Αισίως έληξε η «μαραθώνια» συνεδρίαση του Eurogroup, αφού γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ε.Ε., για το ελληνικό ζήτημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έπειτα από δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, το οποίο και επιδιώκεται να βρεθεί το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ. «Πράσινο φως» δόθηκε και για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο.
Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP), τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης, τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, προβλέπονται τα παρακάτω:
Μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.
Άλλα 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να γίνει με τιμή στο 35% της αξίας τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις.
Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.
Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
επαναγορά ελληνικού χρέους
την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης
τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν:
- Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).
- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.
- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά από το πέρας των συνομιλιών, οι εταίροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της ελληνικής προσαρμογής, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, στο τελευταίο διάστημα, ως προς τη δρομολόγηση των υποχρεώσεών της.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στον δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.
«Από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορών χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Παραδέχομαι (...) ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθεις από όλες τις πλευρές.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε δύο δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγγράμματος. Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις υπο-δόσεις, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία» της Ευρωζώνης. «Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν, απομακρύνουν την ανασφάλεια που «ταλάνιζε» την Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φθάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος και προέβη σε δηλώσεις, μετά από την ολοκλήρωση του , η συμφωνία αυτή θα μειώσει την αβεβαιότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», δήλωσε, απερχόμενος από τη συνεδρίαση.
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.
Το χρονικό του Eurogroup
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13:30 (σε ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενδιάμεσες διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κλίμα που επικρατούσε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ήταν αισιόδοξο, τόσο μετά από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα που εμφανίστηκε βέβαιος για την εξεύρεση λύσης, όσο και από τα μηνύματα των εταίρων.
«Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωνε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.
«Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βόλγφανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Πιερ Μοσκοβισί, έδινε πιθανότητες 95% για άμεση λύση.
«Βέτο» από το Βερολίνο για νέο «κούρεμα»
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυε, για άλλη μία φορά, την αντίθεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά λύση, όπως είπε, σύμφωνα με μια τοπική γερμανική εφημερίδα.
Και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε σημειώσει, νωρίτερα, ότι στο Eurogroup δεν επρόκειτο να τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, προβάλοντας, παράλληλα, τη θέση ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.
Άλλα 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να γίνει με τιμή στο 35% της αξίας τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις.
Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.
Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
επαναγορά ελληνικού χρέους
την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης
τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν:
- Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).
- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.
- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά από το πέρας των συνομιλιών, οι εταίροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της ελληνικής προσαρμογής, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, στο τελευταίο διάστημα, ως προς τη δρομολόγηση των υποχρεώσεών της.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στον δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.
«Από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορών χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Παραδέχομαι (...) ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθεις από όλες τις πλευρές.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε δύο δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγγράμματος. Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις υπο-δόσεις, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία» της Ευρωζώνης. «Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν, απομακρύνουν την ανασφάλεια που «ταλάνιζε» την Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φθάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος και προέβη σε δηλώσεις, μετά από την ολοκλήρωση του , η συμφωνία αυτή θα μειώσει την αβεβαιότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», δήλωσε, απερχόμενος από τη συνεδρίαση.
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.
Το χρονικό του Eurogroup
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13:30 (σε ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενδιάμεσες διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κλίμα που επικρατούσε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ήταν αισιόδοξο, τόσο μετά από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα που εμφανίστηκε βέβαιος για την εξεύρεση λύσης, όσο και από τα μηνύματα των εταίρων.
«Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωνε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.
«Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Βόλγφανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Πιερ Μοσκοβισί, έδινε πιθανότητες 95% για άμεση λύση.
«Βέτο» από το Βερολίνο για νέο «κούρεμα»
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυε, για άλλη μία φορά, την αντίθεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά λύση, όπως είπε, σύμφωνα με μια τοπική γερμανική εφημερίδα.
Και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε σημειώσει, νωρίτερα, ότι στο Eurogroup δεν επρόκειτο να τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, προβάλοντας, παράλληλα, τη θέση ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου