Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ του Φαρμάκη Αστέριου για τη Διάλυση της Συνεδρίασης στην ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων

Όντως……

Άλλο ΠΑΤΑΤΕΣ…. Άλλο Κουτόχορτο

και άλλο ΠΟΛΙΤΙΚΗ για τα ΜΠΑΖΑ!

Πληροφορήθηκα ότι μία δυναμική ομάδα τοπικών πολιτικών θεσμικών εκπροσώπων του Νομού Πιερίας (η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης, ο Δήμαρχος Δίου- Ολύμπου κ. Παπαθανασίου και ο κ. Λεμονόπουλος) διέλυσαν με δυναμική παρέμβαση «ύποπτη και κατά μόνας» συνεδρίαση της ΚΑΣ στα γραφεία της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Κατερίνη.
Για όλα όσα είπαν και έκαναν επί του προκειμένου τους συγχαίρω δημοσίως! Επί τέλους! Πρέπει ορισμένοι κρατικοί γραφειοκράτες οι οποίοι βάζουν υπογραφές σε κρατικά έγγραφα, όπως οι αρχαιολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι, που τις περισσότερες φορές καταδικάζουν περιοχές σε αναπτυξιακό μαρασμό, να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν ισορροπημένη και πολυδιάστατη αντίληψη για τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης που «υπηρετούν». Πριν συντάξουν την όποια εισήγηση που αφορά μια σημαντική περιοχή και τμήμα τοπικής κοινωνίας πρέπει όχι μόνο να υποδεχτούν αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις και προτάσεις των φορέων της τοπικής κοινωνίας αφού εξαντλήσουν κάθε έσχατο όριο διαβούλευσης.
Πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι «επιστήμονες» ότι με την επιστήμη μας δεν υπηρετούμε την επιστήμη αλλά τον τόπο και το λαό! Δεν υπηρετούμε τα «επιστημονικά» μας βίτσια και τις ψυχολογικές μας αναζητήσεις αλλά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας ο καθένας από την πλευρά του με στόχο να παραχθεί μία νέα σύνθεση διαφορετικών επιστημονικών και τεχνικών προσεγγίσεων!
Όλοι οι Κοινωνιολόγοι του κόσμου έχουν καταλήξει από χρόνια ότι ένας σπουδαίος επιστήμονας με υψηλή εξειδίκευση, αν δεν αντιλαμβάνεται -όπως π.χ. οι αρχαιολόγοι- πέρα από τα συγγράμματά του ή τα ευρήματα και τον κοινωνικό του ρόλο, καταλήγει να είναι στο τέλος ένας…… εξειδικευμένος βλάκας (!) ο οποίος μπορεί να προστατεύει με σιδηρά πυγμή ή φράχτη τα ευρήματά του αλλά καταδικάζει μία κοινωνία στην απομόνωση ή/και τον μαρασμό.
Γιατί ο Όλυμπος δεν ανήκει ούτε στους αρχαιολόγους ούτε στους δασάρχες! Αυτοί πρέπει να είναι υπάλληλοι του γερο-Όλυμπου και της κοινωνίας στην οποία αυτός αναφέρεται.
Ο Όλυμπος ανήκει σε όλους μας και όλοι μας πρέπει να έχουμε λόγο στο αν και πως θα αξιοποιηθεί ή θα διοικηθεί συνδυάζοντας την αναπτυξιακή ανάγκη με την πολυδιάστατη (όχι μονοδιάστατη) υπόστασή του, δηλαδή ιστορική, μυθολογική, δασική, ορυκτολογική, περιβαλλοντική, τουριστική, κ.λπ.
Πολύ καλά ως εδώ!
Όμως ο κ. Δήμαρχος αργά θυμήθηκε να ασχοληθεί με την τουριστική ανάδειξη και αξιοποίησή του Ολύμπου. Πέρασαν είκοσι χρόνια Δημαρχεύοντας με μηδενική επιτυχία για να αντιμετωπίσει: (δυναμικά ή και με προτάσεις και μελέτες)
α) Τους αρχαιολόγους που θέλουν τον Πιερικό Όλυμπο 280.000 στρέμματα και 50% έξω από τα σημερινά όρια του Εθνικού Δρυμού μέχρι την εθνική οδό (σχεδόν!)
β) τους δασάρχες που πρότειναν τα νέα όρια του Εθνικού Δρυμού μέχρι την πλατεία Λιτοχώρου και του «Μήλιου το Γεφύρι», ενώ ήδη είχαν υποθηκεύσει μεγάλο μέρος του στο πρόγραμμα NATURA, ενώ αυτό ήταν άχρηστο για το Όλυμπο, αφού είναι προστατευμένος Εθνικός Δρυμός από το 1938!
γ) Τη Δασική υπηρεσία Πιερίας που αρνήθηκε να εισηγηθεί θετικά για την παραχώρηση και χρήση του φαραγγιού του Ενιππέα ως κλειστό φαράγγι κατά την οργάνωση των φαραγγιών του Βίκου ή της Σαμαριάς. Αλήθεια, ποια πρόταση και μελέτη έκανε τα τελευταία 20 χρόνια για το φαράγγι του Ενιππέα;
δ) τους αρχαιολόγους που ήθελαν ολόκληρη την περιοχή: Νέος Παντελεήμονας, Δυτική και Νότια Λεπτοκαρυά, Ξηροκάμπι Λιτοχώρου- Μετόχι Αγίου Διονυσίου ως ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΟ χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποψία για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα!!! Δηλαδή, στην ουσία διεύρυναν –από την πίσω πόρτα- τα όρια του Εθνικού Δρυμού + 30% ακόμα, δηλαδή μέχρι την εθνική οδό.
Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει: Γιατί πρέπει ολόκληρος ο Πιερικός Όλυμπος μέχρι την Εθνική Οδό να υφίσταται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μια σκληρή νομοθεσία περί:
1. Εθνικού Δρυμού
2. Ζώνης NATURA
3. Aρχαιολογικός Τόπος κ χώρος
4. Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τη γραμμή αιγιαλού.
5. Ζώνη παραλίας
Ποια λογική αντίληψη το υπαγορεύει; Για πιο περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό σκοπό;

Πέρασαν 20-25 χρόνια, δηλαδή σχεδόν μία ολόκληρη ιστορική πολιτική περίοδο για να δείξει τέτοια όψιμη ευαισθησία στο τέλος για την τουριστική/αναπτυξιακή αξιοποίηση του Ολύμπου (π.χ. τελεφερίκ ή και χιονοδρομικό κέντρο κ.λπ).
Που ήταν ο Δήμαρχος; ήταν Δήμαρχος τα καλύτερα χρόνια των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα! Ποιός είναι ο πραγματικός απολογισμός του; Του ανοίξαμε τις πόρτες των σημαντικότερων υπουργείων για 10 τουλάχιστον χρόνια, (π.χ. τα Υπουργεία που ήταν Υπουργοί ο κ. Λαλιώτης και η κ. Β. Παπανδρέου, τα οποία είχαν τις σημαντικότερες χρηματοδοτήσεις και προγράμματα (ΥΠΕΧΩΔΕ & Υπουργείο Ανάπτυξης) για αναπτυξιακά και θεσμικά έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα; Για ποια προγράμματα, για ποια ποσά και έργα;
Πιστεύω ειλικρινά ότι αν έδειχνε το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση «αγωνίας» για τον Όλυμπο, όση έδειξε για την ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στο Λατομείο Λιτοχώρου και την μαζική πώληση αυτούσιου χαλικιού της ΔΕΑΛ σε όχι υψηλές τιμές (κατάλαβες τι εννοώ! Ε!) όλα τα τελευταία 25 χρόνια, τότε όντως το αναπτυξιακό Τοπίο της Νότιας Πιερίας και όλου του Νομού θα είχε προ πολλού αλλάξει, με άξονα και Κεντρικό Πυλώνα τον Όλυμπο! Τον Όλυμπο μέχρι τις Κορφές και όχι μόνο μέχρι τους πρόποδες με ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ένα Συνεδριακό Κέντρο Λιτοχώρου που χτίζονται εδώ και 15 χρόνια, αλλά αδυνατούν ακόμα να ολοκληρωθούν!!
Αντιθέτως μια παθιασμένη πολιτική για… τα ΜΠΑΖΑ της ΔΕΑΛ μεγαλουργούσε!

Φαρμάκης Αστέριος

Λαλίστατος μέχρι τώρα αλλά και για πάντα όχι μόνο
για τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSHO αλλά και
για κάθε ανυπαρξία αναπτυξιακής και περιβαλλοντι-
κής πολιτικής για τον Όλυμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου