Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΙΛΚΙΣ - Τέλος επιτηδεύματος από νεκρή ζητά η εφορία

Ειδικό τέλος επιτηδεύματος καλείται να πληρώσει γυναίκα που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και είκοσι χρόνια! Η απαίτηση αυτή της εφορίας, που μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να ερμηνευτεί, αφορά γυναίκα που όχι μόνο δεν είναι εν ζωή, αλλά και δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα με το οποίο είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της πολιτείας.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Έκπληκτα τα παιδιά της Χ.Κ., εν ζωή κατοίκου Παλαιού Γυναικόκαστρου Κιλκίς, άνοιξαν το φάκελο της ειδοποίησης από την εφορία, με την οποία η μητέρα τους καλείται να καταβάλει 600 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματική δραστηριότητα «Σχολής Γεροντολογίας». «Η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή το 1993 σε ηλικία 63 ετών. Ασχολούταν με τα οικιακά, ενώ ο πατέρας μου, που επίσης έχει πεθάνει, διατηρούσε καφενείο στο χωριό», περιγράφει στη «Μ» η Ρούλα, κόρη της αποθανούσης. Η οικογένειά της θα αναζητήσει τους λόγους της λάθος καταγραφής, ενώ θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο κάποιος να χρησιμοποίησε το όνομα της εκλιπούσας, για να ανοίξει επιχείρηση. «Ή πρόκειται για λάθος εγγραφή ή κάποιοι έβγαλαν χρήματα εμφανίζοντας μία επαγγελματική δραστηριότητα που πιθανόν να επιχορηγούταν. Πιστεύω ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση. Είναι πάντως απαράδεκτο το γεγονός να στέλνουν ειδοποιητήριο σε μία γυναίκα που έχει πεθάνει», τονίζει η Ρούλα.
Σε προειδοποιητική επιστολή της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προς την εκλιπούσα υπογραμμίζεται ότι, «σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση του 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος του ν. 3986/2011, ακόμη κι αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή εμπορική επιχείρηση». Εάν δηλαδή δεν διορθωθεί το λάθος, η εφορία θα ταλαιπωρεί την οικογένεια της εκλιπούσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία β’ ή γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου