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου