Περιοδικές εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις και μουσικές συναυλίες είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε μουσεία και μνημεία της χώρας με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για 18η συνεχή χρονιά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Η Παρασκευή 28/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30/9), η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία της χώρας.
Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ως εξής:
—Αθήνα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προτείνει μια επίσκεψη στη μικρή περιοδική έκθεση «Κρίσεις. Μεταβατικές Περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία», με αντικείμενα από τις συλλογές του. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012.
Παράλληλα με την έκθεση, θα διατίθεται κατάλογος με έργα σχετικά με το θέμα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, ενώ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα διεξαχθεί σχετική ενημερωτική ξενάγηση από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο (ώρα 12.00 – 13.00 με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες στο 210 8217 724.
Με μουσική και ελεύθερη είσοδο (από 17.00 – 20.00) θα υποδεχτεί το Μουσείο της Ακρόπολης τους επισκέπτες του το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.
«Έχει ο καιρός γυρίσματα: Εικονομαχία, Άλωση, Νεότερη Εποχή», λέγεται η θεματική εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επίκεντρο της διαδρομής αυτής -που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου- είναι κάποια επιλεγμένα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση, τα οποία γίνονται η αφορμή για να συζητηθούν ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα που σηματοδοτούν περάσματα από μια εποχή σε άλλη. Ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.
Παράλληλα, το τριήμερο 28 – 30 Σεπτεμβρίου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπαζάρ βιβλίων, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 70% μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις – Αρχαιολογικόν Δελτίον, Χρονικά και Μελέτες και Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, Πρακτικά αρχαιολογικών Συνεδρίων, καταλόγους αρχαιολογικών εκθέσεων και οδηγούς αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Τηλέφωνο επικοινωνίας του ΒΜΧ 213 2139 572.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προτείνει για το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μια γνωριμία με τα εργαστήρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του για την περίοδο 2012 – 2013 (ώρες 10.30 και 12.00), καθώς και ξενάγηση στην έκθεση «Άλογα και Αναβάτες» από τον γλύπτη και Ακαδημαϊκό Γιάννη Παρμακέλη και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά (12.30 – 1.30 και 18.30 – 19.30). Η ξενάγηση στην έκθεση θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (12.30 – 13.30). Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3611 206.
—Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, στις ξεναγήσεις που διοργανώνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Η τέχνη την εποχή της κρίσεως», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τους ναούς των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου Ορφανού (ώρες ξενάγησης 10.00 -12.00 και 18.00 – 19.00, πληροφορίες στα τηλέφωνα 231 3310 454 και 231 3310 423).
Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες 9.00 – 11.00 & 11.00 – 13.00), καθώς και θεματικές ελεύθερες περιηγήσεις επισκεπτών με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου του Μουσείου το Σαββατοκύριακο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 830 538.
—Πάτρα
Στην περιοχή της Πάτρας, η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας, διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στο Κάστρο Πατρών, στο Φρούριο Ρίου και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας (Μικρή Περιμετρική-Περιοχή Ασυρμάτου).
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (9.00 -13.00), μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα ξεναγηθούν και θα ενημερωθούν για τα ιστορικά στοιχεία και τα οχυρωματικά έργα στο Κάστρο Πάτρας και στο Φρούριο Ρίου σε περιόδους κρίσεις, καθώς και για την κατασκευή του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου μετά την κατάληψη της Πάτρας από τους Οθωμανούς.
Το Σάββατο και την Κυριακή οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610 276 143, 2610 223 363.
—Δελφοί-Γαλαξείδι
Διημερίδα με τίτλο «Τόποι/ταυτότητες/φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού» συνδιοργανώνουν στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας, σε συνεργασία με το Τμήμα ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» των Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και με το Εργαστήριο – Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών από Παρασκευή 28 έως Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, καθώς και στο Γαλαξίδι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Δελφών θα παρουσιαστεί η λυρική εκδήλωση «Κ.Π. Καβάφης, Απ’ έξω και τραγουδιστά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.
—Καρδίτσα
Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Καρδίτσα, διοργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχετικά με το θέμα του εορτασμού και ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα «Κρίσεις – Συνέχειες – Ασυνέχειες στην Εξέλιξη του Πολιτισμού του Ελλαδικού Χώρου: Δεδομένα από τη Μελέτη των Αρχαίων Υλικών» και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
Η ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 24410 61564 (για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους) και 24410 25217-9 για τις ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.
—Λαμία-Αταλάντη
Ακόμα, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία και την Αταλάντη, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και ηπροστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με τη διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Εμπόριον, αλλά και στην Αταλάντη, σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.
Συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για τα σχολεία και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η έκθεση κειμένων – φωτογραφίας με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο», με διάρκεια ως τις 7 Ιανουαρίου 2013.
Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές.
Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αταλάντης, θα διεξαχθούν θεματικές ξεναγήσεις (Παρασκευή 28/9, 9.00 – 13.00 για τα σχολεία, Σάββατο 29 και Κυριακή 30/9, 9.00 – 13.00 για το κοινό), θα ολοκληρωθεί δε η παρουσίαση της κινητής έκθεσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30 Σεπτεμβρίου 2012.
Τέλος, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 η ημερίδα με θέμα «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο.
Η “ποίηση του πολέμου”, με ομιλίες των Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Σ. Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου, Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία».
—Αθήνα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προτείνει μια επίσκεψη στη μικρή περιοδική έκθεση «Κρίσεις. Μεταβατικές Περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία», με αντικείμενα από τις συλλογές του. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012.
Παράλληλα με την έκθεση, θα διατίθεται κατάλογος με έργα σχετικά με το θέμα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, ενώ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα διεξαχθεί σχετική ενημερωτική ξενάγηση από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο (ώρα 12.00 – 13.00 με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες στο 210 8217 724.
Με μουσική και ελεύθερη είσοδο (από 17.00 – 20.00) θα υποδεχτεί το Μουσείο της Ακρόπολης τους επισκέπτες του το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.
«Έχει ο καιρός γυρίσματα: Εικονομαχία, Άλωση, Νεότερη Εποχή», λέγεται η θεματική εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επίκεντρο της διαδρομής αυτής -που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου- είναι κάποια επιλεγμένα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση, τα οποία γίνονται η αφορμή για να συζητηθούν ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα που σηματοδοτούν περάσματα από μια εποχή σε άλλη. Ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.
Παράλληλα, το τριήμερο 28 – 30 Σεπτεμβρίου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπαζάρ βιβλίων, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 70% μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις – Αρχαιολογικόν Δελτίον, Χρονικά και Μελέτες και Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, Πρακτικά αρχαιολογικών Συνεδρίων, καταλόγους αρχαιολογικών εκθέσεων και οδηγούς αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Τηλέφωνο επικοινωνίας του ΒΜΧ 213 2139 572.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προτείνει για το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μια γνωριμία με τα εργαστήρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του για την περίοδο 2012 – 2013 (ώρες 10.30 και 12.00), καθώς και ξενάγηση στην έκθεση «Άλογα και Αναβάτες» από τον γλύπτη και Ακαδημαϊκό Γιάννη Παρμακέλη και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά (12.30 – 1.30 και 18.30 – 19.30). Η ξενάγηση στην έκθεση θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (12.30 – 13.30). Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3611 206.
—Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, στις ξεναγήσεις που διοργανώνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Η τέχνη την εποχή της κρίσεως», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τους ναούς των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου Ορφανού (ώρες ξενάγησης 10.00 -12.00 και 18.00 – 19.00, πληροφορίες στα τηλέφωνα 231 3310 454 και 231 3310 423).
Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες 9.00 – 11.00 & 11.00 – 13.00), καθώς και θεματικές ελεύθερες περιηγήσεις επισκεπτών με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου του Μουσείου το Σαββατοκύριακο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 830 538.
—Πάτρα
Στην περιοχή της Πάτρας, η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας, διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στο Κάστρο Πατρών, στο Φρούριο Ρίου και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας (Μικρή Περιμετρική-Περιοχή Ασυρμάτου).
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (9.00 -13.00), μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα ξεναγηθούν και θα ενημερωθούν για τα ιστορικά στοιχεία και τα οχυρωματικά έργα στο Κάστρο Πάτρας και στο Φρούριο Ρίου σε περιόδους κρίσεις, καθώς και για την κατασκευή του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου μετά την κατάληψη της Πάτρας από τους Οθωμανούς.
Το Σάββατο και την Κυριακή οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610 276 143, 2610 223 363.
—Δελφοί-Γαλαξείδι
Διημερίδα με τίτλο «Τόποι/ταυτότητες/φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού» συνδιοργανώνουν στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας, σε συνεργασία με το Τμήμα ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» των Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και με το Εργαστήριο – Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών από Παρασκευή 28 έως Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, καθώς και στο Γαλαξίδι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Δελφών θα παρουσιαστεί η λυρική εκδήλωση «Κ.Π. Καβάφης, Απ’ έξω και τραγουδιστά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.
—Καρδίτσα
Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Καρδίτσα, διοργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχετικά με το θέμα του εορτασμού και ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα «Κρίσεις – Συνέχειες – Ασυνέχειες στην Εξέλιξη του Πολιτισμού του Ελλαδικού Χώρου: Δεδομένα από τη Μελέτη των Αρχαίων Υλικών» και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
Η ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 24410 61564 (για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους) και 24410 25217-9 για τις ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.
—Λαμία-Αταλάντη
Ακόμα, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία και την Αταλάντη, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και ηπροστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με τη διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Εμπόριον, αλλά και στην Αταλάντη, σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.
Συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για τα σχολεία και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η έκθεση κειμένων – φωτογραφίας με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο», με διάρκεια ως τις 7 Ιανουαρίου 2013.
Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές.
Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αταλάντης, θα διεξαχθούν θεματικές ξεναγήσεις (Παρασκευή 28/9, 9.00 – 13.00 για τα σχολεία, Σάββατο 29 και Κυριακή 30/9, 9.00 – 13.00 για το κοινό), θα ολοκληρωθεί δε η παρουσίαση της κινητής έκθεσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30 Σεπτεμβρίου 2012.
Τέλος, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 η ημερίδα με θέμα «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο.
Η “ποίηση του πολέμου”, με ομιλίες των Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Σ. Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου, Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου