Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «δημιουργική γραφή» πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Καλλιτεχνικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «δημιουργική γραφή», μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές από το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Λιτόχωρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου. Την υλοποίηση του προγράμματος οργάνωσε ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου με τη στήριξη του δήμου.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ»
Στο πρόγραμμα «δημιουργική γραφή», που υλοποιεί το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, τα παιδιά ασχολούνται με το παραμύθι. Και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διηγήσεις Λιτοχωριτών, ώστε το επόμενο διάστημα να επιχειρήσουν να γράψουν το δικό τους παραμύθι.

Ακούστηκαν διηγήσεις από το παρελθόν στο παλιό Λιτόχωρο, διηγήσεις που είχαν σχέση με τη ζωή, με κάποια έθιμα, με κάποια πραγματικά γεγονότα αλλά και με γεγονότα που είναι στηριγμένα στον μύθο και στην παράδοση. Σε τέτοιου είδους διηγήσεις αναφέρθηκαν οι Μαρία Φαργκάνη, Αθανάσιος Παπαθανασίου, Γιώργος Καρτσιώτης και Δημήτρης Πειστικός. Την όλη παρουσίαση συντόνισε η πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου, Δέσποινα Καρτσιούνα, φιλόλογος.

Η κ. Καρτσιούνα παρουσίασε και η ίδια μια εργασία που είχε εκπονήσει και που περιλάμβανε εικόνες του Ολύμπου, παραδοσιακά τραγούδια του Λιτοχώρου καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό από έκθεση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου η οποία ήταν αφιερωμένη στη Λιτοχωρίτισσα μάνα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΗΛΙΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Το όλο πρόγραμμα αποδείχθηκε ότι είχε έντονο ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά μετά την παρουσίαση του προγράμματος με ερωτήσεις ποικίλου περιεχομένου που υπέβαλαν αλλά και από τον διάλογο που έγινε.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δ.Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα σήκωσε τα παιδιά και τους δίδαξε «βήματα» από μπηλίτικο χορό (τοπικό λιτοχωρίτικο), τον οποίο και χόρεψαν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά το πέρας του προγράμματος, τα παιδιά του καλλιτεχνικού σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου