Με πρωτοβουλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου και την συνυπογραφή των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Τζελέπη Ν. Σερρών, Τ. Αντωνίου Ν. Φθιώτιδας, Αν. Μακρυπίδη και Παν. Κουρουμπλή Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, για τα προβλήματα που προέκυψαν για τους αγρότες κατά τη διαδικασία της επένδυσης για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία καθιστούν επαχθείς και δυσμενείς τις συνθήκες για την επένδυση και ιδιαίτερα δυσβάσταχτη οικονομικά. Αναφέρουν συγκεκριμένα:
Η έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης γεωγραφικής κατανομής των αιτήσεων των γεωργών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οδήγησε σήμερα σε κορεσμό και αδυναμία των δικτύων της ΔΕΗ υποδοχής και μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Αποτέλεσμα είναι να προωθούνται αιτήσεις από περιοχές με λιγότερο ενδιαφέρον όπου το δίκτυο της ΔΕΗ έχει δυνατότητες να δεχθεί την παραγόμενη ενέργεια και μένουν στην αναμονή χωρίς χρονικό προσδιορισμό διεκπεραίωσης οι αιτήσεις αγροτών από ορεινές περιοχές όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός των ενδιαφερομένων. Έτσι μαζί με την καθυστέρηση κινδυνεύουν όταν προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης να ξεκινήσουν με τιμολόγιο αγοράς της παραγόμενης ενέργειας το οποίο θα είναι ασύμφορο και ίσως δεν καλύπτει καν τα έξοδα δανείου, συντήρησης της εγκατάστασης και φυσικά χωρίς να μένει κάποιο εισόδημα στον επενδυτή αγρότη.
Όπως επισημαίνει και η ΠΑΣΕΓΕΣ, από την Υπουργική Απόφαση «Εγγυοδοσία για την υπογραφή Συμβάσεων Σύνδεσης στα δίκτυα διανομής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση Α.Π.Ε. που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής» σε συνδυασμό με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3851/2010, επιβάλλεται εγγυοδοσία για την υπογραφή σύμβασης μόνο σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (Παραγωγός) του οποίου ο σταθμός παραγωγής θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μέχρι 1MW.
Η παραπάνω διάταξη (για εγγυητική επιστολή) στο μέτρο που αφορά τους επαγγελματίες αγρότες της παρ. 6, εδαφ. β) του άρθρου 15 του ν. 3851/2010, είναι επαχθείς, συνιστούν άνιση μεταχείριση και τελικά είναι αντίθετες με το ουσιαστικό πνεύμα του άρθρου 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος για την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου, αλλά και την ισότητα του νόμου απέναντι σε αυτούς.
Ειδικά για τους επαγγελματίες αγρότες που προβλέπει η παρ. 6 (β) του ν. 3851/2010 και των οποίων η αδειοδότηση περιορίζεται από τη διάταξη αυτή για εγκατεστημένη ισχύ μόνο έως 100 KW, η προαναφερόμενη διάταξη είναι άκρως επαχθής και δυσμενής και η εφαρμογή της θα καταστήσει την επένδυση των παραπάνω αγροτών οικονομικά δυσβάσταχτη.
Με βάση τα παραπάνω οι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν την αρμόδια υπουργό:
Με ποιο τρόπο σχεδιάζει να παρέμβει ώστε να απαλειφθούν ή να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν. 3851/2010 και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, οι οποίες επιβάλλουν τους επαχθείς και δυσμενείς όρους των εγγυοδοσιών και καταστούν την επένδυση των αγροτών οικονομικά δυσβάσταχτη;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με τον κορεσμό δικτύων της ΔΕΗ ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών κατά προτεραιότητα όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου