Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Δ/ΝΤΗΣ ΕΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Θ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Κ. ΜΗΛΙΑ: “ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ “ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ”

Η πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΕΑΣ Πιερίας από κοινού με την Ομάδα Καπνού να βρεθεί σε κάθε σημείο του νομού συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2011.
 Προορισμός αυτήν την φορά ήταν το δημοτικό διαμέρισμα της Κάτω Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου, όπου ο Διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας Θανάσης Γκουντάρας μίλησε στους συγκεντρωμένους καπνοπαραγωγούς για το Μέτρο 144, το Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν, μέσω μιας απλής αίτησης, για να ενταχθούν σ αυτό, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 και να κάνουν χρήση  συμπληρώνοντας το εισόδημα που έχασαν από την περικοπή κατά 50% της ενιαίας ενίσχυσής τους.
Εξήγησε το πως με το Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο καπνοπαραγωγός μπορεί να διεκδικήσει το ανώτερο ποσό των 9000 Ευρώ, ως ενίσχυση την τριετία που ήδη διανύουμε, από το 2011 μέχρι το 2013.
Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο καπνοπαραγωγός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, μέσω της οποία διεκδικεί 93 Ευρώ/στρέμμα, καθώς και τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για την δάσωση, μέσω της οποίας επιδοτείται με 70 Ευρώ/στρέμμα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γκουντάρας “από τα 6 Μέτρα που υπάρχουν, το 144 και αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι που ενδιαφέρουν και αφορούν τους καπνοπαραγωγούς μας”.
Επέκρινε την ύπαρξη και λειτουργία των πολλών ομάδων καπνού στο νομό μας και τόνισε πως είναι πάγια ανάγκη να υπάρξει μια, ενιαία και δυνατή Ομάδα, ενώ διευκρίνισε πως “μετά το 2014 οι αγροτικές ενισχύσεις θα είναι στοχευμένες”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας στην “Άλλη γεωργία” για την οποία τόνισε πως “είναι μια λύση με τεράστια προοπτική και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα άπειρα πλεονεκτήματα της διατροφικής γεωργίας”.
 “Η γεωργία του καναπέ τελειώνει” συμπλήρωσε ο κ. Γκουντάρας και “αν θέλουμε ενισχύσεις για τον καπνό, αυτές θα υπάρχουν μόνον για τους ενεργούς καπνοπαραγωγούς, για τους ενεργούς αγρότες”, κατέληξε.
Αμέσως μετά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας δέχτηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από παρευρισκόμενους καπνοπαραγωγούς, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή εποικοδομητικών απόψεων αναφορικά με την συνέχιση ύπαρξης της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή ειδικά και στο νομό γενικά.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παραβρέθηκαν και την παρακολούθησαν: ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πιερίας Διονύσης Παππάς, ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνού της ΕΑΣ Πιερίας Κυριάκος Σιδηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, ο πολιτευτής της ΝΔ Στέργιος Τόκας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Μηλιάς και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Κάτω Μηλιάς Γιώργος Μαλάμος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας SOCOTAB Σάκης Αγγελάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας Δημήτρης Φώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου