Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Προβληματισμός για τα φαινόμενα βίας

Κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας που εκδηλώνονται πλέον καθημερινά, επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικοινώνησαν με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Συναγερμός έχει προκαλέσει στις αστυνομικές αρχές και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ που σημειώθηκε στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού 340, ενώ και δεύτερη βολίδα από το καλάσνικοφ των δραστών της επίθεσης στα γραφεία της Ν.Δ., βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο ήταν οι δράστες που πυροβόλησαν από τη νησίδα της λεωφόρου Συγγρού 348, το κτίριο της Ν.Δ. που βρίσκεται στον αριθμό 340 και στη συνέχεια διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο πιθανόν οδηγούσε τρίτος συνεργός τους.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει την υπόθεση ερευνούν την πιθανότητα το αυτοκίνητο των δραστών να είναι αυτό που βρέθηκε καμένο σε οικόπεδο στο Παλαιό Φάληρο, επειδή ταιριάζει με τις περιγραφές μαρτύρων. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κλαπεί χθες το βράδυ απο τη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, στις 03:00 τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στα γραφεία της Ν.Δ. και κινητοποιήθηκε η αστυνομία που έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει τί έχει συμβεί.

Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί βρήκαν στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Συγγρού 350, εννέα κάλυκες από καλάσνικοφ. Αμέσως άρχισε έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, κάτι το οποίο εξακριβώθηκε λίγες ώρες αργότερα, το πρωί, όταν άνοιξαν τα γραφεία του κόμματος.

Όπως ενημερώσε η Ν.Δ., στο γραφείο Πρωθυπουργού βρέθηκε μια σφαίρα, η οποία είχε σπάσει το τζάμι, χτύπησε στο ταβάνι, στη συνέχεια στον τοίχο και κατέληξε στο πάτωμα. Το βλήμα περισυνελέγη μαζί με τους κάλυκες, από ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια, για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις.

Για την επιθέση ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο γραμματέας της Ν.Δ., κ. Μ. Κεφαλογιάννης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Ν.Δ., κ.Κ. Μπούρας.

Έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, απηύθυνε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, από την πρωινή εκπομπή του Mega, μετά τη νέα επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.. «Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία είναι μια και πρέπει να εξοστρακιστεί από την κοινωνία μας», τόνισε, ενώ έκανε λόγο «για προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας» και «επιθέσεις που έχουν στόχο της δημοκρατία».

«Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία, τη Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό» δήλωσε ο γραμματέας της Ν.Δ., κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι «ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα».

«Η πράξη αυτή πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους. Να καταδικαστούν τα άκρα και οι ακρότητες, από όπου και να προέρχονται. Αυτού του είδους οι ενέργειες θα πέσουν στο κένο», προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Όλες αυτές οι εξτρεμιστικές ενέργειες πρέπει να τύχουν της ομόθυμης καταδίκης όλων, διότι δεν είναι μόνο ένα πλήγμα για τη δημοκρατική ομαλότητα, δεν είναι θετικό και για την οικονομία μας στην προσπάθεια, που κάνουμε αυτή την ώρα, για να περάσουμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη», δήλωσε από μέρους του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκης.

«Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα απομονώσουν τέτοιου είδους πρακτικές», κατέληξε ο υπουργός.

Ανησυχία στον ΣυΡιζΑ
Σύμφωνα με πηγές του ΣυΡιζΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μόλις πληροφορήθηκε από συνεργάτες του την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ., έσπευσε να επικοινωνήσει με τον κ. Σαμαρά και να του εκφράσει την ανησυχία του και τον προβληματισμό του. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το επεισόδιο και τόνισε στον κ. Σαμαρά την ανάγκη να γίνει σε βάθος έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι δράστες.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν, παράλληλα, φόβους περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν σε σειρά τοποθετήσεών του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, είχε επισημάνει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει τότε, όσον αφορά στη στάση του κόμματός του, ότι «θα προστατέψουμε τη δημοκρατία σε αυτό το τόπο και από τις δυνάμεις του μνημονίου και από τις δυνάμεις του εκφασισμού της κοινωνίας». Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζουν κομματικοί παράγοντες, ο ΣυΡιζΑ είχε χαράξει μία διαχωριστική γραμμή με τη βία, πόσο μάλλον, προσθέτουν, που σήμερα κλιμακώνεται και απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

Ωστόσο, ο προβληματισμός γύρω από τα κίνητρα των δραστών είναι εμφανής. Ο συντονιστής του ΣυΡιζΑ, κ. Δ. Βίτσας δήλωσε ότι «προσπαθούμε λίγο να ανιχνεύσουμε το κλίμα των τελευταίων ημερών, το οποίο έχει πολλές πλευρές. Δηλαδή, ενώ συμβαίνουν από κάτω πράγματα πάρα πολύ σοβαρά, από το φορολογικό μέχρι τα ΦΕΚ με τα οποία παραδίδεται η δημόσια περιουσία στους δανειστές μας ενέχυρο και πολλά άλλα, τις λίστες Λαγκάρντ κ.λπ., επικυριαρχεί το θέμα της βίας, να το πω έτσι, το οποίο όμως έχει κι αυτό λάβει σοβαρές διαστάσεις».

Ο κ. Βίτσας είπε ότι «συγχρόνως, όμως, συμβαίνουν γεγονότα τα οποία είναι εξόχως ανησυχητικά» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η επίθεση, σήμερα το πρωί, στα γραφεία της ΝΔ, δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί είτε ομάδες φανατικών, είτε θύλακες του βαθέως κράτους ή και τα δύο μαζί, που με έναν είτε ασυνείδητο, είτε συνειδητό τρόπο, στοχοποιούν ένα πράγμα: το μαζικό κίνημα, την οργή του κόσμου, προσπαθούν να τον φοβίσουν, δηλαδή, τον ΣυΡιζαΑ».

O εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ, κ. Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο «για μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων και τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, οι οποίες είναι απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ» και πρόσθεσε ότι «αυτό, νομίζω, ότι είναι κατανοητό από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία διατυπώνει το γραφείο Τύπου του ΣυΡιζΑ, το οποίο σε ανακοίνωση τονίζει ότι «η σημερινή ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣυΡιζΑ- ΕΚΜ».

Η πολιτική άποψη του ΣυΡιζΑ είναι ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, αντικειμενικά, αποπροσανατολίζουν από τα καυτά προβλήματα της συγκυρίας, σκορπούν το φόβο και δίνουν την δυνατότητα αξιοποίησής τους για την καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής».

Ο ΣυΡιζΑ εκφράζει, παράλληλα, τον προβληματισμό του, γιατί «δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σπεύδουν, κάθε φορά, να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣυΡιζΑ- ΕΚΜ» και ότι «η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας, παράλληλα, τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣυΡιζΑ- ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου».

ΠαΣοΚ: Απαιτείται ομόφωνη καταδίκη της βίας από την ελληνική κοινωνία
Η επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με εγκληματικές μεθόδους υποκόσμου δείχνει ότι υπάρχουν κύκλοι που παίζουν αδίστακτα με τη βία και στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής πολιτείας, τονίζει το ΠαΣοΚ.

Το ΠαΣοΚ καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια, όμως σημειώνει ότι η καταδίκη δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της για την προστασία των πολιτών και των θεσμών.

Η καταδίκη της βίας και η αντίδραση στα φαινόμενα αυτά πρέπει γίνει με μια φωνή από την ελληνική κοινωνία.

Η συνεννόηση απέναντι στη βία είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Κάνεις δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣυΡιζΑ, κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες.

Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να καταδικάσουμε ανοιχτά και υπεύθυνα κάθε μορφή βίας και μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών να προστατεύσουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών ,το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα βγει δυνατή από την κρίση.

ΔημΑρ: Σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία

Η ΔημΑρ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.. «Τα γεγονότα αυτά συνιστούν σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία μας και στρέφονται εναντίον της κοινωνίας», σημειώνεται.

«Αυτή την ώρα χρειάζεται η ομόθυμη καταδίκη των φαινομένων βίας από όλο τον πολιτικό κόσμο. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο, που θα απομονώσει εκείνους που τρομοκρατούν. Η βία είναι φασισμός».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοινώνεται ότι στις 03.00 ώρα περίπου, σήμερα τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν, με πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, που στεγάζονται επί της Λ. Συγγρού 340 και στη συνέχεια διέφυγαν.

Από την μέχρι τώρα εξερεύνηση του χώρου έχουν βρεθεί: μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου, εννέα (9) κάλυκες Kalashnikov σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348.

Εξετάζεται η εμπλοκή στην υπόθεση αυτοκινήτου, το οποίο βρέθηκε λίγη ώρα μετά καμένο στο Π. Φάληρο και έχει κλαπεί από 12-01-2013.

Η προανάκριση και οι έρευνες έχουν ανατεθεί στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)

Ενεργοποίηση τηλεφωνικών αριθμών της Αντιτρομοκρατικής
Την ενεργοποίηση των τηλεφωνικών αριθμών 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το περιστατικό των πυροβολισμών κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε στην ευρύτερη περιοχή του περιστατικού (Λεωφόρος Συγγρού, Γέφυρα Αμφιθέας, Δοϊράνης κ.λ.π), καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου στην οδό Σολωμού 40 & Σωκράτους βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, να επικοινωνήσει στους παραπάνω τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Πηγή: Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου