Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δώστε μας τα οφειλόμενα...



Συνάντηση με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Ν. Πιερίας. Θέμα συζήτησης ήταν -τι άλλο;- τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει ο νεοσύστατος καλλικρατικός δήμος από προηγούμενα χρόνια. 
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του συνδέσμου Μανόλης Σινωπίδης καθώς και τα μέλη της διοίκησης του ΣΠΕΔΕ ανέφεραν στον κ. Παπαθανασίου ότι οι οφειλές είναι σημαντικού ύψους και πρέπει να εξοφληθούν προκειμένου και οι ίδιοι και τα μέλη τους να ανταποκριθούν σε δικές τους ανάγκες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου διαβεβαίωσε τη διοίκηση του ΣΠΕΔΕ Ν. Πιερίας ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του.
Ο κ. Παπαθανασίου αφού περιέγραψε την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από 1/1/2011, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα χρέη που υπάρχουν σήμερα και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και στην έλλειψη επαρκών χρηματοδοτήσεων από την κεντρική κυβέρνηση, παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι ο δήμος δεν είναι μπαταχτσής, ζήτησε όμως πίστωση χρόνου ώστε υπάρξουν δυνατότητες διεκπεραίωσης των οφειλών. 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΜΜ.ΣΙΝΩΠΙΔΗ
Μετά τη συνάντηση, όπως δήλωσε ο κ. Σινωπίδης, οι οφειλές του δήμου Δίου-Ολύμπου προς μέλη του συνδέσμου πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων, κυμαίνονται γύρω στα 3.000.000 ευρώ.
Τόνισε ότι τα μέλη του συνδέσμου θα περιμένουν, το αργότερο, μέχρι αρχές Απριλίου 2011. Κι αν μέχρι τότε η δημοτική αρχή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι σ’ εκείνους που οφείλει, τότε, λυπάται μεν, αλλά θα αρχίσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων σε βάρος του δήμου.
«Κατανοώ τη θέση του δημάρχου και τα προβλήματα που κληρονόμησε ο νέος δήμος, όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Έχουμε κι εμείς και τα μέλη μας ανάγκες και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Γι αυτό, ή θα πάρουμε χρήματα μέχρι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου ή θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κατασχέσεις», δήλωσε ο κ. Σινωπίδης.
«Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Ν. Πιερίας (ΣΠΕΔΕ) δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρεται για χρήματα που του οφείλουν δήμοι του νομού. Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ο ΣΠΕΔΕ είχε καταθέσει σημείωμα στις έδρες των δήμων ενώ είχε δημοσιοποιήσει και ανακοίνωση με τίτλο: «Ο κλάδος μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΣΠΕΔΕ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Εμμανουήλ Σινωπίδης και ο γεν. γραμματέας Ιωάννης Γελαδάρης, αναφέρονται τα εξής:
«Ο κλάδος μας, ο οποίος αποτελείται από ατομικές στην πλειοψηφία του επιχειρήσεις, βρίσκεται  σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του αφανισμού λόγω της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο πεποίθηση μας είναι ότι αν και είναι ο πρώτος κλάδος πού έχει θιγεί οικονομικά, δεν θα πρέπει να μείνει τελευταίος που θα βοηθηθεί, ώστε να ανακάμψει.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις τα μέλη μας είναι υποχρεωμένα να τιμολογούν όλες τις πιστοποιήσεις εργασιών εντός του έτους ανεξάρτητα εάν αυτές έχουν εξοφληθεί .
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι  είμαστε υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουμε φόρο, Φ.Π.Α. για τιμολόγια των οποίων τα ποσά εμείς δεν έχουμε εισπράξει αλλά και ούτε ξέρουμε πότε θα εισπράξουμε.
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η μη απόδοση του Φ.Π.Α. είναι ποινικό αδίκημα και στους παραβάτες επιβάλλεται φυλάκιση. Δεν είναι δυνατό να φυλακιστούν συνάδελφοι εργολήπτες που αναγκαστικά δεν είναι σε θέση να αποδώσουν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ Φ.Π.Α. που άδικα απαιτεί η εφορία και παράνομα χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο.  Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε ένα κράτος δικαίου.
Οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές Δημοσίων  Έργων δεν έχουν αλλά αποθέματα , οικονομικά ή ψυχικά. Δεν ζητούμε ελεημοσύνη ούτε την έκτακτη βοήθεια σας. Ζητούμε τα δεδουλευμένα μας, νέα έργα για να δουλέψουμε και έγκαιρες πληρωμές για να ξεκινήσουμε κι εμείς να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της οικονομικής αυτής κρίσης.
Τα δεδουλευμένα μας θα καλύψουν σημαντικό κομμάτι της ρευστότητας των τραπεζών , οι νέες δουλειές θα μας ωθήσουν σε προσλήψεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων , σε αποδόσεις φόρων, εισφορών και γενικότερα στην αναθέρμανση της αγοράς.
Οι έγκαιρες πληρωμές θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε σε ανεκτά  επίπεδα τις επιχειρήσεις μας και στην εξισορρόπηση και ομαλοποίηση της αγοράς . Επιτρέψτε τέλος στις επιχειρήσεις μας, με αυστηρά αν θέλετε κριτήρια , να γίνουν βιώσιμες αλλά και εργαλείο ανάπτυξης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου