Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από συνεργασίες Ελλάδας - Αλγερίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ PEDGINI SALAOUANDGI ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από συνεργασίες Ελλάδας - Αλγερίας
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ, ΟΠΩΣ Η ΦΕΤΑ, ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΛΠ
* Ο κ. ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση μεταξύ τού Αλγερινού πρέσβη Pedgini Salaouandgi και του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου πραγματοποιήθηκε στη σκιά τού βουνού των θεών, στο δημαρχείο Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Salaouandgi έδειξε φιλικά αισθήματα απέναντι στη χώρα μας και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως φίλο τής Ελλάδας αλλά και της περιοχής τού Ολύμπου. Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι φίλος όχι στα λόγια αλλά έδειξε πρόθυμος να βοηθήσει, μέσω της Αλγερίας, την πατρίδα μας για την οποία μίλησε με πολύ μεγάλη συμπάθεια, ιδιαίτερα τώρα που διέρχεται πολύ δύσκολες στιγμές.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο Αλγερινός πρέσβης ήρθε στο δημαρχείο συνοδευόμενος από την υπεύθυνη τουριστικού γραφείου «Μ.Μ. TRAVEL» στον Πλαταμώνα, κ. Μάγδα Μουρατίδου, η οποία εδώ και μια εικοσαετία περίπου συνεργάζεται με το αλγερινό τουριστικό γραφείο «DAMTOURS» και έχει φέρει αρκετές δεκάδες χιλιάδες Αλγερινούς τουρίστες στις ακτές τού δήμου Δίου-Ολύμπου.

Τον Αλγερινό πρέσβη και την κ. Μουρατίδου υποδέχθηκαν στον δήμο ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης αλλά και η διευθύντρια του δήμου Ελένη Σοφιανίδου η οποία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μετάφραζε από τα γαλλικά στα ελληνικά και αντιστρόφως, δεδομένου ότι οι Αλγερινοί μιλούν γαλλικά.

«Θέλω να πάει μακρύτερα η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας στο θέμα τού τουρισμού (συνεργασία των τουριστικών γραφείων Μάγδας Μουρατίδου από τον Πλαταμώνα και DAMTOURS από το Αλγέρι)», ήταν τα πρώτα λόγια τού πρέσβη, μετά την υποδοχή που του έγινε. «Ποτέ δεν είναι αργά», απάντησε χαμογελώντας ο δήμαρχος. «Είμαι δεμένος με την περιοχή τού Δ.Δίου-Ολύμπου», συνέχισε ο Αλγερινός πρέσβης. Και κάπου εκεί άρχισε η συζήτηση.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Η συζήτηση άνοιξε με τον κ. Salaouandgi να μιλά με θαυμασμό για την ελληνική γλώσσα, χιλιάδες λέξεις της οποίας είναι διεσπαρμένες σε άλλες γνωστές γλώσσες καθώς και στη γαλλική γλώσσα. Με αφορμή δε κάποιες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στα γαλλικά, ιδιαίτερα δε κάποιες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στη γαλλική για να αποτυπώσουν π.χ. την οικονομική κρίση (crise economique), ο Αλγερινός πρέσβης βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί σε ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Γαλλική Ακαδημία με τη συμμετοχή μιας Αλγερινής συγγραφέως η οποία, μεταξύ των άλλων που είπε, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να αφαιρεθούν οι ξένες λέξεις από τη γαλλική γλώσσα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας απαντώντας στη συγγραφέα τής είπε: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να σας ακούσουμε σ’ αυτή την πρόταση, διότι αν έπρεπε να το κάνουμε αυτό, την πρώτη λέξη που θα έπρεπε να αφαιρέσουμε από το γαλλικό λεξιλόγιο θα ήταν η λέξη «Ακαδημία» (academie), που είναι ελληνική λέξη»!

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Στη συνέχεια ο κ. Salaouandgi αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βαρύνει την Ελλάδα, λέγοντας: «Γνωρίζω τα προβλήματα και τον μαρασμό που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι να διατηρήσετε την εργασία. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον μαρασμό.

Κατά τη γνώμη μου το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το οικονομικό χωρίς να αγνοώ ότι υπάρχουν, ασφαλώς, προβλήματα χρεών και οφειλών.

Οι Γερμανοί μπορεί, βέβαια, να έχουν χρήματα αλλά δεν θα έχουν ποτέ ούτε Ακρόπολη, ούτε Σωκράτη, ούτε Πλάτωνα… Ο πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα. Εμείς οι Άραβες δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι ακριβώς Ευρώπη αλλά ότι είναι κάτι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής».

ΝΑΙ, ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
Η συζήτηση περιστράφηκε όμως και σε άλλα θέματα, μάλιστα ένα από αυτά έθεσε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Φαρμάκης, απευθυνόμενος στον Αλγερινό πρέσβη: «Όταν την άνοιξη είχαμε πάει στη διεθνή τουριστική έκθεση του Αλγερίου, επισκεφθήκαμε τον Έλληνα συνάδελφό σας πρέσβη στο Αλγέρι και του ζητήσαμε να δώσει παραπάνω βίζες σε Αλγερινούς, ώστε να έρχονται περισσότεροι τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα. Δεν ξέρω, λοιπόν, κ. Salaouandgi, εάν εσείς από τη δική σας την πλευρά μπορείτε να κάνετε κάποια παρέμβαση προκειμένου να διευκολύνονται οι Αλγερινοί και να έρχονται περισσότεροι, απ’ ό,τι σήμερα, για διακοπές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας».

Στο θέμα αυτό ο κ. Salaouandgi ανακοίνωσε και κάποια στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα από αυτή τη διαδικασία: «Κατανοώ το ζήτημα και θα ήθελα να βοηθήσω. Ωστόσο, θα πρέπει να σας αναφέρω κάποια στοιχεία που έχω υπόψη μου ώστε να διαπιστώσετε κι εσείς ότι υπάρχουν και προβλήματα με τις βίζες.

Για παράδειγμα, η τουρκική πρεσβεία στο Αλγέρι έδωσε 44.000 βίζες σε Αλγερινούς για να επισκεφθούν την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τής Αστυνομίας, από τους 44.000 που επισκέφθηκαν την Τουρκία, επέστρεψαν μόνο οι 39.000, δηλαδή περίπου 5.000 Αλγερινοί δεν επέστρεψαν στην Αλγερία. Οι 5.000 δεν ξέρουμε πού βρίσκονται…

Εικάζεται ότι πολλοί από αυτούς που δεν επέστρεψαν, δεν έμειναν στην Τουρκία αλλά κατέφυγαν στην Ελλάδα! Αυτοί οι Αλγερινοί πλήρωσαν κάποιους από την Τουρκία και εκείνοι τού άφησαν σε ελληνικά νησιά και αλλού… Πιστέψτε με, θέλω να υποστηρίξω τα συμφέροντα των Αλγερινών αλλά δεν θέλω να προκαλέσω και προβλήματα στις σχέσεις Αλγερίας – Ελλάδας».

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γ.Παπαθανασίου ρώτησε τον Αλγερινό πρέσβη αν υπάρχουν προϋποθέσεις για εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών από την Ελλάδα προς την Αλγερία: «Πέστε μας κ. πρέσβη, εμείς εδώ στον δήμο Δίου-Ολύμπου και ευρύτερα στην Πιερία, πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Αλγερίας;

Για παράδειγμα, εδώ στη δικιά μας την περιοχή υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν διάφορα προϊόντα, π.χ. τυριά κλπ, υπάρχουν γεωργικές επιχειρήσεις που διαθέτουν πολύ καλά γεωργικά προϊόντα (κεράσια, ακτινίδια, σταφύλια κλπ) αλλά και αρωματικά φυτά (τσάι, μέντα κλπ). Υπάρχουν και βιομηχανίες που διαθέτουν ελιές και λάδι αλλά όχι μόνο. Γι αυτό ρωτώ: Μπορούμε να συμβάλλουμε κάπου; Μπορούμε αυτά τα προϊόντα, καθώς και άλλα, ας πούμε εμφιαλωμένο νερό κλπ, να τα εξάγουμε στην Αλγερία»;

Κατά τον κ. Salaouandgi, ορισμένα από τα προϊόντα που παράγει η περιοχή τού δήμου Δίου-Ολύμπου ή ευρύτερα η περιοχή τής Πιερίας, κάποια, λοιπόν, απ’ αυτά τα προϊόντα παράγονται και στην Αλγερία. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις ώστε ορισμένα προϊόντα μπορούν να εξαχθούν, διότι είναι καλά και νόστιμα:

«Είπατε για φέτα, προηγουμένως. Να σας πω λοιπόν ότι οι συμπατριώτες μου λατρεύουν τη φέτα και την αγοράζουν από τη Γαλλία ενώ η φέτα που παράγετε εσείς εδώ στην Ελλάδα είναι 1000 φορές καλύτερη.

Θέλω βέβαια να σας ξεκαθαρίσω ότι η αποστολή μου δεν είναι να κάνω τον έμπορο αλλά θεωρώ ότι μπορώ να φέρω σε επαφή Αλγερινούς εισαγωγείς με Έλληνες εξαγωγείς, ας πούμε για το θέμα τής φέτας. Πιο συγκεκριμένα, μπορώ να σας φέρω σε επαφή με μια ομάδα από αυτούς τους ανθρώπους (εισαγωγείς από Αλγερία) ώστε να γίνονται τέτοιες συμφωνίες μεταξύ σας».

«Επομένως, για τέτοιου είδους θέματα μπορούμε να επικοινωνούμε με την αλγερινή πρεσβεία στην Αθήνα και να συζητούμε για όλα αυτά με εσάς κ. πρέσβη», είπε ο κ. Παπαθανασίου, για να απαντήσει θετικά ο κ. Salaouandgi.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΛΓΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Pedgini Salaouandgi: «Επίσης, σας ενημερώνω ότι εταιρία από το Αλγέρι έχει ενδιαφερθεί για να συμμετέχει στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Μια τέτοια συμμετοχή αλγερινής εταιρίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα προκαλέσει μείωση της τιμής τού φυσικού αερίου στη χώρα σας.

Η αναφορά μου περί συμμετοχής αλγερινής εταιρίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία, διότι αν ξεκινήσει αυτή η μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο τής ενέργειας, μπορεί να ανοίξει η αγορά και να μπούμε και σε άλλα ζητήματα, όπως η εξαγωγή διαφόρων προϊόντων από την Ελλάδα προς την Αλγερία.

Επίσης, επειδή χτίζουμε συνεχώς, έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από μάρμαρα και γρανίτες, προϊόντα που αναγκαστικά τα εισάγουμε από άλλες χώρες», ανέφερε, αλλά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προγράμματα για αγρότες στην Αλγερία στους οποίους δίνεται γη για να τα καλλιεργήσουν, ωστόσο δεν υπάρχει εκεί ενδιαφέρον!

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες τού Αλγερινού πρέσβη και του δημάρχου Δίου-Ολύμπου για την επίσκεψη και τη συζήτηση που έγινε αλλά και με τουριστικό υλικό που παρέδωσε ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου προς τον κ. Pedgini Salaouandgi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου