Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Spiegel: “Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα τη δεδομένη χρονική στιγμή”

Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα” αναφέρει το Spiegel αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κομίζει συγκεκριμένες ιδέες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. 

Γι αυτό και η Μέρκελ αποφάσισε να έρθει «στο στόμα του λύκου» -στην Αθήνα- καθώς η εικόνα που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι και η καλύτερη όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο. Επίσης επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα λίγες ηέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 18 Οκτωβρίου που επίσης έχει τη δική του σημασία αφού ο Αντώνης Σαμαράς από αυτήν ήλπιζα να εξασφαλίσει μια πολιτική απόφαση για τα ελληνικά αιτήματα, τη δόση των 31,5 δις ευρώ και την διετή επιμήκυνση.
«Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή” αναφέρει το spiegel. Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. “Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης”, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Η Die Welt σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι Γερμανοί αναλυτές, με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας για την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία χαρακτηρίζεται από σβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, θεωρούν ότι η επίσκεψη της Α. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

“Η Α. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 9/10, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο Α. Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου” δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, στo πλαίσιo της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη οριστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι και υπό αυτό το πρίσμα είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται επισκέψεις. Συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ φυσικά και γίνεται στη σκιά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα και των δραστικών μέτρων προσαρμογής. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» είπε. Μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στην Αθήνα θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου