Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Λεκτική αντιπαράθεση... σε πράσινο φόντο!

 Αδιαμφισβήτητα αίσθηση σε όλους έκανε η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των Γ. Παπαθανασίου και Ν. Λάππα στις τοποθετήσεις των αρχήγων στην έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή την ερώτηση του κ. Λάππα για τα διόδια προς τον Δήμαρχο:
 Ο Γ.Παπαθανασίου στην απάντησή του είπε προς τον κ. Λάππα μειδιώντας:
"Αν έχετε πρόβλημα με τα διόδια κ. Λάππα κομματικός είστε, ζητήστε από την Κυβέρνησή σας να τα βγάλει."
 Με τη σειρά του ο κ. Λάππας ζητώντας το λόγο "επι προσωπικού" με έντονο ύφος του ανατπάντησε τα εξής:
"Εγώ κ. Παπαθανασίου, είμαι μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Συντονιστικής του Λιτοχώρου και δεν έχω κανένα λόγο να το κρύψω ή να το παίζω σε δύο ταμπλό όπως εσείς!"
 Και συνέχισε:
"Κι επειδή το θέμα μας είναι τα διόδια, εγώ κάθε Κυριακή είμαι στις κινητοποιήσεις, αρθρογραφώ για το θέμα, κάνω παραστάσεις εκεί που πρέπει χωρις να το διατυμπανίζω. Αυτό που κάνει κακό στον κοινό αγώνα επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής είναι η απουσία και η απαθής στάση του δημάρχου Δίου - Ολύμπου."
 Μάλλον καταλάβατε σε ποιόν αναφέρονταν η αφιέρωση σε προηγούμενη ανάρτησή μας http://dionolympos.blogspot.com/2011/03/5.html

5 σχόλια:

 1. Την Παρασκευή 25\2 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Δίου – Ολύμπου με 20 θέματα. Τα περισσότερα βέβαια ήταν ζητήματα διαδικαστικά (κυρίως ορισμοί επιτροπών, επικυρώσεις αποφάσεων, καταργήσεις Ν.Π.Δ.Δ.). Υπήρχαν όμως στην ημερήσια διάταξη και θέματα μεγάλης σημασίας, σχετικά με την Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.Ο, την Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ.α.
  Ενδιαφέρον βέβαια είχε και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με ενημέρωση από πλευράς του δημάρχου και με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημ. συμβούλων. Από την δική μας πλευρά τα ζητήματα που έθεσα στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν κυρίως τα εξής:
  1) Για άλλη μία φορά ζήτησα να προσκαλούνται ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι σε συνελεύσεις τοπικού ή ειδικού χαρακτήρα (π.χ. οι πρόσφατες συνελεύσεις σε Παντελεήμονα και Πλαταμώνα, καθώς και η σύσκεψη με τους διευθυντές σχολείων), κάτι που συστηματικά δεν γίνεται μέχρι στιγμής! Για εμάς και, πιστεύω, για κάθε εχέφρονα άνθρωπο οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι για ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ και όχι μόνο για το χωριό τους!
  2) Το φλέγον θέμα των Διοδίων της Λεπτοκαρυάς! Έφερα στο σώμα την πάγια πρότασή μου για σύσταση τοπικής επιτροπής στη Νότια Πιερία με την συμμετοχή ΟΛΩΝ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και του Δημάρχου (ή έστω εκπροσώπου της πλειοψηφίας, εφ’ όσον εκείνος δεν το επιθυμεί) και πραγματοποίηση ειδικής ανοιχτής συνεδρίασης για το θέμα αυτό. Ο κ. Δήμαρχος προτίμησε για άλλη μία φορά να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για διεκδίκηση «νίπτοντας τας χείρας του» και απευθυνόμενος σε μένα είπε μειδιώντας ότι, αφού εγώ είμαι «κομματικός» και «κυβερνητικός», ας απευθυνθώ ο ίδιος στην κυβέρνηση για να αλλάξει το καθεστώς των διοδίων. Του υπενθύμισα ότι κάποτε κι εκείνος, όπως και πολλοί άλλοι υποψήφιοι συνωστίζονταν στην γέφυρα της Λεπτοκαρυάς (όσο βέβαια ήταν παρούσες οι κάμερες). Του δήλωσα επίσης ότι η κομματική μου ιδιότητα δεν με εμποδίζει από το να είμαι παρών σε κάθε κινητοποίηση για τα διόδια και να διεκδικώ μία δίκαιη λύση απευθύνοντας αιτήματα χωρίς να το «διαφημίζω», σε αντίθεση με εκείνον που αλλού παριστάνει τον «φιλοκυβερνητικό» και «κομματικό» και αλλού τον δήθεν «ανεξάρτητο ιδεολόγο». Τέλος, επεσήμανα ότι στην υπόθεση των διοδίων και στον κοινό αγώνα κατοίκων κι επαγγελματιών της περιοχής, μεγάλο κακό κάνει η απαθής στάση και η παντελής απουσία του δημάρχου Δίου – Ολύμπου!
  3) Στο θέμα της διεύρυνσης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. από 9 σε 11 μέλη, συμφωνήσαμε με τη διεύρυνση αλλά ζητήσαμε να υπάρχει έστω ένα επιπλέον αναπληρωματικό μέλος από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Τελικώς πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου.
  4) Ζητήσαμε ενημέρωση για τις συναντήσεις σε Παντελεήμονα και Πλαταμώνα σχετικά με την ποιότητα του νερού στην περιοχή, αλλά και για τις καταγγελίες του κ. Γιάντσιου και τις συστάσεις του κ. Γαλάνη (των τελευταίων προέδρων της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.Ο). Κρατάμε από την ενημέρωση του Δημάρχου ότι η καταγγελία του κ. Γιάντσιου για τον Βιολογικό βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα και ότι 1η Μάη ο Βιολογικός τίθεται σε λειτουργία (οψόμεθα!). Επίσης ότι η Εγνατία Α.Ε. ανέλαβε να φέρει σε πέρας 2 γεωτρήσεις στην περιοχή.
  5) Πρόβλημα στην ποιότητα του νερού καταγγέλλουν εδώ και μήνες κάτοικοι στην περιοχή του Γυμνασίου Λιτοχώρου. Θέσαμε το ζήτημα στον κ. Δήμαρχο και η απάντηση ήταν λίγο – πολύ πως πρόβλημα ουσιαστικό δεν υπάρχει ή τουλάχιστον ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες να ανακαλύψουν τι συμβαίνει! Δεν καταλαβαίνω πάντως σε τι εξυπηρετούσε η αναφορά (υπαινιγμός;) του κ. δημάρχου σχετικά με το ότι ο βασικός καταγγέλλων ήταν υποψήφιος του δικού μας συνδυασμού. Εάν θεωρεί αστήρικτη την καταγγελία, ας πάει στην περιοχή να τον κεράσουν οι κάτοικοι ένα ποτήρι νερό. Στο Λιτόχωρο βέβαια υπάρχει και άλλο πρόβλημα στην περιοχή «Παζάρι», αφού το έργο της λιθόστρωσης παραμένει ημιτελές και ο εργολάβος έχει αποχωρήσει. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής καταγγέλουν βλάβες σε διερχόμενα αυτοκίνητα, καθώς και πτώσεις και τραυματισμούς πεζών!και συνεχιζω μετα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 6) Εν όψει των κυοφορούμενων συγχωνεύσεων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας ζητήσαμε από τον κ. δήμαρχο να μας ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντηση με τους διευθυντές σχολείων και συμφωνήσαμε με το γεγονός ότι υιοθέτησε, όπως δήλωσε, τις απόψεις των εκπαιδευτικών. Ειδικά για τα δημοτικά σχολεία της Σκοτίνας και του Παντελεήμονα που κινδυνεύουν με συγχώνευση, πρότεινα την εναλλακτική λύση να παραμείνουν τα δύο σχολεία ως τριθέσια, κάτι που έχει προηγούμενο σε σχολεία της Κρήτης.
  Προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεις κυρίως για ζητήματα οικονομικής φύσης απηύθυνε προς τον Δήμαρχο και η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού μας κα. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία. Η κα. Μόχλα ρώτησε με ποια αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση στο πρόσφατο τοπικό συμβούλιο ο πρόεδρος της κοινότητας Λιτοχώρου ανακοίνωσε πως η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προτίθεται να πουλά με 30% έκπτωση υλικά σε ιδιώτες της περιοχής (Λιτοχώρου ή ολόκληρου του Δήμου;). Ο κ. δήμαρχος δήλωσε άγνοια για το ζήτημα, ενώ – άγνωστο γιατί – δεν δόθηκε από το προεδρείο ο λόγος στον πρόεδρο δημοτ. Κοινότητας Λιτοχώρου, ο οποίος ήθελε να κάνει παρέμβαση. Μετά την αναφορά του Δημάρχου στα οικονομικά στοιχεία των τριών δημοτ. Ενοτήτων και στα χρέη που οι 3 συγχωνευθέντες δήμοι μας αφήνουν, η κα. Μόχλα ρώτησε για το πότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση και των δημοτ. Επιχειρήσεων, αλλά και για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δήμου.
  Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συγκρότηση λαϊκής επιτροπής αγώνα για το αντίτιμο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αλλά και για διάφορα άλλα θέματα που άπτονται του τομέα Υγείας, θεωρήσαμε πως δεν είναι δυνατόν να πάρει θέση το σώμα χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα αυτά. Απορρίψαμε λοιπόν, προς το παρόν, την πρόταση αυτή και ζητήσαμε να διεξαχθεί μία ειδική συνεδρίαση με ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά από την διοίκηση του Νοσοκομείου και του Ι.Κ.Α. Υπέβαλλα επίσης εναλλακτικά την πρόταση (που δεν εισακούστηκε) για έκδοση ψηφίσματος, σε πρώτη φάση, εναντίον του αντιτίμου των 5 ευρώ.
  Στα άλλα δύο θέματα που κυριάρχησαν προς το τέλος της συνεδρίασης, οι θέσεις μας ήταν οι εξής:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. - Συμφωνήσαμε με την αύξηση των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης από τα 25 που ήταν η αρχική πρόθεση της πλειοψηφίας. Καταγγείλαμε όμως το γεγονός της μη έγκαιρης ειδοποίησης όλων των φορέων, αφού η «διεύρυνση» πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα με τηλεφωνικές κυρίως προσκλήσεις (επομένως ποιο το νόημα της προθεσμίας μέχρι 18\2 ;). Επεσήμανα επίσης την αδικία για τους δημότες που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, αλλά δεν είχαν ειδοποιηθεί από πουθενά για την «άτυπη παράταση» κι έτσι έγινε δεκτή η «εκπρόθεσμη» συμμετοχή στην επιτροπή του κ. Σπύρου Κιάφα.
  - Στο θέμα της εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Καταγγείλαμε τη διαδικασία, επειδή η προκήρυξη δεν ακολουθούσε τα όσα όριζε ο σχετικός νόμος. Συγκεκριμένα είχε τεθεί προθεσμία 10 ημερών για κατάθεση υποψηφιοτήτων, ενώ από τον νόμο ορίζεται ρητά ότι «υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο Προεδρείο του Δ.Σ. κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής». Επιπλέον η προκήρυξη ζητούσε κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι., ενώ ο νόμος ζητά απλά «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους κα εμπειρίας». Με όλα αυτά δήλωσα πως η όλη διαδικασία βρισκόταν «στον αέρα». Αναγνωρίσαμε βέβαια κάποια ελαφρυντικά στο Προεδρείο, γιατί όντως το Υπουργείο δεν είχε εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για το θέμα αυτό, ωστόσο το επιχείρημα του δημάρχου πως αρκετοί δήμοι έπραξαν το ίδιο με τον δικό μας είναι τουλάχιστον ανίσχυρο. Του υπενθύμισα μάλιστα πως σε πρόσφατη ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που ήμασταν και οι δύο παρόντες, όταν αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό (της προθεσμίας) κάποιοι δήμαρχοι, τους δηλώθηκε κατηγορηματικά από τον επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ότι κακώς συνέταξαν, όπως συνέταξαν, τις προκηρύξεις! Προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λαλούμης αναγνώρισε ότι υπήρχαν όντως προβλήματα και ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε κάλλιστα να προσφύγει εναντίον κάθε ενδεχόμενης εκλογής. Ούτως ή άλλως η διπλή εκλογική διαδικασία που ακολούθησε απέβη ατελέσφορη. Εννοείται πως μετά από όσα κατήγγειλα, η μόνη λογική οδός για εμάς ήταν η αποχή από την ψηφοφορία.
  Γιατί για την παράταξή μας, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα και τα «οφφίτσια», μετρούν ο σεβασμός και η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΗΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΗΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 6) Εν όψει των κυοφορούμενων συγχωνεύσεων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας ζητήσαμε από τον κ. δήμαρχο να μας ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντηση με τους διευθυντές σχολείων και συμφωνήσαμε με το γεγονός ότι υιοθέτησε, όπως δήλωσε, τις απόψεις των εκπαιδευτικών. Ειδικά για τα δημοτικά σχολεία της Σκοτίνας και του Παντελεήμονα που κινδυνεύουν με συγχώνευση, πρότεινα την εναλλακτική λύση να παραμείνουν τα δύο σχολεία ως τριθέσια, κάτι που έχει προηγούμενο σε σχολεία της Κρήτης.
  Προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεις κυρίως για ζητήματα οικονομικής φύσης απηύθυνε προς τον Δήμαρχο και η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού μας κα. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία. Η κα. Μόχλα ρώτησε με ποια αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση στο πρόσφατο τοπικό συμβούλιο ο πρόεδρος της κοινότητας Λιτοχώρου ανακοίνωσε πως η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προτίθεται να πουλά με 30% έκπτωση υλικά σε ιδιώτες της περιοχής (Λιτοχώρου ή ολόκληρου του Δήμου;). Ο κ. δήμαρχος δήλωσε άγνοια για το ζήτημα, ενώ – άγνωστο γιατί – δεν δόθηκε από το προεδρείο ο λόγος στον πρόεδρο δημοτ. Κοινότητας Λιτοχώρου, ο οποίος ήθελε να κάνει παρέμβαση. Μετά την αναφορά του Δημάρχου στα οικονομικά στοιχεία των τριών δημοτ. Ενοτήτων και στα χρέη που οι 3 συγχωνευθέντες δήμοι μας αφήνουν, η κα. Μόχλα ρώτησε για το πότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση και των δημοτ. Επιχειρήσεων, αλλά και για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δήμου.
  Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συγκρότηση λαϊκής επιτροπής αγώνα για το αντίτιμο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αλλά και για διάφορα άλλα θέματα που άπτονται του τομέα Υγείας, θεωρήσαμε πως δεν είναι δυνατόν να πάρει θέση το σώμα χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα αυτά. Απορρίψαμε λοιπόν, προς το παρόν, την πρόταση αυτή και ζητήσαμε να διεξαχθεί μία ειδική συνεδρίαση με ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά από την διοίκηση του Νοσοκομείου και του Ι.Κ.Α. Υπέβαλλα επίσης εναλλακτικά την πρόταση (που δεν εισακούστηκε) για έκδοση ψηφίσματος, σε πρώτη φάση, εναντίον του αντιτίμου των 5 ευρώ.
  Στα άλλα δύο θέματα που κυριάρχησαν προς το τέλος της συνεδρίασης, οι θέσεις μας ήταν οι εξής:

  ΑπάντησηΔιαγραφή