Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Η ανταρσία των «12» ...απειλή για την ψήφιση των μέτρων

Βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των μελών των Κ.Ο. τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση

Καταγράφουν κάθε δήλωση, ενώ με διάφορους τρόπους τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση είτε ξεκίνησαν το μασάζ στους βουλευτές τους, είτε βολιδοσκοπούν τις προθέσεις τους, προκειμένου να μην αφήσουν κανένα ενδεχόμενο για διαφοροποιήσεις κατά την ψήφιση των μέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες «καταγραφές» που έχουν γίνει, η γενική πεποίθηση είναι ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν έστω και με οριακή πλειοψηφία, ωστόσο έχουν εντοπιστεί και οι «δώδεκα» κυβερνητικοί βουλευτές που δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον να διαφοροποιούνται.


Στο ΠΑΣΟΚ, ανησυχούν περισσότερο από τα άλλα κόμματα γιατί το κύμα αμφισβήτησης έχει πάρει διαστάσεις και ως «ύποπτοι» καταψήφισης λογίζονται 7-8 βουλευτές. Όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr ήδη έχουν εκφράσει δημόσια ενστάσεις επί των μέτρων αρκετοί βουλευτές: Από τον Κώστα Σκανδαλίδη μέχρι τον Μάρκο Μπόλαρη. Και από τον Μίμη Ανδρουλάκη μέχρι τον Γιάννη Δριβελέγκα. Μια πιο λεπτομερής και ψύχραιμη ανάλυση οδηγεί του επιτελείς του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ότι τελικώς 5-6 θα είναι εκείνοι που θα καταψηφίσουν.

-Βασίλης Κεγκέρογλου. Εκλέγεται στο Ηράκλειο Κρήτης και στον ίδιο νομό έχει τον πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΔΗΜΑΡ Γιάννη Μιχελογιαννάκη που θα καταψηφίσει όπως απειλεί, καθώς και τον Νότη Μαριά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον (μοναδικό βουλευτή που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Κρήτη) να ψηφίσει υπέρ του «πακέτου».
-Γιάννης Κουτσούκος βουλευτής Ηλείας. Ο πρώην συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, δεν δίστασε να παραιτηθεί από υφυπουργός Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς διαφώνησε με τις προτάσεις της τρόικας. «Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» είχε δηλώσει τότε.
-Μιχάλης Κασσής. Νεοεκλεγμένος βουλευτής Ιωαννίνων, εκλεκτός του πρώην τοπικού βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη. Δηλώνει ότι διαφωνεί με το σκληρό πακέτο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι κύριοι Κασσής και Κουτσούκος, θα επηρεαστούν από τον κ. Σκανδαλίδη. Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι «θα καταψηφίσουν αυτοί και ο Κώστας θα υπερψηφίσει»
-Μίμης Ανδρουλάκης. Ο βουλευτής Επικρατείας έχει δηλώσει ότι για τον ίδιο είναι «κόκκινη γραμμή» η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει αν το πακέτο έρθει ως «άρθρο μόνο» ή αν υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.
-Κώστας Σκανδαλίδης έχει διατυπώσει δημόσια την διαφωνία του με πτυχές του «πακέτου», αν και στην τελευταία ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Ευ. Βενιζέλο να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι τελικώς θα υπερψηφίσει τα μέτρα, επικαλούμενος την ανάγκη να σωθεί η χώρα και να μην μπει η κυβέρνηση σε περιπέτειες.
-Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας, θεωρείται επίφοβη για καταψήφιση, όπως εκτιμούν συνομιλητές της.

Η «ομάδα Λοβέρδου»
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει έγκαιρα και δημόσια, ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα. Ωστόσο μια σειρά βουλευτών που επηρεάζει, δεν είναι βέβαιο τι θα πράξουν.

Ο Μάρκος Μπόλαρης βουλευτής Σερρών, ο Γιάννης Δριβελέγκας βουλευτής Χαλκιδικής, ο Χρήστος Αηδόνης, βουλευτής Δράμας συγκροτούν ένα «μπλοκ» στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που έχει κοινή στάση. Εχουν διατυπώσει άλλοι ανοικτά, άλλοι κατ' ιδίαν, ενστάσεις για την τελική τους ψήφο. Ορισμένοι συνεργάτες του Ευάγγελος Βενιζέλου εκτιμούν ότι θα «παλαντζάρουν», αλλά τελικώς θα υπερψηφίσουν. Ηδη ο Χρήστος Αηδόνης δήλωσε ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα είναι μια πολιτική κρίση και πως «δεν υπάρχει άλλη λύση».

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι κύριοι Δριβελέγκας, Μπόλαρης, Κασσής, στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται, είχαν θέσει θέμα ηθικής νομιμοποίησης των μέτρων. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η αναφορά αυτή αποτελούσε μια προληπτική ιδεολογική επένδυση για την καταψήφιση του «πακέτου».

Οι 3 της ΔΗΜΑΡ
Πονοκέφαλος επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ καθώς από τα 17 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον 3 φέρονται να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα: Οι κύριοι Μιχελογιαννάκης και Οδυσσέας Βουδούρης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς ο οποίος δήλωσε πρόσφατα: «Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Περιμένω από τον Φώτη Κουβέλη να καταλάβει ότι η συγκυρία είναι διαφορετική και να αλλάξουμε στάση». Ο κ. Μιχελογιαννάκης όταν ερωτάται αν θα αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ απαντά με νόημα: «Η ΔΗΜΑΡ φεύγει από μένα»...

Στη Νέα Δημοκρατία
Τέλος, αξίζει σημειωθεί ότι και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι τελικά θα υπάρξουν ενδεχομένως βουλευτές που, όταν ανακοινωθεί το σύνολο των μέτρων, θα προβληματιστούν σοβαρά και θα πιεστούν από το εκλογικό σώμα προκειμένου να τα καταψηφίσουν. Ενδεικτική πάντως είναι η δήλωση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη το Σάββατο που υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στη λίστα του ΣΔΟΕ ούτε θα τον φιμώσει, ούτε θα τον κάνει να αλλάξει στάση στη ψηφοφορία της Βουλής για τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου