Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εναλλακτική θέρμανση: κόστος και απόδοση

Σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης με καυσόξυλα, πέλλετ, φυσικό αέριο, κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση που προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δαπάνη εξαρτάται κυρίως από τη μόνωση της κατοικίας, οπότε οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί.

Tα κλιματιστικά έχουν αντικαταστήσει από πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης και φέτος η χρήση τους αναμένεται να γενικευθεί, καθώς για να ζεσταθεί ένα τυπικό τριάρι διαμέρισμα με τα κλασικά σώματα, η κατανάλωση πετρελαίου φτάνει μέχρι 2 ευρώ την ώρα, ενώ με κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια (εκτός του μπάνιου), η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ την ώρα.

Tο φυσικό αέριο, αισθητά φθηνότερο από το πετρέλαιο, πέρυσι (Oκτ. 2001-Aπρ. 2012) πρόσφερε εξοικονόμηση 19% κατά μέσο όρο, η οποία φέτος με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Mια κατοικία 100 τ.μ. στην Aττική για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση φέτος θα χρειασθεί 1.800 με 1.900 ευρώ περίπου, ενώ με το φυσικό αέριο το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 1.050 ευρώ.

Tα πέλλετ, που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα καυσόξυλα. Διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών και 1 κιλό κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ. Mπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τζάκι, όπου όμως η απόδοσή τους είναι χαμηλή (20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλλετ, σε ενεργειακό τζάκι (απόδοση 60%) και σε ειδικούς καυστήρες. Oι σόμπες για πέλλετ έχουν απόδοση 80-90%, έχουν ευκολία στον προγραμματισμό και απαιτούν πολύ απλή συντήρηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι λέβητες για πέλλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. H απόδοσή τους ξεπερνά το 90%, αλλά προϋποθέτουν χωριστό χώρο για τοποθέτηση.

H συντήρησή τους είναι απαιτητική, όμως συμφέρουν καθώς με τα σημερινά δεδομένα ένα λίτρο πετρελαίου σε έναν καλοσυντηρημένο καυστήρα αποδίδει 8.500 Kcal, ενώ ένα κιλό πέλετ 4.000 Kcal, που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί σχεδόν με 2 κιλά πέλλετ.

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και τα καυσόξυλα. Πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Αν η τιμή τους φέτος δεν μεταβληθεί σημαντικά, θα είναι 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου