Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δελτία Τύπου Θανάση Παπαγεωργίου

Συνέχιση ασφάλισης μικροεπαγγελματιών άνω των 55 στον ΟΓΑ


Την τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται μια 5ετία πριν την συνταξιοδότησή τους και ήταν ασφαλισμένοι μέχρι τώρα στον ΟΓΑ, να παραμείνουν στον ΟΓΑ απ’ όπου και θα συνταξιοδοτηθούν,  ζητά με επιστολή του προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου στην διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Φ.Ε.Κ. 66 Α΄) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», το οποίο αφορά ασφάλιση επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, έχουν διαπιστωθεί ορισμένα προβλήματα και διατυπώθηκαν αρκετά παράπονα, από πολίτες της Πιερίας. 
Συγκεκριμένα, υπάρχουν μικροεπαγγελματίες, με έδρα επιχείρησης και κατοικίας σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και μέχρι τώρα είχαν ασφάλιση ΟΓΑ. Με τις νέες ρυθμίσεις υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ. Έτσι ένας μακροχρόνια ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, ο οποίος σε λίγα χρόνια βγαίνει σε σύνταξη, είναι εύλογο να ανησυχεί και να διαμαρτύρεται, διότι, στα τελευταία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση του, υποχρεώνεται να αλλάξει ασφαλιστικό φορέα και να πληρώσει μεγαλύτερες εισφορές.
Ο κ. Παπαγεωργίου προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου του νόμου έτσι ώστε οι μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται μια 5ετία πριν την συνταξιοδότησή τους και ήταν ασφαλισμένοι μέχρι τώρα στον ΟΓΑ, να παραμείνουν στον ΟΓΑ απ’ όπου και θα συνταξιοδοτηθούν. 

Θ. Παπαγεωργίου: Ερώτηση για τις σχολικές υποδομές

Επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τις κτηριακές ανάγκες των σχολείων του νομού και την αναδιοργάνωση των σχολικών μονάδων κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου

Ο κ. Παπαγεωργίου στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα, και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει πως η Πιερία είναι από τους Νομούς της ελληνικής περιφέρειας που δεν διαθέτει την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή γνώσεων στους μαθητές, σε αξιοπρεπές και ισότιμο σχολικό περιβάλλον.
Υπάρχει ανισοκατανομή μαθητών στα τμήματα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κατερίνης, ενώ το ασφυκτικό περιβάλλον και τα στεγαστικά αδιέξοδα, δεν συνάδουν με τη σύγχρονη παιδαγωγική απαίτηση και πραγματικότητα.
Το πρόβλημα αυτό, το οποίο επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει την αντίδραση και πολλές φορές την αγανάκτηση της μαθητικής κοινότητας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις του Λύκειου της Κονταριώτισσας, του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης και του Μουσικού Σχολείου (Γυμνάσιο – Λύκειο) Κατερίνης. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις, κατέθεσαν την αγωνία τους για το έντονο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών αλλά και την ακαταλληλότητα των αιθουσών ιδιαίτερα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης οι οποίες είναι διαμορφωμένα κοντέινερς. Εκφράστηκαν επίσης οι απόψεις των Δημοτικών Αρχών σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν ώριμες μελέτες και διαθέσιμα οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών μονάδων, αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα ή σχήματα (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ) για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.
Ανάλογο και χρόνιο είναι το αίτημα για την ανέγερση κτιρίου για το ΕΠΑΛ Αιγινίου που στεγάζεται σε μικρό και παντελώς ακατάλληλο κτίριο του 1950 και το οποίο δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες ενός τεχνικού επαγγελματικού λυκείου.
Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στέγασης των σχολικών μονάδων στην Πιερία, ποιες είναι οι ώριμες μελέτες, τα διαθέσιμα και κατάλληλα οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών μονάδων στους Δήμους Κατερίνης, Δίου Ολύμπου και Αιγινίου - Κολινδρού ποιες έχουν εγκριθεί, ποιες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και πότε;
2. Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η ίδρυση και λειτουργία περιφερειακά της πόλης Κατερίνης σχολικών μονάδων (Λυκείων) σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια ώστε να υπάρξει μείωση των δαπανών από την μεταφορά των μαθητών στην Κατερίνη και για να  αποσυμφορηθούν αντίστοιχα τα Λύκεια της Κατερίνης; 

Θ. Παπαγεωργίου: Ερώτηση για τις Υποδομές Υγείας στο Νομό Πιερίας

Πως θα αξιοποιηθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο. και του παλιού νοσοκομείου Κατερίνης και ποιος είναι ο σχεδιασμός στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Υγειονομικού Χάρτη της χώρας για την Πιερία, ζητά να ενημερωθεί, με ερώτησή του, ο βουλευτής Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στην Πιερία λειτουργούν το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου (Ψ.Ν.Π.Ο.), δύο Κέντρα Υγείας (Αιγίνιο και Λιτόχωρο) και η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ Κατερίνης.
Το Ψ. Ν. Π.Ο. στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μεταφέρθηκε από τις μόνιμες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Πέτρα Ολύμπου και λειτουργεί από το 2004 σε 16 ενοικιαζόμενες δομές, διάσπαρτες σε όλο το Νομό. Το κόστος του ετήσιου ενοικίου φτάνει το ποσό των 250.000 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις του  Ψ.Ν.Π.Ο. στην  Πέτρα Ολύμπου οι οποίες είναι 14 κτίσματα με τον εξοπλισμό τους, εμβαδού 10.107,71 τ.μ., και συνολικά (γήπεδο και κτίσματα)  90.746 τ.μ., έχουν εγκαταλειφθεί από το 2004 και ρημάζουν χωρίς συντήρηση.
Το Νοσοκομείο Κατερίνης μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και οι παλιές εγκαταστάσεις δίπλα στο πάρκο της πόλης Κατερίνης έχουν ήδη γίνει το «μήλο της έριδος» μεταξύ υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων του Νομού που διεκδικούν χώρο για να εγκατασταθούν και να αναπτύξουν τη δραστηριότητα τους.
Οι διοικήσεις του Ψ.Ν.Π.Ο. και του Νοσοκομείου Κατερίνης έχουν εκπονήσει σχέδιο συνολικής αξιοποίησης των παλιών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ για το τις εγκαταστάσεις του Ψ.Ν.Π.Ο. στην Πέτρα υπάρχει πρόταση από την διοίκηση του ιδρύματος για τη δημιουργία Κέντρου Ιατρικής Αποκατάστασης.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τις προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση των μονάδων υγείας του νομού,  την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, αλλά και τις διεκδικήσεις επ’ αυτών, ο κ. Παπαγεωργίου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας και της εφαρμογής στον τομέα  υγείας σχεδίου συγχώνευσης και ενοποίησης μονάδων υγείας πως σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας την λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων στην Πιερία; Υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης τους;

2. Πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις κτηριακές εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφτεί από το Ψ.Ν.Π.Ο. στην Πέτρα Ολύμπου καθώς και την δασική έκταση των 28.000 στρεμμάτων;

3. Πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις κτηριακές εγκαταστάσεις που πρόσφατα εγκατέλειψε το Νοσοκομείο Κατερίνης για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Δήμο Κατερίνης και άλλους φορείς για την αξιοποίησή τους ως σχολεία, χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.α; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου