Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΣΤΟΥΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των "εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών", στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση επιβίωσης, θα συγκεντρώσει τρόφιμα στη Στέγη του. 

Τα τρόφιμα θα δοθούν στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου για την ενίσχυση του προγράμματος συσσιτίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια σ' αυτόν τον Ιερό Ναό, που ταυτόχρονα αποτελεί και Ενοριακό Κέντρο των Λιτοχωριτών της Θεσσαλονίκης.

Θα γίνουν δεκτά τρόφιμα σε συσκευασία με μεγάλη διάρκεια λήξης. Η Στέγη του Συλλόγου θα είναι ανοικτή για το σκοπό αυτό κάθε μέρα 12 με 1 το μεσημέρι και 7 - 8 μμ το βράδυ εκτός από το βράδυ Κυριακής και μεσημέρι της Δευτέρας.

Παρακαλούμε όλους τους Λιτοχωρίτες και Λιτοχωρίτισσες να συνδράμουν το Σύλλογό μας στην προσπάθειά του αυτή.

Τα τρόφιμα θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω του Θαυματουργού.

Ταυτόχρονα:

Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013, θα γιορταστεί στη Στέγη του συλλόγου (Μπιζανίου 44, Θεσσαλονίκη) η γιορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η εκδήλωση θα αρχίσει με Θεία Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (περιοχή Παπαφείου) στις 10 π.μ.. Στη συνέχεια θα γίνει κοπή της Βασιλόπιτας, όπως επίσης και διάλεξη από τον κ. Μασταγκά Σωτήριο με θέμα:

«Το Λιτόχωρο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μέσα από γραπτές μαρτυρίες».

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των αρχών από το Λιτόχωρο, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

....Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ

Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως μετά το 1878, που έγινε η επανάσταση του Ολύμπου, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με τη τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση υπό τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κουροβάγγο. Οι Τούρκοι, μετά την καταστροφή του Λιτοχώρου, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού (περίπου 180 οικογένειες) στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.

Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο», που βρισκόταν στην Παλιά Παραλία στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωρινών καπεταναίων, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.

Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά, ώστε το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών».

Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν από πολύ παλιά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του Παπαφείου Ορφανοτροφείου και στο Φάληρο ....

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου