Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Από την Πιερία ξεκινάν τα νέα μπλόκα των αγροτών

Σκέψεις για το... δρόμο ζυμώνονται τις τελευταίες μέρες στα επαρχιακά καφενεία, παρά την αίσθηση που καλλιεργείται στον αστικό χώρο ότι οι αγρότες είναι οι μόνοι που ευημερούν.

Οι συνήθεις «καθοδηγητές» των αγροτικών κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα, παρ’ ότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν, δείχνουν... να τα έχουν πάρει στο κρανίο, όπως λένε, με τον καθηγητή Τσαυτάρη και την αστική προσέγγιση των αγροτικών θεμάτων.

Οι πρώτες διεργασίες για κινητοποιήσεις έχουν ήδη γίνει στο Κάστρο και την Πιερία, ενώ σε ανοιχτή γραμμή φαίνεται η επικοινωνία των «θερμόαιμων» οπαδών των μπλόκων.

Κι αυτό γιατί, την ίδια ώρα που χάνουν κι από τα έτοιμα με τις περικοπές της ΚΑΠ, με τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και με τη φοροεπιδρομή που είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Γεωργίας κομπάζει στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για τις ευκαιρίες της αγροτικής παραγωγής και την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο.

Οι πρώτες διεργασίες για κινητοποιήσεις έχουν ήδη γίνει στο Κάστρο και την Πιερία, ενώ σε ανοιχτή γραμμή φαίνεται η επικοινωνία των «θερμόαιμων» οπαδών των μπλόκων που δείχνουν να μην πτοούνται από τη δημοσιονομική δυσπραγία και το κλίμα ανοχής που διαμορφώνεται σε άλλες κοινωνικές ομάδες.


Το κενό των Ενώσεων
Ένας από τους λόγους δυναμικής αντίδρασης που φαίνεται να βρίσκει χώρο στις τάξεις των αγροτών, είναι και η εικόνα εξαθλίωσης που παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο οι Ενώσεις. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους έφτασαν στην κατάρρευση αυτές οι οργανώσεις, το βέβαιο είναι ότι για πολλά χρόνια συσπείρωναν γύρω τους αυτούς που αποτελούν και τους καθοδηγητές στις αγροτικές κοινωνίες, εκτονώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να επιβάλει στους πιο «ενθουσιώδεις» και δεύτερες σκέψεις.

Παρελθόν η ΕΑΣ Λάρισας
Σε εκκαθάριση άνευ όρων οδηγείται η μεγαλύτερη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, η άλλοτε κραταιά ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, η οποία εκτιμάται ότι οφείλει περί τα 100 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους.

Σε μία θυελλώδη γενική συνέλευση στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, που είναι 144 και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 15 μήνες, εξαπέλυσαν «επίθεση» κατά της διοίκησης της Ένωσης χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» τη δημιουργία του μεγαλεπήβολου εμπορικού κέντρου Gaea Lifestyle Center, την εξαγορά του τυροκομείου «Τέμπη», καθώς και την εκμίσθωση εκκοκκιστηρίων και του ελαιουργείου σε ιδιώτες.

Οργιάζουν οι καταγγελίες
Παράλληλα, ακούστηκαν διάφορες καταγγελίες για τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές της διοίκησης, ότι πήραν προκαταβολές για προϊόντα που ουδέποτε παρέδωσαν κ.ά.

Εμπλοκή προέκυψε και με την απόφαση να οριστούν εκκαθαριστές ένας φοροτεχνικός και ένας δικηγόρος, καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων και μέλη της Συνέλευσης υποστηρίζουν ότι τους διορισμούς πρέπει να κάνει το Πρωτοδικείο Λάρισας.

«Τα τελευταία 12 χρόνια έγιναν τερατώδη λάθη, άστοχες κινήσεις και χειρισμοί που βούλιαξαν την οργάνωση. Το εμπορικό κέντρο όχι μόνο δεν έφερε ούτε ένα ευρώ έσοδο, αντίθετα έβαλε μέσα την ΕΑΣ και την φόρτωσε με επιπλέον χρέη. Έχουν τεράστια ευθύνη όσοι άσκησαν διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Στ. Γαρόφλος.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ από την ώρα που θα μπουν οι εκκαθαριστές -το αργότερο σε μία εβδομάδα- θα εγγραφούν στα μητρώα του ΟΕΑΔ ως άνεργοι.

Οι τόνοι υψώθηκαν και στο παρά πέντε αποφεύχθηκαν οι χειροδικίες, όταν αγρότες έκαναν επώνυμες καταγγελίες για «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές που έκαναν κακοδιαχείριση.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου