Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

110 Ευρωβουλευτές, μέχρι σήμερα, στηρίζουν την πρωτοβουλία Παπαστάμκου

Την ολοένα και περισσότερο σθεναρή υποστήριξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωρίζει η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό. 110 Ευρωβουλευτές έχουν μέχρι σήμερα υπογράψει την Γραπτή Δήλωση 07/2011 η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη, να ρίξει φως ειδικά στη διαπλοκή της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος με τα νόμιμα και παράνομα στοιχήματα, τους εκπροσώπους των αθλητών, τους διαιτητές, τα στελέχη της διοίκησης των ομάδων και τους αθλητές, με στόχο το "στήσιμο" αποτελεσμάτων αθλητικών αγώνων.

Ο Πολωνός Ταντέους Ζιέφκα και ο Ιρλανδός Γκάι Μίτσελ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ιταλός Ζιανλούκα Σούστα από τους Σοσιαλιστές, και ο Γάλλος Λουκ Μπεναμίας από τους Φιλελευθέρους, συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωβουλευτών που συνέταξαν από κοινού με τον κ. Παπαστάμκο την Γραπτή Δήλωση. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο να αναδείξει τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει ο Ευρωπαϊκός Αθλητισμός να απεκδυθεί της  ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων διαφθοράς που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό επαγγελματικό αθλητισμό. Μαζί με την χρήση αναβολικών ουσιών και τον ρατσισμό, η διαφθορά μολύνει κάθε εκδήλωση του επαγγελματικού αθλητισμού.

Η υποβολή της Γραπτής Δήλωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό συμπίπτει με την πρόσφατη (προ διμήνου) Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και οργανωτικής διάστασης του αθλητισμού. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα το άρθρο 165 (ΣΛΕΕ) καθιστά την προαγωγή του ευ αγωνίζεσθαι και του ανοικτού χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων τομέα συντονιστικής ευρωπαϊκής αρμοδιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ρυθμίσει κανονιστικώς τα επιγραμμικά (online) στοιχήματα προς όφελος της ακεραιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Αθλητισμού, μέσω εγκεκριμένων φορέων, ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση του προκαθορισμού των αποτελεσμάτων και μέσω της διασφάλισης δικαίων προσόδων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Για τον κ. Παπαστάμκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν έχουμε "καθαρές" διοργανώσεις, το προϊόν του αθλητισμού θα χάσει την αξία του, και το σπουδαιότερο, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του. Επ' αυτού επισημαίνεται  η απόφαση της ΕΕ ότι "οι αθλητικές οργανώσεις και τα κράτη μέλη έχουν πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των αθλητικών υποθέσεων, ενώ καίριος είναι ο ρόλος των αθλητικών ομοσπονδιών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου