Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο γνώμης Γιάννη Παπαζαχαρία με τίτλο "ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ"

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Ή τώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει
ή θα αφήσουμε το καράβι να πέσει στα βράχια
& θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενεές!
Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η χώρα μας όσο και η πλειοψηφία των πολιτών τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων έχουν ξεθωριάσει και οι λεγόμενοι «παραδοσιακοί ψηφοφόροι» αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Εντός αυτού του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού είναι χάσιμο χρόνου να αναζητούμε το χρίσμα και να ποντάρουμε στη στήριξη οποιουδήποτε κόμματος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αντίθετα, πρέπει να επιδίωξουμε να αγωνιστούμε σε επίπεδο ιδεών, προθέσεων και δυνατότητων, αφήνοντας στην άκρη τις πρακτικές του παρελθόντος.

Τα τρία βασικά ερωτήματα, στα οποία θα κληθούμε να απαντήσουμε, είναι τα εξής:
1. Ποιο παραγωγικό μοντέλο και ποια μορφή οργάνωσης ταιριάζουν περισσότερο στο Δήμο Δίου- Ολύμπου;
2. Προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε τον Δήμο μας;
3. Ποιοι μπορούν να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη και κρίσιμη αποστολή;

Τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε διεξοδικά και να τοποθετηθούμε επί αυτών. Πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση με τη σειρά, ειδάλλως οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

Βασική προτεραιότητά μας είναι η επιλογή του ταξιδιού. Η χάραξη της πορείας στο χάρτη έρχεται δεύτερη και στο τέλος γίνεται η επιλογή του μεταφορικού μέσου. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά, αν και μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες ενδιαφερόταν μόνο για το μεταφορικό μέσο, χωρίς να ξέρουν ούτε πού ήθελαν να το οδηγήσουν ούτε ποια διαδρομή έπρεπε να ακολουθήσουν.

Αρκετά όμως με το χθες. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε σήμερα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει στη διαδικτυακή σελίδα «Κοινός Τόπος για τον τόπο μας» υπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Όλοι– ακόμα και οι σημερινοί κυβερνώντες – οφείλουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους αλλά και να ξεκαθαρίσουν εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να «αλλάξουν» τακτική και πρακτική.

Όσο για τα τρία βασικά ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως, θα επιχειρήσω πρώτος να παρουσιάσω τις απόψεις μου.

Αρχικά, ο Δήμος Δίου- Ολύμπου χρειάζεται ένα πλάνο δεκαετίας, όπου θα τεθούν ξεκάθαρα οι στόχοι του και θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητές του, αφού πρώτα αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Κατί τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σήμερα, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού που συζητείται, αλλά τόσο η κατάσταση όσο και οι συμμετέχοντες δε μου εμπνέουν την παραμικρή αισιοδοξία.

Δεύτερον, είναι προφανές οτι οι δημοτικές παρατάξεις που σχηματίστηκαν στις περασμένες εκλογές έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα γεγονότα και τις περιστάσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ιδρυθεί μια πραγματική δημοτική παράταξη που θα έχει αρχές, πρόγραμμα, οργάνωση και διάθεση να συζητήσει τα πάντα, από τα πιο απλά έως τα πιο δύσκολα θέματα.

Τρίτον, στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω η δική μου- και όχι μόνο – θέση είναι πως κανένας από τους υπάρχοντες συνδυασμούς δεν έχει την πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Για αυτό πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα να απευθυνθούμε στην κοινωνία που βράζει. Χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και με μοναδικό στόχο να δώσουμε ρόλο σε όλους τους πολίτες και να ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις τους!

Η συζήτηση με τα άρθρα γνώμης που έχει ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί και άμεσα να δημιουργήσουμε το καινούριο και το διαφορετικό, αφήνοντας πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Η ομάδα «Κοινός Τόπος για τον Τόπο μας» μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» που θα μας οδηγήσει στη συγκρότηση μιας πραγματικής δημοτικής παράταξης. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και να ορίσουμε σύντομα τα επόμενα βήματα μας για τη δημιουργία της.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία κρίνεται απαραίτητη, γιατί για να προχωρήσει μπροστά ο Δήμος Δίου- Ολύμπου, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του και για να πάψουμε πια να είμαστε μόνο «Εν δυνάμει Πλούσιοι» - πρέπει να γίνουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στον τόπο μας.

Με την ίδρυση μια νέας υπερκομματικής και πραγματικής δημοτικής παράταξης θα πετύχουμε την πλήρη ανανέωση του πολιτικού σκηνικού του Δήμου μας και την ανατροπή της μίζερης κατάστασης που ζούμε. Μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες της, θα μπορέσουν να ξεπηδήσουν καινούριες και υγιείς δυνάμεις που θα έχουν μοναδικό στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού που αναφέρθηκε και μοναδικό σκοπό την ειλικρινή διάθεση για προσφορά!


Γιάννης Ζαχ. Παπαζαχαρίας

ipapazacharias@gmail.com
Δημότης Δίου – Ολύμπου

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στη δικτυακή ομάδα «Κοινός Τόπος για τον Τόπο μας»
http://www.facebook.com/groups/koinos.topos2014/

5 σχόλια:

  1. ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΟ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια Γιάννη για το άρθρο σου! Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Και τα 3 ερωτήματα που θέτεις είναι όντως ,κατα την γνώμη μου, ερωτήματα πάνω στα οποία όλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Βάσω!
    Όλο το ζουμί εκεί είναι. Ας ανοίξουν πλέον όλοι τα μάτια τους και ας δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΙΑ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ.ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΠΑΘΑ ΧΘΕΣ .ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΗΡΑ ΜΙΑ ΚΛΟΥΒΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ.ΠΗΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 5.60 ΔΗΛΑΔΗ ΦΟΡΤΗΓΟ ΕΝΩ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ 1.20 ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΥΡΣΑ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΒΡΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΗΛΟΤΕΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικολάκη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Μακάρι το μόνο θέμα να ήταν τα διόδια!
    Σοβαρότατο θέμα αλλά ένα και αυτό από τα χιλιάδες προβλήματα που έχουμε. Για όλα αυτά τα προβλήματα βασική και δημιουργός αιτία είναι το ότι ποτέ δεν βάζαμε στόχο για το τί θέλουμε να κάνουμε... Νομίζω το περιγράφω χαρακτηριστικά, πάντα βρίσκαμε αυτόν που τραβάει μπροστά αλλά δεν ξέραμε και δεν ήξερε και αυτός πού και πώς θα μας πάει.
    Την ψυχική ηρεμία για να κάνουμε επιτέλους το σωστό θα την βρούμε μέσα από συζητήσεις και ζυμώσεις στην βάση. Εκεί θα πούμε τα προβλήματά μας, εκεί θα αναζητήσουμε λύσεις.
    Είδες πολύ καλά πως πουθενά δε μιλάω για τον επικεφαλής. Στην παρούσα φάση δε με νοιάζει!
    Εν κατακλείδι, ας θέσει μια φορά ο κόσμος την ατζέντα και ας έρθουν οι υποψήφιοι να μιλήσουν πάνω σε αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή