Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιγράφοντας (λάθος) το ΠΑΣΟΚ…

Από το STATESMEN:
Το “κούρεμα” του ήλιου ήταν λάθος. Γιατί στέλνει… εκκωφαντικό μήνυμα για τις «περικοπές» που δέχεται το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στα σύμβολά του, στην εποχή του Μνημονίου. Η επιλογή ενός Μουσείου, ήταν επίσης λάθος. Γιατί… εξιτάρει το πνεύμα να κολυμπήσει σε ωκεανό σχολίων, συνειρμών και λοιδωρίας, για το πως κατάντησε το ΠΑΣΟΚ μουσειακό έκθεμα. Λάθος ήταν ακόμη η διαχείριση της δυνητικής απουσίας κορυφαίων στελεχών, αλλά και εκ των υστέρων, της παρουσίας άλλων, μεταξύ των οποίων δυο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών.

Όλα αυτά τα λάθη μαζί όμως, που μπορεί κανείς να αριθμήσει βιαστικά από τη χθεσινή εκδήλωση μνήμης για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να σταθούν στη ζυγαρία με… αξιοπρέπεια, απέναντι στο πολύ μεγαλύτερο λάθος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Που, την ίδια ώρα, διοργάνωναν εκδήλωση στη Νίκαια, για να στείλουν το υποσυνείδητο μήνυμα ότι το «νέο ΠΑΣΟΚ»… ήταν εκεί.

Φυσικά, ο πρόεδρος του Συνασπισμού φρόντισε να κρατήσει τις αναμενόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα κακώς κείμενα της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από τα στελέχη του Κινήματος. Όχι βέβαια από την πολιτική, ιδεολογική και κοινωνική βάση του, που φυσικά και τη θέλει στην Κουμουνδούρου.

Η όλη ρητορική και η συμπεριφορική προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ. Το λάθος ΠΑΣΟΚ. Και το αντιγράφει λάθος. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αδυνατεί να κατανοήσει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει. Δραματικά. Και όπως ορθώς είχε διαπιστώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος… όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταμφιεστεί σε ρετουσαρισμένο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η αλλαγή αυτή προσπέρασε την Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό και τα εκλογικά κέρδη είναι προσωρινά. Σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα της κρίσης δεν θα αντέξει την αφόρητη μακαριότητα του λαϊκισμού. Και θα τον κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου