Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή του κ. Μπάμπη Κουτσιμανή προς τους κατοίκους της Νέας Εφέσου

- Αγαπητοί συγχωριανοί, αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να
επικοινωνήσω μαζί σας, για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που έχει ανακινηθεί τελευταία και μας έχει αναστατώσει όλους λίγο πολύ. Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του « Καλλικράτη » ξαφνικά μας βάζουν το δίλημμα αν θα πρέπει το χωριό μας να παραμείνει στον Δήμο Δίου-Ολύμπου ή να ενταχθούμε στο Δήμο Κατερίνης. Το νομικό πλαίσιο για την απόσχιση κάποιου Δημοτικού Διαμερίσματος από ένα Δήμο και την ένταξη του σε άλλον όμορο Δήμο υπάρχει από 2010 ( Νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ).
Θεωρώ ότι η στιγμή που τέθηκε το θέμα είναι άκαιρη και βιαστική. Θα προτιμούσα να περάσει ένα χρονικό διάστημα ώστε να κρίνουμε τη συμμετοχή μας στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης περισσότερο αντικειμενικά, γιατί εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που περνάει η χώρα μας θα ήταν άδικο αλλά και άκυρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Αν ρίξουμε μια ματιά σε άλλες Κοινότητες οι οποίες εντάχθηκαν με τον Καλλικράτη στη Κατερίνη θα διαπιστώσουμε ότι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς σε σχέση με τις υποδομές. Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων διαμαρτύρονται όπως κι εμείς για εγκατάλειψη και περιφρόνηση στην αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.
Θέτω ένα απλό ερώτημα: Τι είναι αυτό το μεγάλο και σπουδαίο που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Κατερίνης, ώστε να θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη μας εκεί..?
Το χωριό μας έχει Κοινοτικό κατάστημα, Νέο Ιατρείο, Σχολείο και Νηπιαγωγείο σε άριστη κατάσταση, έχει σχεδόν ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων, ασφαλτοστρωμένους όλους τους κοινοτικούς δρόμους, έχει ένα καλό αγροτικό οδικό δίκτυο, έχει γίνει επέκταση του σχεδίου σε μεγάλη έκταση κι αυτό που μένει να γίνει είναι η πράξη εφαρμογής, δημοπρατήθηκε και το έργο για τα λύματα του χωριού μας της Κονταριώτισσας του Αγίου Σπυρίδωνα και του Δίου με προϋπολογισμό 17.000.000€ , έχουμε εξασφαλισμένο νερό για τα νοικοκυριά αλλά και για την άρδευση, έχουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί ξαφνικά τόσο βιασύνη για να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς ενημέρωση, χωρίς διάλογο, χωρίς συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις.
Γιατί μια ολιγομελή ομάδα χειρίζεται αποκλειστικά αυτό το τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί ένας οργανωμένος διάλογος με τους φορείς του χωριού, με πρώην Προέδρους, και τοπικούς συμβούλους με πρώην Δημοτικούς συμβούλους και με όσους θέλουν και μπορούν να εκφέρουν μια άποψη. Γιατί μπροστάρηδες σ΄ αυτή την προσπάθεια είναι άτομα που μένουν μόνιμα στην Κατερίνη..?
Με αυτή την τακτική που ακολουθείτε σήμερα διχάζεται περισσότερο από ποτέ το χωριό, από δυο συνοικισμούς μέχρι τώρα χωρίζεται και σε δυο ομάδες η μια που είναι υπέρ της ένταξης μας στην Κατερίνη και η άλλη στο κατά της ένταξης μας στην Κατερίνη.
Βεβαίως την κύρια ευθύνη για όλα αυτά την φέρει ο Πρόεδρος ο οποίος με άστοχες και βιαστικές, βεβιασμένες ενέργειες, έχει αναστατώσει όλο το χωριό. Τον καλώ να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να γίνει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι κάτοικοι με γνώση και ηρεμία να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να παρασύρει τους κατοίκους της Νέας Εφέσου στην μια ή στην άλλη λύση χωρίς σωστά τεκμηριωμένα επιχειρήματα κάτι για τι οποίο θα επηρεάσει για πάρα πολλά χρόνια τη ζωή του!
Η θέση που θα πάρει ο καθένας που κάνει προτάσεις θα πρέπει να μην προέρχεται από υστεροβουλία ή από προσωπικές στρατηγικές και πολύ περισσότερο να μην αποτελούν θέσει η οποία πηγάζει από προσωπικές αντιπάθειες και κόντρες.
Επειδή θεωρώ ότι αυτή η χρονική στιγμή δεν συντρέχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα κι επειδή θα πρέπει να περιμένουμε και τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, Προτείνω να αναβάλλουμε τη λήψη απόφασης αυτή τη στιγμή, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα να δώσουμε κάποιον χρόνο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου ώστε να δείξει τι Προοπτικές ανάπτυξης δίνει στη Νέα Έφεσο αλλά και σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου. Μέσα από αυτόν τον διάλογο να καθορίσουμε την προοπτική ανάπτυξης της Νέας Εφέσου, μέσα από ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Τέλος θα πρέπει να επισημάνω πως πρέπει να υπάρξει κλίμα ηρεμίας και συνοχής. Δεν χρειάζονται κορώνες ούτε δραματικοί τόνοι, διότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά για τον τόπο μας.

Με τιμή ο Τοπικός Σύμβουλος

Κουτσιμάνης Χαράλαμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου