Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Γιορτάστηκε η 70η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας στον Γοργοπόταμο

70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γορτοπόταμου γιόρτασαν την Κυριακή οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού στο Γοργοπόταμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε επίσημα ο εορτασμός δεν υπήρξε εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ενώ αντίθετα εκπροσωπήθηκαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, της Βουλής και των κομμάτων. Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του 'Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού της Λαμίας. Στις εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο που οργάνωσαν από κοινού ο δήμος της Λαμίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν παρούσες αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων από όλη τη χώρα που έφτασαν με λεωφορεία στο Γοργοπόταμο.

Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων συνέδεσαν την προσπάθεια του λαού εκείνη την περίοδο από το 1941 έως το 1944 με τις σημερινές συνθήκες και την ενότητα «που είναι αναγκαία» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής της Αντίστασης) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του. Παράλληλα, αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου με κορυφαίο την συνεργασία των ανταρτικών ομάδων στο Γοργοπόταμο υπογράμμισε πως «όλα αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να πορευτούμε για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς σημείωσε πως «τα μεγάλα γεγονότα στην πορεία των λαών και των κοινωνιών πρέπει να είναι δημιουργικά και δυναμικά στοιχεία που επηρεάζουν τις εξελίξεις» όπως χαρακτηριστικά είπε, για να συμπληρώσει πως « 70χρόνια μετά, η κινητήρια δύναμη αυτού του γενναίου τολμήματος οφείλει να παραμείνει κίνητρο για το παρόν για το μέλλον μας».
"Τιμούμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως μια κορυφαία πράξη ηρωισμού, ενότητας και αντίστασης, ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για ελευθερία. Η φετινή επέτειος βρίσκει την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου η μνημονιακή συγκυβέρνηση κατεδαφίζει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Αυτό καθιστά τους αγώνες μας για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση πιο επίκαιρους από ποτέ. Η νικηφόρα τους έκβαση θα εξαρτηθεί για μια ακόμη φορά από την ενότητα και την αποφασιστικότητα του λαού" τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
«Η συμπλήρωση 70 ετών από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, βρίσκει την Ελλάδα και πάλι υπό το ιδιόμορφο καθεστώς εξάρτησης από τον νέο οικονομικό γερμανικό επεκτατισμό", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης. Την 25η Νοεμβρίου του 1942, οι αντιστασιακές δυνάμεις ενώθηκαν στον Γοργοπόταμο για να διαρρήξουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού των Κατοχικών Δυνάμεων και να αναχαιτίσουν την γερμανοιταλική προέλαση στην Ευρώπη. Στον ίδιο ιστορικό χώρο, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε με την παρουσία μας τους Ήρωες της Αντίστασης συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις. Και καλούμε από τον Γοργοπόταμο όλους του Έλληνες να ενωθούμε και πάλι για να ανακτήσουμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια που μας στερούν τα Μνημόνια της Υποτέλειας», καταλήγει ο κ. Γιαννάκης
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου