Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα ορισμού τοπικής αργίας από την δημοτική αρχή

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εχθές (22\01) ότι αιφνιδιαστικά οι διευθύνσεις των σχολείων του δήμου μας ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά από τη διοίκηση του δήμου γύρω στις 2 το μεσημέρι πως την επόμενη ημέρα (23\01), εορτή του Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω, πολιούχου της έδρας του δήμου, όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, αλλά – για πρώτη φορά – και όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά. Επιπλέον, με ανακοίνωσή της η διοίκηση ενημέρωνε πως η 23η Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται πλέον ως τοπική αργία σ’ ολόκληρο τον δήμο γνωστοποιώντας ότι οι τοπικές εορτές που κάποτε είχαν καθιερωθεί στους πρώην δήμους, δεν ισχύουν πλέον.
Περιττό να αναφέρουμε την μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε το γεγονός αυτό που έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στα περισσότερα σχολεία, καθώς άλλο σχολείο είχε προγραμματισμένη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, άλλο είχε ήδη κλέισει λόγω τοπικής αργίας μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα (18\01, εορτή Αγ. Αθανασίου) κ.ο.κ. Αναστάτωση όμως προκλήθηκε και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς οι συνδημότες μας αισθάνθηκαν έντονη πικρία μαθαίνοντας ξαφνικά πως «με μία μονοκονδυλιά» οι τοπικές εορτές καταργούνται. Θεωρώ ότι το αίσθημα πικρίας έγινε ακόμη πιο έντονο από την έλλειψη της παραμικρής διαβούλευσης. Έτσι δεν εξετάστηκαν καν ούτε κάποιες πολύ ιδιαίτερες παράμετροι, όπως π.χ. το γεγονός ότι δύο δημ. διαμερίσματα οφείλουν ακόμη και το όνομά τους στον πολιούχο τους άγιο (Αγ. Παντελεήμονας, Αγ. Σπυρίδωνας).
Είναι βέβαια αλήθεια ότι πολλοί δήμοι ανά τη χώρα έχουν προχωρήσει στην καθιέρωση ενιαίας τοπικής αργίας. Οι αποφάσεις όμως εκεί πάρθηκαν μετά από διαβούλευση και συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια με τη σύμφωνη γνώμη και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (βλ. π.χ. τους δήμους Αν. Μάνης, Πάτμου κ.α.). Όχι όπως εδώ, με μία απόφαση «στο πόδι» που ανακοινώθηκε εν είδει «φιρμανίου» και μάλιστα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή προκαλώντας ένα απίστευτο «μπάχαλο»!
Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνονται κάποιοι τις δημοκρατικές διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση; Έτσι θα ενώσουν «ψυχές, καρδιές…κτλ»; Θέλω να πιστεύω πως όχι!
Καλούμε την δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της (που μόνο προβλήματα και αναβίωση τοπικιστικών αντιθέσεων έχει προκαλέσει) και να συγκαλέσει σύντομα την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και κατόπιν να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Το θέμα της καθιέρωσης τοπικής αργίας δεν είναι ζήτημα ενός, αλλά όλων μας!
Μόνο αν το δούμε έτσι δεν θα μας χωρίσει, αλλά αντιθέτως θα μας ενώσει!
Γι’ αυτό και πρέπει να το συναποφασίσουμε όλοι μαζί!


Για την παράταξη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ»
Ο επικεφαλής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι το ποιος είναι ο πολιούχος του Κολωνακίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή