Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Εφυγε ταλέντο και έγινε το «αστέρι των 20 εκατ. ευρώ»

Από το ΕΘΝΟΣ:
Μια από τις παιδικές εικόνες στα μάτια του Κυριάκου Παπαδόπουλου είναι η θέα του επιβλητικού Ολύμπου στην Πιερία. Η κατάκτηση της κορυφής του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας είναι δύσκολη, επίπονη και απαιτεί κόπο. Μεταφορικά, η αναρρίχηση μέχρι το πιο ψηλό σημείο σημαίνει την υλοποίηση του υπέρτατου στόχου. Ο διεθνής αμυντικός, που γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κατερίνη, δηλαδή στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται σε καλό δρόμο, για να κατακτήσει την κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Σε ηλικία 20 ετών έχει ήδη γνωρίσει τον κόσμο της Μπουντεσλίγκα με τη Σάλκε, έχει στο ενεργητικό του τη συμμετοχή με την Εθνική ομάδα στην τελική φάση του EURO 2012, ενώ έχει απασχολήσει τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης.

Το όνομά του έχει «παίξει» για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, όμως πρέπει να περιμένουν για να τον κάνουν δικό τους. Το ίδιο και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που έφτασε να προτείνει -χωρίς να βρει ανταπόκριση- 18 εκατ. ευρώ προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον ταλαντούχο κεντρικό οπισθοφύλακα που ξεκίνησε στον Σβορώνο, παίζοντας ως τερματοφύλακας. Αργότερα εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό μπακ, ενώ δοκιμάστηκε με επιτυχία και στη θέση του ανασταλτικού μέσου, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα «πολυεργαλείο», χρήσιμο στα χέρια κάθε προπονητή.

Το 2007 βρέθηκε στον Ολυμπιακό, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποχώρησε από τους Πειραιώτες διαβλέποντας πως δύσκολα θα βρει θέση βασικού. Δεν δέχθηκε την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του και έτσι το 2010 πωλήθηκε έναντι 2 εκατ. ευρώ στη γερμανική Σάλκε. Μόλις δύο χρόνια αργότερα κοστολογείται στο δεκαπλάσιο, ποσό που εφόσον εισρεύσει στα ταμεία του συλλόγου του Γκελζενκίρχεν, οι «ερυθρόλευκοι» θα καρπωθούν το 5% του ποσού (δηλαδή 1 εκατ. ευρώ).

Την ίδια αυξητική τάση θα παρουσιάσουν και οι αποδοχές του σε περίπτωση μετακίνησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη η Ζενίτ του έταζε ετήσιο συμβόλαιο ύψους 3 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. ευρώ εισπράττει στη Σάλκε). Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο έφτασε να ασχοληθεί μέχρι και η Gazprom, που ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των Γερμανών. Η εταιρεία-«κολοσσός» στον τομέα της ενέργειας είναι ιδιοκτήτρια της Ζενίτ και χορηγός της Σάλκε.

Ο μάνατζερ
Ο άνθρωπος που πίστεψε στις δυνατότητες και την αξία του 20χρονου στόπερ και επένδυσε στο ταλέντο του είναι ο ατζέντης του Πολ Κουτσολιάκος, κάτι που δεν αξιολόγησε ο υπεύθυνος σκάουτερ της Τσέλσι, Πέλε Αντερσον, ο οποίος είχε πει τον Απρίλιο του 2010: «Αν είσαι επαγγελματίας σκάουτερ, δεν μπορείς να εισηγηθείς την απόκτηση ενός νέου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ο οποίος αγωνίζεται όλες και όλες δέκα φορές τον χρόνο και αυτές με την Εθνική ομάδα κάτω των 21. Ποια σοβαρή ομάδα θα δώσει τρία-τέσσερα εκατομμύρια ευρώ; Για να πάρεις κάποιον ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να τον βλέπεις σε δράση κάθε εβδομάδα».

Αντιθέτως, ο Πολ Κουτσολιάκος «έβαζε το χέρι του στη φωτιά» πως αργά ή γρήγορα ο πελάτης του θα γίνει ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που για τη μεταγραφή του θα απαιτηθούν 20 εκατ. ευρώ. Αλλωστε θεωρείται από τους κορυφαίους στην ηλικία του για τη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Στην «Αουφ Σάλκε Αρίνα», ο διεθνής ποδοσφαιριστής έζησε μεγάλες στιγμές, φτάνοντας τη σεζόν 2010-11 μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έκανε και υψηλές γνωριμίες.

Κορυφαία θεωρείται η φιλία του με τον Ραούλ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο διάσημος Ισπανός ποδοσφαιριστής είχε υπό την προστασία του τον νεαρό Κυριάκο. Είναι εξαιρετικά οικεία η τηλεοπτική εικόνα και οι φωτογραφίες να πανηγυρίζουν μαζί τα τέρματα που σημείωναν με τη γερμανική ομάδα. Η... χάρη τους έφτασε μέχρι και 1.000 μέτρα κάτω από τη γη, όταν είχαν φωτογραφηθεί μαζί σε μια επίσκεψη της ομάδας σε ορυχεία στη Βεστφαλία.

Σίγουρα τα ύψη δεν τα φοβάται. Γι' αυτό και τον περασμένο Ιούλιο έκανε, ως εθελοντής, πρωινή βάρδια στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΝ
Ο Ραούλ, ο Καραγκούνης και ο πάοκ
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι ένα παιδί που έχει πάρει σωστές αρχές από το σπίτι του και την οικογένειά του και αναγνωρίζει όσους τον βοηθούν να βελτιωθεί. Στο παρελθόν, μιλώντας για τον Ραούλ είχε πει πως «είναι καταπληκτικό παιδί, είμαστε κάθε μέρα μαζί και μου μιλάει συνέχεια στις προπονήσεις. Θέλει να με βοηθάει και εκτιμά το στυλ παιχνιδιού μου».

Η συναναστροφή του ταλαντούχου Ελληνα με έναν ποδοσφαιριστή παγκοσμίου φήμης, όπως ο Ισπανός είχε ευεργετικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά του. Μάλιστα, ο πρώην παίκτης των Μαδριλένων φέρεται να είπε την καλή κουβέντα στους ανθρώπους της ισπανικής ομάδας και κάπως έτσι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος βρέθηκε στο μικροσκόπιο της «βασίλισσας της Ευρώπης». Ενας άλλος ποδοσφαιριστής τον οποίο σέβεται και εκτιμά ο διεθνής μπακ είναι ο Γιώργος Καραγκούνης, στον οποίο μάλιστα αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε στο πρόσφατο φιλικό με τη Νορβηγία. Λίγο αργότερα, δήλωσε ότι «μας λείπει ο αρχηγός. Εχει τιμήσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και τον χρειαζόμαστε...».

Η σχέση τους ήταν πάντα σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά εκεί που ισχυροποιήθηκε ήταν στο Euro της Πολωνίας. Ο Καραγκούνης βοήθησε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που πραγματικά έχει αξιόλογη πορεία στη «γαλανόλευκη». Μολονότι είναι μέλος αυτής της ομάδας μόλις έναν χρόνο, μετρά ήδη 13 παρουσίες και τέσσερα τέρματα. Σε συλλογικό επίπεδο, αν και αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, δεν έχει κρύψει την προτίμησή του για τον πάοκ. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει βρεθεί στις εξέδρες της Τούμπας πανηγυρίζοντας μάλιστα τα γκολ.

Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟY
gtriantafyllopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου