Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Ενεργοποιείται η αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου, ζωντανεύουν ΕΣΠΑ και Επενδύσεις

Η έλευση των χρημάτων θα σημάνει την έναρξη της επανεκκίνησης του τροχού της οικονομίας
Με την συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας το επόμενο διάστημα θα γίνει και αυτό που περιμένει όλη η χώρα: θα μπουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Παρά το γεγονός πως η δόση σπάει στα 4 το μεγαλύτερο μέρος της θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου και είναι περίπου 34,4 δις ευρώ.

Από αυτό το ποσό περίπου 3,5 δις ευρώ θα διοχετευτούν σε αποπληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, τις επιχειρήσεις δηλαδή που συναλλάσσεται. Αυτό το ποσό είναι περίπου το 40% των συνολικών οφειλών του Δημοσίου αλλά είναι ένα μεγάλο γενναίο βήμα προς την εξομάλυνση της σημερινής κατάστασης και φρέσκο χρήμα θα μπει στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Από το ποσό των 34,4 δις ευρώ τα 25 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στις Ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και να μπορούν να παρέχουν και πάλι ρευστότητα στην αγορά. Αυτό δεν θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά.

Τέλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αν δεν έχουμε ανατροπές θα έρθουν στην χώρα άλλα 10 δις ευρώ εκ των οποίων τα μισά σχεδόν είναι και πάλι για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τους οφειλέτες του.


Αυτό σημαίνει πως αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου και σε ένα ορίζοντα 3-4 μηνών θα μπουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά που με την σειρά τους θα ενεργοποιήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα που εδώ και 2 χρόνια καταρρέει.

Για τον κατασκευαστικό τομέα θεωρείται ένα εξαιρετικό νέο καθώς θα αποπληρωθούν τεράστια χρέη του Δημοσίου από εκτελεσμένα έργα αλλά και ελπίδα για εκκίνηση αρκετών νέων έργων καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα από την σημερινή.

Επίσης με την ενεργοποίηση των τραπεζών θα ζωντανέψουν πολλά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα υπολειτουργεί αλλά και επενδύσεις που εδώ και τρία χρόνια μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο παρά με αλήθεια.

Τα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε η κρίση και κυρίως δεν είναι το μέσο για να πούμε ότι περνάμε στην ανάπτυξη από την μία μέρα στην άλλη.

Θα δώσουν όμως την κατάλληλη ώθηση για να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι ο τροχός της οικονομίας έτσι ώστε μελλοντικά να υπάρξει μία πραγματική ανάπτυξη. Το γεγονός της τμηματικής δόσης των χρημάτων δημιουργεί μία ανάσχεση αλλά τα χρήματα θα έρθουν και τελικά ίσως το 2013 να έχουμε κάποιες μεγαλύτερες αχτίδες αισιοδοξίας πως η ανάπτυξη δεν είναι μακριά.
Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου