Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Εμβολιασμό κατά της γρίπης συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μόλις ένας στους 10 Έλληνες έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί, τη στιγμή που αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες - Αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο – Σε κατάσταση συναγερμού οι ΗΠΑ

Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες έχει φροντίσει μέχρι τώρα να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, παρότι αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων – και στη χώρα μας - στις επόμενες εβδομάδες.

Τα Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί ότι – αν και μέχρι τώρα η κυκλοφορία του ιού της γρίπης κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα – από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου αναμένεται αυξημένη κυκλοφορία.

Εξάλλου υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας που ανατρέπει προβλέψεις όπως συνέβη στις ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα η έναρξη της περιόδου αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης, η οποία βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της έντασής της κυρίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες.

Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμούμε το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.


Θερίζει η γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες
Επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η γρίπη σε περισσότερες από 47 Πολιτείες των ΗΠΑ και με χιλιάδες θανάτους να αποδίδονται σε επιπλοκές της γρίπης.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία προειδοποιούν ότι ο ιός της γρίπης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ, εξαπλώνεται επικίνδυνα με ταχείς ρυθμούς σε όλη τη χώρα.

Το CDC αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι παραπάνω από 47 πολιτείες έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, από 41 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Νέα Υόρκη έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα των τελευταίων ετών και το περασμένο Σάββατο ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτατης ανάγκης. Στη Νέα Υόρκη μόνο έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια 2 παιδιά και 10 ηλικιωμένοι.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 19.000 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με τις 4.400 τον προηγούμενο χρόνο. Περίπου 2.880 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκεί, εξαιτίας της γρίπης.
Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου