Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου

Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 1012

Επίτροπος Μπαρνιέ: Παραμένουν σημαντικές ανησυχίες
για την αξιοπιστία των Οίκων Αξιολόγησης

Απάντηση του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά 
προς τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο σχετικά με την αποτελεσματικότητα 
της εποπτείας που ασκεί η ΕΕ επί της δραστηριότητας 
των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΟΑΠΙ).

Έξι χρόνια μετά την εμφάνιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να κατευνάσει στο εσωτερικό της τις ανησυχίες σχετικά με το ρόλο και τη δραστηριότητα των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας. Ο κ. Μισελ Μπαρνιέ, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, παραδέχεται ότι "παραμένουν σημαντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις αξιολογήσεις του δημοσίου χρέους, τις μεθοδολογίες για τις αξιολογήσεις, την ευθύνη των ΟΑΠΙ και την υπερβολική εμπιστοσύνη στις αξιολογήσεις". Ωστόσο ο ίδιος έχει δεσμευθεί για ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω οίκων.
Σε σειρά πράξεων κοινοβουλευτικού ελέγχου του Έλληνα Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή την τελευταία εξαετία (στις 17.1.2006 με θέμα την Αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, στις 2.12.2008 με θέμα την Ευθύνη της Κομισιόν για το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, στις 4.3.2010 με θέμα τη Σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, στις 7.6.2010 με θέμα το Ολιγοπώλιο διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας), έχουν αναδειχθεί ποικίλες πτυχές της εν γένει προβληματικής λειτουργίας των διεθνών οίκων.
Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ, η ΕΕ προσπαθεί επί σειρά ετών να συγκροτήσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τους ΟΑΠΙ, συμπεριλαμβανομένων των εποπτικών εξουσιών που παραχωρήθηκαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τον Δεκέμβριο 2009 τέθηκε σε ισχύ κανονισμός της ΕΕ για τους ΟΑΠΙ, ο οποίος πραγματεύεται μεταξύ άλλων την έλλειψη διαφάνειας και τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Τον Ιούνιο 2011 τέθηκε σε ισχύ κανονισμός με τον οποίο η ΕΑΚΑΑ επιφορτίζεται με αποκλειστικές εποπτικές εξουσίες επί των ΟΑΠΙ που είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΕ. Η ΕΑΚΑΑ αποτελεί τον κεντρικό επόπτη των ΟΑΠΙ που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και έχει την εξουσία να διερευνά και να επιβάλλει πρόστιμα εάν ένας ΟΑΠΙ παραβιάζει τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του ενωσιακού δικαίου. Τον Μάρτιο 2012 η ΕΑΚΑΑ εξέδωσε την πρώτη έκθεσή της σχετικά με την εποπτεία των ΟΑΠΙ. Τον Νοέμβριο 2011 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προαναφερόμενα ζητήματα. Η πρόταση αυτή αποτελεί τώρα αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, αναμένεται δε να εγκριθεί έως τα τέλη 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου