Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠ.ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1878. Τιμή στους αγωνιστές του Ολύμπου

* ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ: ΑΥΤΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΤΕΠΝΙΓΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

* Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.


Με την παρουσία του υφυπουργού υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Σπύρου Βούγια, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι διήμερες εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου του 1878, που έγιναν στο Λιτόχωρο.

Ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο υφυπουργός κ. Βούγιας μιλώντας για τη σημασία της επετείου, ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ σήμερα εδώ, στον τόπο της καταγωγής μου, την ελληνική κυβέρνηση.
Θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος της επανάστασης του Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και τον Κολινδρό.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται πως η επανάσταση αυτή παρότι κατεπνίγη στο αίμα, στην ουσία απέτρεψε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας που ακολούθησε, αλλά και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Επομένως, θα ήθελα να τιμήσω σήμερα εδώ με την παρουσία μου το ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα των κατοίκων της περιοχής, να ευχηθώ υγεία και ευημερία και να διατηρήσουν πάντοτε αυτό το ανοιχτό και ελεύθερο πνεύμα. Αυτό είναι σημαντικό στους δύσκολους χρόνους που περνά σήμερα η χώρα μας».

Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γ.Παπαθανασίου

Αμέσως μετά, δηλώσεις παραχώρησε και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου: «Χρόνια πολλά σε όλους. Είχαμε τη χαρά και την τιμή εδώ στο Λιτόχωρο, στις εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου, να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο υφυπουργός κ. Βούγιας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Λιτόχωρο και μάλιστα είναι μακρινός συγγενής του προσωρινού πρώτου κυβερνήτη της επανάστασης του 1878, του Ευάγγελου Κοροβάγκου, το γένος Γιαννουλοπούλου εκείνος, το γένος Γιαννουλοπούλου και ο υφυπουργός.
Επρόκειτο για μία επανάσταση η οποία δεν είχε στρατιωτική επιτυχία, είχε όμως τεράστια πολιτική επιτυχία, διότι αμέσως μετά την κατάπνιξη της επανάστασης είχαμε με τη συνθήκη του Λονδίνου την ανατροπή της Μεγάλης Βουλγαρίας που «έπιανε» μέχρι τη Θεσσαλονίκη και στο μετέπειτα συνέδριο του Βερολίνου έγινε η ανατροπή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και η απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Είναι γεγονός ότι δεν είμαστε άκριτοι εραστές του έθνους, δεν είμαστε εθνολάγνοι, αλλά είμαστε από εκείνους τους ανθρώπους που λέμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να τη γνωρίζουμε όμως με βάση κάποια δεδομένα, κοινωνικά και οικονομικά, για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε και να μπορούμε να υπάρχουμε στο μέλλον. Διότι αποδεικνύεται ότι λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, χάνεται.
Και σήμερα οι καιροί ου μενετοί. Βλέπουμε τι γίνεται στην Αφρική, βλέπουμε τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, γι αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε καλοί γνώστες της ιστορίας για να μπορούμε, όπως είπα, να αντιστεκόμαστε».

Η παρέλαση


Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με έπαρση της σημαίας και με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος μετέβησαν στον χώρο του Ηρώου Λιτοχώρου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως, έγινε κατάθεση στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ακολούθως, έγινε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο και τέλος δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία προκειμένου να ξεναγηθούν στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου ο υφυπουργός κ. Βούγιας και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου. Η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο του μουσείου κ. Βλαχόπουλο και με την παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ και του δημάρχου κ. Παπαθανασίου.

Η εκδήλωση του Σαββάτου

Είχε προηγηθεί εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου με χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου καθώς επίσης και με ομιλία του διδάκτορος ιστορικής θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Φαργκάνη, με θέμα: «Επανάσταση 1878 – Από το περιθώριο της ιστορίας στο προσκήνιο της ανάγκης». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης».

Παρουσίες

Στη χθεσινή εκδήλωση, πέρα από τον υφυπουργό κ. Βούγια και τον οικοδεσπότη δήμαρχο Γ.Παπαθανασίου, παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές Ι. Αμοιρίδης, Θ. Παπαγεωργίου και Μ. Μίχου, εκπρόσωπος του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου, ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κύπρου, ενός δήμου που είναι αδελφοποιημένος με τον τ. δήμο Λιτοχώρου, οι τ. δήμαρχοι του τ. δήμου Λιτοχώρου κύριοι Κατσαμάκας και Τσιφοδήμος, ο τ. δήμαρχος του τ. καποδιστριακού δήμου Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Κ. Δημόπουλος και Ν. Λάππας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μ. Λαλούμης και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Δίου-Ολύμπου Γ. Φαρμάκης, Μ. Τσιμήτρη, Π. Κιάφας, Δ. Μυλωνέρος και Β. Βροχαρίδης, πολιτευτές, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δ. Ανδριάς, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δίου-Ολύμπου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου