Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή διχάζει την κυβέρνηση

Αρκετοί υπουργοί προτείνουν να τεθεί εκτός νόμου το τέταρτο κόμμα της Βουλής
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη δράση και τον ακτιβισμό, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, που επιδεικνύει η Χρυσή Αυγή. Οι κινήσεις των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος αλλά και του ηγέτη τους κ. Ν. Μιχαλολιάκου βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το αν θα πρέπει ή όχι να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει συζητήσει επί μακρόν το θέμα με στενούς συνεργάτες του αλλά και με ορισμένους έμπιστους υπουργούς, αλλά μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρνητικός.

Η συζήτηση έχει «ανάψει» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αρκετοί υπουργοί πιστεύουν ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη όμως που εδράζεται στο σκεπτικό ότι μια πιθανή απαγόρευση θα ενισχύσει τη δύναμη του ακροδεξιού σχηματισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Δεν είναι και τόσο εύκολο να τεθεί εκτός νόμου» αναφέρουν στο «Βήμα» ψύχραιμοι παρατηρητές και σημειώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι είναι προτιμότερο να γίνει. «Μήπως η απαγόρευση θα μας δημιουργούσε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα;» διερωτώνται αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπληρώνουν: «Μια απόφαση να τεθεί εκτός νόμου θα την οδηγούσε σε μεγαλύτερης έντασης ακτιβισμό με απρόβλεπτες συνέπειες».
Αν και στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι ο τρόπος δράσης της Χρυσής Αυγής δυσκολεύει την αντιμετώπισή της, εν τούτοις καταγράφεται η αποφασιστικότητα να μειωθεί η παρέμβασή της.
«Αν το κράτος λειτουργήσει σωστά, σύντομα θα αποδυναμωθεί. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να τους εκθέσουμε και να τους απονομιμοποιήσουμε» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, εκφράζοντας ουσιαστικά και τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.
Με βάση την προαναφερόμενη συλλογιστική, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί με πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς ώστε να αντιμετωπίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής.
«Εχουν και όρια οι κινήσεις της Χρυσής Αυγής. Δεν θα κάνουν παιχνίδι με τους όρους τους» υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει δώσει ρητή εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά με στόχο να καταλάβουν οι πολίτες ότι υπάρχει το οργανωμένο και συντεταγμένο κράτος και δεν υποκαθίσταται από τα... «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής.
Ηδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να τεθεί υπό τη στενότερη δυνατή παρακολούθηση η δράση των οργανωμένων ομάδων και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα έχουν λάβει την εντολή να συλλαμβάνουν ακόμη και βουλευτή στην περίπτωση κατά την οποία τελεί αδίκημα.
Για τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ατζέντα της ευταξίας που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτρεπτική για την όποια επιρροή της Χρυσής Αυγής. Οι πρόσφατες μετρήσεις όμως προβλημάτισαν αρκετά πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες και άλλοι φοβούνται μήπως με το πακέτο των νέων μέτρων ενισχυθεί περαιτέρω η απήχηση της Ακροδεξιάς, όχι τόσο λόγω υιοθέτησης των απόψεών της όσο περισσότερο ως αντίδραση στην καθεστηκυία πολιτική τάξη.
Οσο και να επιθυμεί η κυβέρνηση να αποκρύψει τον προβληματισμό της για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, κυρίαρχη είναι η συζήτηση για τους τρόπους αναχαίτισης της επιρροής που αποκτά η Χρυσή Αυγή λόγω της οικονομικής πολιτικής σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν πιο κοντά στη ΝΔ και παλαιότερα αποτελούσαν τον σκληρό εκλογικό πυρήνα του κόμματος που ηγείται ο κ. Σαμαράς.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έδειξε κυρίως με τον κ. Δένδια ότι προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που υπήρχε ως προς την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης προωθεί ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, με τιμωρία η οποία θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια και θα περιορίζει τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της.
Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξουδετέρωση της επιρροής της Χρυσής Αυγής, η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης με εντολή του κ. Σαμαρά προωθεί προς το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση με την οποία η παράνομη είσοδος στη χώρα όσων παράνομων μεταναστών τελούν οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα θα εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση και η ποινή που θα τους επιβάλλεται θα είναι ανώτερη από εκείνη που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα για τους νόμιμους πολίτες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου