Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Tι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες

Ποια θέματα κυριαρχούν: οι αποφάσεις του Eurogroup και η επομενη μέρα, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σωθήκαμε". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι πανηγυρισμοί «κρύβουν» τις επώδυνες λεπτομέρειες της συμφωνίας στο Eurogroup. Αρχίζει το μαρτύριο της σταγόνας (από 13 Δεκεμβρίου έως και την άνοιξη) για τη δόση σε... δόσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Το στοίχημα. Ανάπτυξη, δουλειές, επενδύσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πλήρη αξιοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup, ώστε να μην πάνε χαμένες οι οδυνηρές θυσίες των πολιτών, εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Βρίσκεται στην αφετηρία της προσπάθειας, που αποσκοπεί στη διαμόρφωση προϋποθέσεων, ώστε να επενδυθούν κεφάλαια στην παραγωγή, να αξιοποιηθεί το εργατικό δυναμικό, να ξαναβρεί η οικονομία τον δρόμο της ανάπτυξης. Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαύρη και λευκή αδελφότητα σε... Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Τεχνολογία του Κακού βασιλεύει παντού και σχεδόν οι περισσότερες προφητείες των Αγίων της Ορθοδοξίας έχουν αρχίσει να επαληθεύονται".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα 4 μυστικά της συμφωνίας". Η εφημερίδα γράφει "1. Ποιες τρύπες σε οικονομία και αγορά θα κλείσουν τα πρώτα 34,4 δισ. ευρώ της δόσης-μαμούθ. 2. Τι κερδίζουμε από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, τη μείωση επιτοκίων και το πάγωμα των τόκων. 3. Το μεγάλο στοίχημα της επαναγοράς ομολόγων και οι παγίδες. 4. Τι κρύβει το παιχνίδι τακτικής της Λαγκάρντ και η αναδίπλωση Σόιμπλε για νέο «κούρεμα» χρέους".

ΕΣΤΙΑ: "Λάθος συνταγή στην φορολογία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι κυβερνητικές προτάσεις για το φορολογικό που είδαν το φως της δημοσιότητος, κάθε άλλο παρά απλούστευσις μπορούν να θεωρηθούν".

Η ΑΥΓΗ: "Δέκα καρφιά στον σταυρό της Ελλάδας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μαγική εικόνα αποτελεί η συμβιβαστική «λύση» που έδωσαν στο ελληνικό πρόβλημα της εκταμίευσης της δόσης και της βιωσιμότητας του χρέους η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Εξαναγκασμένα είναι και τα χαμόγελα των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, που συναντώνται σήμερα το πρωί για να κάνουν μια «νέα αρχή» στη συμμαχία τους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εργασία για 66.930 ανέργους μέσω 14 προγραμμάτων του ΟΑΕΔ" Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί 71 επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,89 δισ. ευρώ, με μέγιστο αριθμό ωφελουμένων 1.373.000 ανέργους".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Πανωλεθρίαμβος". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σκηνικό θριάμβου στήνει η κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από την πανωλεθρία. Η δόση των 44 δισ. ευρώ θα δοθεί σε πέντε «τεύχη» -τα τρία τελευταία υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων. Και το ποσό που απομένει θα πάει σχεδόν καθ΄ ολοκληρία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ρευστότητα στην αγορά θα παραμείνει φρούδα ελπίδα και η ύφεση, στο καλύτερο σενάριο, θα διατηρηθεί σταθερή, στο χειρότερο θα πάρει την ανιούσα".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Αρχισε η επιδρομή της τρόικας στα νοσοκομεία". Η εφημερίδα γράφει ότι "αποφασισμένοι να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους ακόμα και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, προκειμένου να «εξυγιάνουν» τον χώρο της Υγείας και να περιορίσουν τις σπατάλες, είναι οι δανειστές μας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κλειδί η επαναγορά ομολόγων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος στρέφεται πλέον το οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην επαναγορά ομολόγων, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας είναι προϋπόθεση για να αποφασίσει και το ΔΝΤ τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας".

Η ΝΙΚΗ: "Μυστικό όπλο κουρεύει το ενοίκιό σας έως 50%". Η εφημερίδα γράφει ότι "μπορεί να μην το γνωρίζετε ή να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη, αλλά είστε από τους τυχερούς, από τους πολύ τυχερούς. Κι αυτό γιατί η κρίση ευνοεί τους ενοικιαστές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Αναγέννηση σε... δόσεις». Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, τόνισε ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, κάνοντας παράλληλα λόγο για δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός να δοκιμάσει το δρόμο αντεπίθεσης και ρήξης". Η εφημερίδα γράφει "Αλέκα Παπαρήγα: δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής του λαού δίχως γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής, αυτό το δρόμο απαιτεί η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση. Απ΄τη στιγμή που υπάρχει ο σκληρός και αδυσώπητος ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός, οι δεσμεύσεις της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό αποτέλεσμα, δε θα επιστραφούν κατακτήσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το στοίχημα των τριών. Με δώρα και παγίδες το νέο πακέτο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στοίχημα για την τρικομματική κυβέρνηση, ύστερα από τη θετική έκβαση της Συνόδου του Eurogroup, είναι πλέον η στροφή στην ανάπτυξη, αλλά και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε χθες διάγγελμα, τονίζοντας ότι η χώρα πέτυχε την παραμονή της στο ευρώ και ξεκινά από καλύτερη αφετηρία την πορεία για έξοδο από την κρίση".

6ΜΕΡΕΣ: "Οι 5 μαύρες τρύπες της απόφασης". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πίσω από τις θριαμβολογίες της συγκυβέρνησης κρύβονται όροι που θα φέρουν νέα σκληρά μέτρα, φτώχεια και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Συλλήψεις στο ΑΠΘ ζητά ο εισαγγελέας". Η εφημερίδα γράφει ότι "την παρέμβαση του εισαγγελέα είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 43 πρόεδροι τμημάτων, κοσμήτορες και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ώστε να απελευθερωθεί το Κτίριο Διοίκησης, που τελεί υπό κατάληψη εδώ και εννέα εβδομάδες από τους εργολαβικούς υπαλλήλους. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε τόσο για την κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης όσο και για τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα των σκουπιδιών στο ίδρυμα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στο «μη παρέκει» το Πανεπιστήμιο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Καταλύτης για εκταμίευση η επαναγορά των ομολόγων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το επόμενο 15ήμερο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από μια «δεξαμενή» τίτλων 62 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η απόφαση του Eurogroup, με την οποία θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους με τη μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου η δόση των 34,4 δισ.ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα κλειδιά της συμφωνίας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "«παράθυρο» για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους και τη σταδιακή ανάσχεση της ύφεσης ανοίγει η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup νωρίς χθες τα ξημερώματα, αποφασίζοντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και τμηματική αποδέσμευση δόσεων ύψους 43,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασάφειες στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το «πακέτο» της συνολικής απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα αποτελεί, χωρίς καμία αμφιβολία, μια θετική εξέλιξη για τη χώρα.
Ομως η απόφαση περιέχει και στοιχεία που είναι σκοπίμως ασαφή προς το παρόν, όπως η επαναγορά ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, ενώ οι εταίροι φρόντισαν όλα τα βήματα, για τη στήριξη της Ελλάδας, να γίνονται σε συνάρτηση με την τήρηση των δεσμεύσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου