Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Δημήτρης Μπέης: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ –ΟΛΥΜΠΟΥ

Διαβάζω καθημερινά για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τα ΚΑΠΗ του δήμου Δίου – Ολύμπου και προβληματίζομαι ιδιαίτερα. 

Πιστεύω πως είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία για τα ΚΑΠΗ και να αρχίσουν να λειτουργούν πλέον ως Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και όχι ως καφενεία που πουλούν σε χαμηλό κόστος τον καφέ και τα αναψυκτικά . 

Αξίζει σεβασμός και ενημέρωση στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και εξασφάλιση χώρων όπου θα παρέχονται υπηρεσίες από μια διεπιστημονική ομάδα αν όχι σε καθημερινή βάση έστω δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. ( Ιατρού , νοσηλευτή , κοινωνικού λειτουργού κ.α ) και οικιακής βοηθού . 

Χώροι όπως Ιατρείο , εργοθεραπεία , μικρό γυμναστήριο , αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α όπου θα μπορούν να εξετάζονται , να γράφουν τα φάρμακα τους , να συμμετέχουν σε ομάδες εργοθεραπείας , να συμμετέχουν σε προγράμματα γυμναστικής , σε προγράμματα ψυχαγωγίας και να έχουν φροντίδα στο σπίτι κυρίως τα μοναχικά και ανήμπορα άτομα.  

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί κάθε κοινότητα να έχει ένα ΚΑΠΗ . Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη, όχι . Μπορεί όμως ο Δήμος μας να έχει τρία, ένα σε κάθε πρώην δήμο αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλίσει με δημοτικό λεωφορείο , τη δωρεάν μετακίνηση των ηλικιωμένων . 

Επειδή προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν , η απάντηση είναι ότι ό δήμος μπορεί να χορηγεί σ αυτούς εκπτωτικά κουπόνια για να μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ η το αναψυκτικό της αρεσκείας τους σε ένα ή περισσότερα συμβαλλόμενα καφενεία του χωριού τους. 

Σημαντικό επίσης είναι να γίνει κατανοείτο ότι μέλη των ΚΑΠΗ μπορούν να γίνουν όσοι είναι 65 χρονών και άνω , ότι θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες μέσω τον ομάδων( όπως εργοθεραπείας ) να συμμετέχουν περισσότερες κυρίες και ότι την ευθύνη για την λειτουργία των ΚΑΠΗ θα πρέπει να την έχουν οι εκπρόσωποι των ηλικιωμένων με την αρωγή του δήμου. 

Αυτή η πρόταση έχει ως στόχο την απάντηση στις ανάγκες των ηλικιωμένων και όχι των Δημοτικών αρχόντων και των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ . 

Ξοδεύονται αρκετά χρήματα για ενοίκια , υπαλλήλους καθώς και ψηφοθηρία . 

Με πολύ λιγότερα χρήματα μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ηλικιωμένους αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε την δυνατότητα της μεγαλύτερης ενεργοποίησης τους . Να σταματήσει ή ταύτιση των ΚΑΠΗ με το φτηνό καφενείο και να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών τις οποίες δικαιούνται. 

ΜΠΕΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

10 σχόλια:

  1. Μπέη. Μετά τα γυμναστήρια και τις κορμοστασιές να περνάνε εργοθεραπεία ( το έχουν ανάγκη )μετά Ιατρείο και μετά εκείνο που ξέχασες να βάλεις!Να επιλέξουν Κάσα!....... Οι ηλικιωμένοι νομίζω ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και δεν περιμένουν εμένα και εσένα να τους υποδείξουμε.....Οργανώνουν χορούς, εκδρομές συνεστιάσεις.κλπ Αυτά θέλουν αυτά κάνουν. Για αυτό εκλέγουν και επιτροπή. Όσο για την Ιατρική περίθαλψη είμαστε υποχρεωμένοι να την παρέχουμε ΟΧΙ ΜΟΝΟ στους ηλικιωμένους αλλά σ' όλους τους πολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητρη μπράβο για την πρόταση, αλλά δυστυχώς αυτά γίνονται σε οργανωμένες κοινωνίες, εμείς έχουμε δήμαρχο από το Λιτόχωρο όπου τα λύματα τους τα ρίχνουν στα ρέματα του ολυμπου, είναι χρόνια μπροστά οι άνθρωποι!!!
    Κατάλαβες ''Nikeskon''
    Πιστεύω ότι δεν κατάλαβες λέξη από την πρόταση του κύριου Μπέη, αλλά τι να καταλάβεις από το Λθτόχωρο είσαι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Proinoskafes: Δεν είμαι από το Λθιτόχωρο ούτε από το Λιτόχωρο.Και ΟΥΤΕ θέλω να έχω σχέση μαζί τους!!! Τώρα στο θέμα μας. Σε χαλάει να αποφασίζουν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι το πώς θα Ψυχαγωγούνται??? Νομίζεις εσύ ότι τους ενδιαφέρουν τα γυμναστήρια,Αερόμπικ,Φίτνες,κλπ? Για κάνετε μια βόλτα στα Κ.Α.Π.Η και ρωτήστε τους???? Και ωραία ιδέα ρε συ!!!! "Προοδευτική" "Προοδευτικότατη" να γίνουν Κ.Α.Π.Η μόνο στις έδρες των πρώην δήμων!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάκη οι προτάσεις σου είναι πάρα πολύ καλές...
    Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί να μην μπορεί σε κάθε τοπική κοινότητα να λειτουργεί από ένα ΚΑΠΗ.
    Υπάρχουν πόροι που μπορούν να εξοικονομηθούν όπως και χώροι αναξιοποίητοι.
    Τα κτίρια των παλιών κοινοτήτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα καινούρια ΚΑΠΗ. Επίσης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε αρκετά ΚΑΠΗ να καλύπτουν το "νέο" κόστος λειτουργίας τους.
    Θεωρώ πολύ πιο χρήσιμο να υπάρχουν ΚΑΠΗ παντού από το να φωτίζεται νυχθημερόν το δημαρχειακό μέγαρο της Κονταριωτισσας.
    Μεγαλη συζήτηση ανοίξαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά το κατάλαβα ότι είσαι εκτός τόπου??
    να ρε συ, δεν είναι αυτός τρόπος ζωής,με μπουρλο, ντούκου, πρέφα και τάβλι όλη μέρα,και ποιος σου είπε ότι μετά τα 65 δεν μπορείς να είσαι ενεργό μέλος στην κοινωνία σου;στην πρόληψη της υγείας αλλά και στην παροχή υπηρεσιών στους μεσήλικες με ποιο ουσιώδη τρόπο αναφέρετε ο Μπέης ξύπνα!!!!
    Το 90% που πηγαίνουν στα ΚΑΠΗ πάσχουν από ασθένειες όπως, εγκεφαλικά, καρκίνο, καρδιά, μελαγχολία, νευρικότητα, ακράτεια, νεφρική ανεπάρκεια, προστάτη, κατάθλιψη, ρευματικά, αυχενικά, αλκοολισμό, έλλειψη συγκέντρωσης κ.α.λ.
    Όλοι αυτοί σήμερα πληρώνουν την δημόσια υγεία φίλε!!!!!!
    Προτιμώ να πληρώνω κάτι παραπάνω στο δήμο κάτι σαν πάγιο ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ και τον ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ για ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το αναγκαζόμαστε κάθε τετραετία να πληρώνουμε ΛΑΜΟΓΙΕΣ του κάθε Παπαθανασίου,Χονδροπουλου,Βρανου,Τσιφοδημου,Τσαρουχα με απευθείας αναθέσεις και να μου λένε ότι δεν έχουμε λεφτά για νερό, απορρίμματα, ρεύμα, πετρέλαιο στα σχολεία,και δεν ξέρω τι στον πούτσο άλλα θα μας χρεώσουν στο μέλλον για τα αυτονόητα τα οποία πληρώνουμε, τώρα ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ την πρόταση;
    Ξυπνάτε, ζούμε 2011 και όχι στο 1950!!!!
    Αν έχεις πρόταση και πλάνο ευχαρίστως την ακούμε, σταμάτα την κακή κρητική, ίσε νέος ξύπνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη χαίρομαι που η πρόταση μου άνοιξε συζήτηση γύρω από το θέμα των ΚΑΠΗ. Όπως επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα σημεία ή και σε ολόκληρη την πρόταση ,αυτό άλλωστε σημαίνει δημοκρατία .
    Δεν θα ήθελα να απαντήσω στον κάθε ένα ξεχωριστά αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες επισημάνσεις .
    1. Σαφώς θα ήτανε κάλο κάθε κοινότητα να έχει ένα ΚΑΠΗ Αλλά όταν προτείνουμε κάτι ,θα πρέπει να έχει δυνατότητες εφαρμογής . Συμφωνώ στην αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων όπως οι πρώην κοινότητες και όχι μόνο, για τον σκοπό αυτό . Το συγκεκριμένο το είχα προτείνει ως δημοτικός σύμβουλος στην προηγούμενη τετραετία του Δήμου Δίου.
    2. Για την « επιφανειακή » αντιμετώπιση της λέξης γυμναστηρίου : αναφέρθηκα σε ένα μικρό γυμναστήριο και διευκρινίζω ότι θα δίνει την δυνατότητα κυρίως κινησιοθεραπείας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι σ όλα τα άλλα που αναφέρονται.
    3. Τόνισα καθαρά τα προγράμματα ψυχαγωγίας και σαφώς είναι θέμα των ηλικιωμένων να αποφασίσουν πως ακριβώς θα ψυχαγωγηθούν . Και για να το ξεκαθαρίσω λέω , να προστεθούν υπηρεσίες και όχι να κοπούν αυτά που έχουν σήμερα .
    4. Τέλος με μεγάλη χαρά θα διαβάσω σχόλια και αντιπροτάσεις , μόνο θα παρακαλούσα να υπάρχει όνομα και επώνυμο .
    Ευχαριστώ Δημήτρης Μπέης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι συμφωνώ μαζί σας!!! Λίγο δεν τα εξηγήσατε εσείς καλά λίγο "ίσως και" πολύ το παρεξήγησα εγώ. Μόνο που εδώ στον Πλαταμώνα τα Κ.Α.Π.Η παίρνουν πρωτοβουλία ακόμη και να πληρώσουν τα ενοίκια τους (ήδη πληρώνουν μόνοι τους για πετρέλαιο) αλλά ο δήμος τους κυνηγάει λυσσαλέα.
    Ευχαριστώ Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκο καλησπέρα , σ ευχαριστώ για το σχόλιο ,σου εύχομαι καλές γιορτές και θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φτάνει που είσαι από το νότο. καλές γιορτές σε όλους σας με υγεία και ηρεμία στης οικογένειες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια Δημήτρη . Μου αρέσουν οι Άνθρωποι που έχουν άποψη αλλά και δεν διστάζουν να την εκφράσουν δημόσια . Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε στο δήμο μας και όχι διεκπεραιωτές και γατάκια .
    Καλές γιορτές σου εύχομαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή