Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πάνω από τα 1,29 δολάρια ανέβηκε το ευρώ, μετά την απόφαση για τον ΕΜΣ

Το ευρώ ενισχύθηκε από το «πράσινο φως» που έδωσε σήμερα το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος διαθέτει 700 δισεκ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Το ευρώ έφθασε στο επίπεδο των 1,2918 δολαρίων, καταγράφοντας κέρδη 0,53%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται επίσης ανοδικά, σημειώνοντας κέρδη 0,38%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης να επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να εγκρίνει την ίδρυση του ΕΜΣ ενθάρρυνε περισσότερο τους επενδυτές. Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα μπορεί στο μέλλον να αυξήσει τη χρηματοδοτική συμμετοχή της στον ΕΜΣ χωρίς προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου της.

Η απόδοση των 2ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης (0,07%) στο 2,86%. Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 8 μ.β. και έφθασε στο 1,62%.

Οι επενδυτές αναμένουν και το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, που διεξάγονται σήμερα, ενώ προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από τις προτάσεις για την τραπεζική μεταρρύθμιση στην ΕΕ που ανακοίνωσε, επίσης σήμερα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εκτός της Ευρώπης, το κλίμα έχει βελτιωθεί από την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι αμερικανικές και οι κινεζικές αρχές θα συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα για να ενισχύσουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου