Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-12 - Δηλώσεις καθηγητή Α.Π.Θ. Δ.Αλιφραγκή για μη επικινδυνότητα χωμάτων τής TOSOH

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Καθηγητής Α.Π.Θ. Δ.Αλιφραγκής: Κανένας κίνδυνος ρύπανσης από το υλικό της TOSOH

ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ι.ΧΑΡΑΚΛΕΙΑΣ: ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ
Κανένας κίνδυνος ρύπανσης δεν υφίσταται από το υλικό της εταιρίας TOSOH ELLAS, καθώς είναι αδιάλυτο, δηλώνει ο καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Αλιφραγκής, σε δηλώσεις που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News» (Κυριακή 26/8/2012 – Ρεπορτάζ: Λία Παπαδράγκα).

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ
Όπως τονίζει μάλιστα, «σύμφωνα με τα πειράματα και τις πιλοτικές εφαρμογές που έχει πραγματοποιήσει, το υλικό αυτό μπορεί να έχει χρησιμότητα για την εξουδετέρωση επικίνδυνων στοιχείων, όπως το αρσενικό και το κυανίδιο». Επίσης, τονίζει ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί «και ως εδαφοβελτιωτικό σε εδάφη όπου λείπουν ο σίδηρος και το μαγγάνιο». Προτείνει μάλιστα τη χρησιμοποίησή του στις καλλιέργειες ακτινιδίων της Κατερίνης, όπου τα εδάφη είναι αλκαλικά.

Ο ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΚΛΕΙΑΣ

Στο ίδιο κείμενο δημοσιεύονται και δηλώσεις του χημικού μηχανικού της TOSOH, Γιάννη Χαρακλειά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κατά παρελθόν, τέτοιο υλικό της εταιρείας έχει κατά καιρούς διατεθεί σε παλιούς δανειοθαλάμους στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στην κατασκευή της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ των Ταγαράδων ως εδαφοβελτιωτικό.

Επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωση του λατομείου άμμου και χαλικιού, στη θέση «Γούρνες- Ξηροκάμπι» Λιτοχώρου, προβλέπεται η κάλυψη 15 στρεμμάτων από τα 800 συνολικά του λατομείου. Η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το έργο, που περιλαμβάνει τη μεταφορά του υλικού, τη στεγανοποίηση του εδάφους με μεμβράνες, την αποκατάσταση του τοπίου με φυτεύσεις και τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου.

«Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από βιομηχανική διαδικασία και αυτό τρομάζει. Όμως, το συγκεκριμένο υλικό δεν κατατάσσεται στα επικίνδυνα υλικά και επιπλέον λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις και ακόμη περισσότερες», δηλώνει ο χημικός μηχανικός της TOSOH, Γιάννης Χαρακλειάς.

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται και αντίθετες απόψεις και συγκεκριμένα του επιστημονικού συνεργάτη του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Προκόπη Κωφού, ο οποίος κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα», καθώς και δύο πολιτών, του Ηλία Τσολακίδη και του Νίκου Παντελιάδη, με ανάλογο περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου