Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ρύθμιση χρεών αλα κάρτ από την εφορία

Προτείνετε το ποσό της δόσης που μπορείτε να καταβάλλετε και ο έφορος θα αποφασίζει για το είδος της ρύθμισης που σας ταιριάζει.

Στο μέτρο αυτό της προσωπικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατατείνει το υπουργείο Οικονομικών μετά την εκτίναξη των οφειλών στα αστρονομικά επίπεδα των 55 δισ. ευρώ και της διαπιστωμένης πλέον αδυναμίας πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις οριζόντιες ρυθμίσεις χρεών που κατά καιρούς αποφασίζονται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Η κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης στο ραδιόφωνο «Βήμα 99,5» κατανοεί το πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής φόρων εκ μέρους πολλών φορολογουμένων και προσανατολίζεται σε μία ρύθμιση που θα διευκολύνει την κατάσταση. Βρισκόμαστε, πρόσθεσε ο υφυπουργός, σε συνεννόηση με τον γγ Φορολογικών Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Θεοχάρης είχε «περιγράψει» ουσιαστικά το είδος της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να κινηθεί στη βάση των ρυθμίσεων των δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες με τους πελάτες τους.

Θα ζητεί για παράδειγμα ο έφορος από τους οφειλέτες πόσο μπορούν να πληρώσουν και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση θα κρίνει κάθε περίπτωση χωριστά. Για τις επιχειρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία ισολογισμού, οι εκθέσεις ορκωτών, η μορφή της επιχείρησης αλλά και η εποχικότητα. Για παράδειγμα, κάποια τουριστική επιχείρηση θα μπορεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής δόσεων την περίοδο που δεν παρουσιάζει δραστηριότητα και να καταβάλλει περισσότερες δόσεις μαζί όταν ο τζίρος αυξάνεται.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ξεπερασθούν και οι αντιδράσεις της τρόικας για μία νέα ρύθμιση χρεών, αφού θεωρεί ότι δεν λειτουργεί θετικά ως προς την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Μία ρύθμιση αλά καρτ που δεν θα χαρίζει χρέος αλλά θα προσαρμόζεται στο προφίλ του καθενός εκτιμάται ότι θα πάρει το πράσινο φως από τους πιστωτές υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ρεαλιστικός ο εισπρακτικός στόχος. Σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών και τις επανειλημμένες ρυθμίσεις η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων συνεχώς αυξάνεται, με την τρόικα να εξακολουθεί να βλέπει μάλλον ειρωνικά το ενδεχόμενο άντλησης εσόδων από την πηγή αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για εφέτος έχει τεθεί στόχος για είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των οφειλών αυτών, το ΔΝΤ σε έκθεσή του εκφράζει έντονη δυσπιστία για την επίτευξη του στόχου. Το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται από το ΔΝΤ ανείσπρακτο και μόλις ένα 10%-20% μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει συμπεριφορά ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ενδεικτικό της εκτίμησης που έχει το Ταμείο για την αποδοτικότητα των φορολογικών αρχών είναι το γεγονός ότι από τις 567 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που αντιπροσωπεύουν συνολικές οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ!

Στην έκθεση εκφράζονται, μάλιστα, ανησυχίες ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ούτε οι εισπρακτικοί στόχοι του 2013 θα επιτευχθούν, καθώς παρατηρείται απραγία από τις αρχές και η διάθεση για τον έλεγχο της ομάδας υψηλού πλούτου έχει? εξασθενήσει! Ειδικότερα:

- Το ύψος των παρελθουσών ληξιπρόθεσμων οφειλών (πριν από το 2012) ανέρχεται στο ποσό των 43,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,5 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές εταιρειών που έχουν πτωχεύσει και τα υπόλοιπα 31,8 δισ. ευρώ από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από το σύνολο των οφειλών αυτών το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 1,4 δισ. ευρώ!

- Το 2012 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13,2 δισ. ευρώ (μέση μηνιαία αύξηση οφειλών 1,1 δισ. ευρώ). Από το σύνολο των οφειλών αυτών το Δημόσιο εισέπραξε επίσης 1,4 δισ. ευρώ, ενώ διέγραψε «φέσια» ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Επιστολές πριν από τη ρύθμιση
Παράλληλα με τις διεργασίες για την οριστικοποίηση της ρύθμισης θα κινούνται και οι διαδικασίες για την είσπραξη μέρους των χρεών που «τρέχουν» σήμερα με τη ΓΓΠΣ να αποστέλλει έως τις 10 Μαρτίου ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και στους συγγενείς τους. Τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και στην περίπτωση που οι αποδέκτες δεν ανταποκριθούν, την πρόσκληση για τακτοποίηση θα ακολουθήσει μία δεύτερη αυστηρότερη επιστολή όπου θα προαναγγέλλεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεση μισθών και συντάξεων μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ.

Η εξόρμηση του υπουργείου για την ενίσχυση των εσόδων από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών θα συνοδευτεί και από τη θέσπιση ειδικού 30ψήφιου αριθμού για την ηλεκτρονική συναλλαγή των φορολογουμένων με τις τράπεζες. Μέσω του νέου αριθμού, του οποίου τα εννέα πρώτα ψηφία θα είναι τα αντίστοιχα του ΑΦΜ, θα μπορούν όσοι λαμβάνουν τη σχετική επιστολή να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία απευθείας στην τράπεζα. Η συναλλαγή με αυτόν τον τρόπο προγραμματίζεται να καταστεί υποχρεωτική μέχρι τον Μάιο.

ΣΔΟΕ

Την ίδια ώρα αυξημένα κατά 19% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσιάζονται τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία, το εκτιμώμενο ύψος προστίμων ανήλθε στο ποσό των 258 εκατ. ευρώ έναντι 217 εκατ. ευρώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τα υψηλότερα πρόστιμα επεβλήθησαν για παραβάσεις ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών παρακρατούμενων φόρων που δεν έχουν αποδοθεί, με το συνολικό ποσό να παρουσιάζει αύξηση 51% και να φθάνει τα 35 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το δε ύψος των προστίμων εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση 12% και θα ξεπεράσει τα 193 εκατ. ευρώ έναντι 172 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου