Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Στη διεθνή έκθεση DETROP 2013 η Π.Ε.Πιερίας

Οίνοι της Πιερίας απέσπασαν βραβεία και θετικές κριτικές
Με διακρίσεις έπεσε η αυλαία της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων – Ποτών – Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «DETROP 2013» για την Πιερία, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως και τις 10 Μαρτίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO Α.Ε. – Δ.Ε.Θ.


Τρία (3) χρυσά και δύο (2) αργυρά μετάλλια απέσπασαν οίνοι της Πιερίας, στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη HELEXPO, στο πλαίσιο του «OENOS 2013».

Αναλυτικότερα, τα τρία (3) χρυσά μετάλλια απέσπασαν:

:«Δεσποτικό Λουλουδιών», ερυθρός οίνος εσοδείας 2009, του Αδάμου Γεώργιου, «Cabernet Sauvignon», ερυθρός οίνος εσοδείας 2010 του Απόστολου Κούρτη, «Γυμνός Βασιλιάς», ερυθρός οίνος εσοδείας 2008, της Οινοποιίας με διακριτικό τίτλο ΄΄Πιερία Ερατεινή΄΄ και τα δύο (2) αργυρά μετάλλια απέσπασαν «Merlot – Cabernet Sauvignon», ερυθρός οίνος εσοδείας 2010, του Ν. Χρυσοστόμου και «Μουσαίος», Λευκός οίνος εσοδείας 2012, του Ν. Χρυσοστόμου.

Πιεριείς παραγωγοί και επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων και ποτών, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα αρίστης ποιότητας προϊόντα τους, ενισχύοντας την ταυτότητα των τοπικών αγαθών. Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση είχαν τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, που καθημερινά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «BIOLOGICA 2013» που εκτυλίχθηκε παράλληλα με τη «DETROP 2013».

Στη σπουδαία δράση εξωστρέφειας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την προώθηση των τοπικών τροφίμων και των ποτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, επισκέφθηκε το περίπτερο και συνομίλησε με παραγωγούς και επαγγελματίες του κλάδου.

Η γαστρονομική κουλτούρα της Πιερίας «αποτυπώθηκε» στο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα προϊόντα που απαρτίζουν το πλούσιο αγροτικό καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύοντας την ποιοτική εγχώρια παραγωγή τροφίμων-ποτών, αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της έκθεσης, που γεύτηκαν τοπικά εδέσματα της περιοχής παραγόμενα από αγαθά του τόπου, όπως κρέατα, μύδια, τυριά, ζυμαρικά, ελιές, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.α. Τα εύσημα πήρε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων» με τη νέα γευστική δημιουργία, το γλυκό ακτινίδιο.

Την επίτευξη του στόχου προβολής των προϊόντων της Πιερικής Γης και ισχυροποίησης της ταυτότητάς τους, ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Όπως, είπε, τα τοπικά μας προϊόντα και οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιπροσωπεύουν τη δυναμική εξωστρέφειας της περιοχής στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών τροφίμων και ποτών. «Η Π.Ε.Πιερίας είναι παρούσα σε όλες τις εκθέσεις που προάγουν τα τοπικά προϊόντα, που ενθαρρύνουν το «επιχειρείν» και ενισχύουν τις δραστηριότητες που συμβάλουν στην ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης ενός ισχυρού δικτύου προώθησης των ποιοτικών μας προϊόντων στις εγχώριες και ξένες αγορές», τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Άλλωστε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συνεχάρη τους οινοποιούς που βραβεύθηκαν και συμβάλουν όπως είπε καθημερινά στην ανάδειξη της Πιερίας μέσω της διακίνησης των αγαθών τους και ευχαρίστησε όλους τους εκθέτες που συνέβαλαν στο άρτιο αποτέλεσμα της διοργάνωσης προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

«Η γεωργία μπορεί να γίνει πυλώνας πραγματικής ανάπτυξης του τόπου και μάλιστα αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό που απαιτείται είναι ο συγκερασμός των γνώσεων με την τεχνολογία και την καινοτομία», τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για αγροτικά θέματα, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας , επεσήμανε ότι η διατήρηση και η ανάδειξη της ταυτότητας των παραγόμενων τοπικών αγροτικών προϊόντων με την παράλληλη δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων με ονομασία προέλευσης, συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημητρης Ρουκάς, υπογράμμισε ότι η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας με τους Πιεριείς παραγωγούς, καταγράφεται καθημερινά από τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διοχετεύονται στην αγορά μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους που διενεργούν οι υπάλληλοι της Π.Ε.Πιερίας.

Το περίπτερο της Π.Ε.Πιερίας επισκέφθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο τομεακός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, κ. Χρήστος Γκουντενούδης, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, κ. Κλήμης Γούναρης, Προϊστάμενοι και υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ.

Οι επισκέπτες της έκθεσης απόλαυσαν νόστιμες γαστρονομικές προτάσεις που παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο και μεράκι και προσέφεραν Πιεριείς παραγωγοί και τοπικές επιχειρήσεις όπως είναι: Κελάρι Αδάμου, Τερζής Αθανάσιος, Γραμματόσης Ιωάννης & ΣΙΑ ΕΕ, Κούρτης Απόστολος, Οινάμπελος Κολινδρού ΕΠΕ, Παπαγιανννούλης Κωνσταντίνος, Χρυσοστόμου Νικόλαος, η εταιρεία «Πηγή Ολύμπου ΑΕ» για τα αναψυκτικά και το φυσικό νερό, η εταιρεία «Τερζής Χρήστος – ΟΛΥΜΠΟΣ», ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος για τα ακτινίδια, η «Φάρμα Φωτιάδη» για τα κρέατα, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων» και η «Πιερική Ζύμη» για τα ζυμαρικά, η εταιρεία «Φ. Μπέλλας & Υιός Α.Ε.» για τα τυροκομικά προϊόντα , η εταιρεία «Πράσινο Μονοπάτι» για τα βιολογικά προϊόντα, η εταιρεία «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» για τις ελιές, η εταιρεία «Αβακιάν Δανιήλ & Υιοί ΑΕ» για τους ξηρούς καρπούς και ο Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου για τα μύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου