Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Ανοιχτή» η μεγαλύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης προς τους αγρότες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 50% η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που είναι προγραμματισμένη να εκταμιευθεί στα μέσα Οκτωβρίου, μετά την υποβολή προς την ΕΕ σχετικού αιτήματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος είναι 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να καταβληθούν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μετά από ενέργειες του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» να δοθεί προκαταβολικά τον Οκτώβριο το 50% του συνολικού ποσού.

Όμως, δεδομένου ότι παρατηρείται συνεχής επιδείνωση στη ρευστότητα της κτηνοτροφίας, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, ο κ. Τσαυτάρης επανήλθε με νέο αίτημα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών. Ζήτησε να αυξηθεί η προκαταβολή της ενίσχυσης στο 60- 65%, κάτι το οποίο οι ομόλογοί του δεν το είδαν αρνητικά.

Έτσι το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να καθοριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθεί 1,1 δισ. ευρώ και έως το τέλος Δεκεμβρίου το υπόλοιπο ποσό, επίσης 1,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ο κ. Τσαυτάρης έχει ζητήσει και την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του επιτρεπόμενου προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis». Πρότεινε να δοθούν περισσότερα από τα 75 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για την Ελλάδα ως κρατικές επιδοτήσεις για τις περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου