Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κάηκαν 500.000 στρ. δασών και καλλιεργειών το καλοκαίρι

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έγιναν στάχτη το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

«Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει», σημειώνει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων στο WWF Ελλάς κυρία Εύη Κορακάκη.

Τη μερίδα του λέοντος στην φετινή καταστροφή κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του WWF Ελλάς, το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).

Μάλιστα, η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, έως τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

«Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας», αναφέρει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

Οι άξονες επί των οποίων σύμφωνα με τον κ. Καραβέλλα, πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση, είναι:

- Προώθηση πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού για τις δασικές πυρκαγιές.

- Άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών.

- Ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέψει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, ενώ παράλληλα θα αποδώσει σημαντικά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών.

- Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Επίσης, προκειμένου να μην δούμε και του χρόνου σε επανάληψη το ίδιο έργο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση θα πρέπει να οργανωθεί το εθελοντικό δυναμικό της χώρας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου