ΕΙΝΑΙ Η΄ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΜΩΡΥΧΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ;;;;
ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ:
Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για χώρο υγειονομικής ταφής σε προστατευόμενη περιοχή στη Ζάκυνθο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον χώρο υγειονομικής ταφής που λειτουργεί σε προστατευόμενη περιοχή στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως για τον φωλεασμό των χελωνών. Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, αναφέρει η Επιτροπή.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στη Ζάκυνθο, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, είδος προτεραιότητας που κατατάσσεται πλέον στα απειλούμενα με εξαφάνιση.
Οι ανησυχίες της Επιτροπής χρονολογούνται από το 2009. Τον Ιανουάριο του 2012 εστάλη στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη με την οποία ζητήθηκε να αναλάβουν επείγουσα δράση στον χώρο της υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο χώρος υγειονομικής ταφής προκαλεί βλάβες λόγω της ρύπανσης από διαρροές στο τοπικό περιβάλλον και από πλαστικές σακούλες, και προσελκύει γλάρους που κυνηγούν τα χελωνάκια.
Οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχουν ληφθεί μέτρα για την κατασκευή εγκατάστασης αντικατάστασης. Ωστόσο, σημειώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις και δεν έχει επιλεγεί ακόμη η θέση για την εγκατάσταση αντικατάστασης, υποστηρίζει η Επιτροπή. Επιπλέον, η άδεια για τους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής ανανεώθηκε πρόσφατα κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, και τα σχέδια για την προτεινόμενη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία τα απόβλητα θα αποστέλλονται σε κινητές μονάδες και όχι στην υφιστάμενη χωματερή, έχουν εγκαταλειφθεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ
«Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος»
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε εναν δήμο (άραγε υπάρχει άλλος;), που εν ετει 2012 δεν κανει ανακυκλωση για οικονομικους λογους υποτιθεται και σε ενα χωριο που δεν εχει κουλτουρα ανακυκλωσης (και πως να εχει αφου μεχρι το 2006 ο -σχεδον- μόνιμος δήμαρχος τη θεωρούσε(ει) περιττή), η ενασχόληση με θεματα "υψηλής" οικολογίας και από τις δυο πλευρές, φανταζει ως κακόγουστο αστείο