Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σεργιάνι στον Όλυμπο με ήχους & εικόνες, μελωδίες & τραγούδια


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ CDDVD ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο τ. Δ.ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

* ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΑΒΑΓΙΑΝΟΥ
* ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μια κασετίνα με CD και DVD που περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής και με ερμηνεύτρια την εξαιρετική Πόπη Κουτρούλα, κυκλοφόρησε από πέρυσι ο τ. δήμος Λιτοχώρου και τώρα ο δήμος Δίου-Ολύμπου συνεχίζει τη δωρεάν διάθεση του CDDVD στο ευρύ κοινό, μέσα από τη δημοτική βιβλιοθήκη, στην έδρα του νέου δήμου, στο Λιτόχωρο.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η όλη παραγωγή δεν αποτελεί μόνο μια προσπάθεια ανάδειξης παραδοσιακών τραγουδιών από την σπάνια φωνή της Πόπης Κουτρούλα.
Αποτελεί συγχρόνως και ένα οδοιπορικό στο Λιτόχωρο, στον Όλυμπο, στο Κάστρο του Πλαταμώνα και ευρύτερα, με στοιχεία και εικόνες που προβάλλουν τον οικισμό της πόλης των «θεών», το «βουνό των θεών», τις ακρογιαλιές του Νέου Παντελεήμονα, την παρολύμπια περιοχή.
Οδηγός σ’ αυτό το οδοιπορικό, ο Νίκος Αβαγιανός, σεργιανάει τον θεατή σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της φύσης, της ζωής, της ιστορίας, του μύθου και της παράδοσης μιας ολόκληρης περιοχής. Πρόκειται για σεργιάνι με εικόνες, ήχους και μελωδίες, με αφηγήσεις, με τραγούδια αλλά και χορούς από τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου.
Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μπελογιάννη, στην επιμέλεια παραγωγής ο Νίκος Αβαγιανός, την ηχοληψία έκανε ο Παναγιώτης Γ. Παπαχατζής, remixing at PAPAS STUDIO GR.
Παίζουν οι μουσικοί: Κλαρίνο ο Μανόλης Τσιαπάρης, λαγούτο ο Γιώργος Μπελογιάννης, βιολί η Μαρία Φωτοπούλου, ακορντεόν ο Βαγγέλης Τσίντσιφας, τουμπερλέκι ο Τάσος Ζουρζούρας και σαντούρι ο Βαγγέλης Πασχαλίδης. 

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Η Πόπη Κουτρούλα στο συγκεκριμένο CD DVD ερμηνεύει 13 τραγούδια της τοπικής και ευρύτερα της ελληνικής παράδοσης. Κατά σειρά ακούγονται τα εξής τραγούδια: «Όταν ήμουνα δέκα χρονών κοράσι», «Όλυμπος», «Ζήδρος», «Μια κόρη μας τραγούδησε», «Εσύ παλιά γειτόνισσα», «Έβγα μάννα μου», «Ξενιτεμένο μου πουλί», «Μια πέρδικα παινεύτηκε», «Πέρδικα περιστέρα μου», «Μάννα μου τι μου έκανες», «Άνοιξαν τα δένδρα ούλα», «Ήλιε μου, κυρ’ ήλιε μου» - μπελίτικο, «Νανούρισμα». 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η όλη παραγωγή έγινε με πολλή αγάπη και μεράκι, με εθελοντισμό. Είναι μια προσπάθεια που εντυπωσιάζει, διότι τόσοι πολλοί συνεργάστηκαν, και μάλιστα αμισθί, για να παρουσιάσουν ένα δημιούργημα που κάθε άλλο παρά ερασιτεχνικό είναι.
Ο Νίκος Αβαγιανός συνέλεξε υλικό, συνέταξε κείμενο, αφηγήθηκε. Η Πόπη προσέφερε την υπέροχη φωνή της, φωνή εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό, γι αυτό και αδικημένη.
Η ορχήστρα πλαισίωσε την προσπάθεια και ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου έβαλε τη δική του πινελιά στον καμβά αυτής της δημιουργίας. Και βέβαια οι υπόλοιποι συντελεστές, όπως όλοι άλλωστε, κατέθεσαν κομμάτια της ψυχής τους. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι αυτό το CDDVD ως παραγωγή έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ο τ. δήμος Λιτοχώρου συνέβαλε τα μέγιστα στην έκδοση αυτής της κασετίνας, γι αυτό και η Πόπη Κουτρούλα ευχαριστεί την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και ιδιαίτερα τον τ. αντιδήμαρχο Κώστα Κουριάτη για την υλοποίηση της παραγωγής αυτής.
Η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει τη δωρεάν διανομή του CDDVD, στο πλαίσιο προβολής της παράδοσης, της ιστορίας, της ζωής και του μύθου ενός τόπου που έχει ιδιαίτερα και πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ανάδειξης του Ολύμπου και της παρολύμπιας περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου