Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Έως τέλος Μαρτίου το σύστημα ελέγχου των πρατηρίων βενζίνης

Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως διαμορφώνεται η αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρά την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες, μετά την ευρεία σύσκεψη για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας κ. Κώστα Μουσουρούλη και των υφυπουργών Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά και Περιβάλλοντος κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν το λαθρεμπόριο στην αγορά των καυσίμων, το οποίο εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και του ΦΠΑ) και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής του. Με την εξίσωση του φόρου στο εμπόριο θέρμανσης και κίνησης εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος της λαθρεμπορίας έχει αντιμετωπιστεί και οι απώλειες έχουν περιοριστεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και πιθανότατα αφορούν περιπτώσεις λαθρεμπορίας ναυτιλιακού καυσίμου που είναι αφορολόγητο. Στη σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις σχετικές με την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων και δόθηκαν οι εντολές, ώστε η επιτάχυνση να γίνει πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν η λήψη τεχνικών παρεμβάσεων, όπως η υποχρεωτική τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων μέχρι και η αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων ποινών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα ναυτιλιακά καύσιμα και αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθούν GPS σε όλα τα καράβια-βυτία και θα υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι ελλιμενισμού ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εξαρθρωθεί σπείρες λαθρεμπορίου ναυτιλιακού πετρελαίου που προμηθεύονταν παράνομα το καύσιμο και εν συνέχεια, αφού το αποθήκευαν, το διέθεταν σε πρατήρια καυσίμων.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, έχει συσταθεί και Ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και εκτιμάται ότι και αυτή θα συμβάλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, ενώ απομένει η εντατικοποίηση των ελέγχων και των μέτρων πάταξης και στο σκέλος της νοθείας υγρών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, «το πρόγραμμα προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έως 30 Μαρτίου και σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014», ενώ όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου, μετά τη σύσκεψη «δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία εγκατάστασης συστήματος».

Ετοιμο το λογισμικό για την καταγραφή εισροών-εκροών των πρατηρίων
Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων το λογισμικό που θα εγκατασταθεί στον κεντρικό φορέα του υπουργείου Οικονομικών και ο οποίος θα υποδέχεται τα δεδομένα από τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων. Την απάντηση αυτή δίνουν κύκλοι της Γενικής Γραμματείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στελεχών εταιρειών πετρελαιοειδών - όπως αναφέρουν δημοσιεύματα - ότι από πλευράς υπουργείου δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη εταιρειών φέρεται να διαμαρτύρονται ότι αδυνατούν να τοποθετήσουν το software στα συστήματα εισροών-εκροών που έχουν προμηθευτεί τα ιδιόκτητα και ιδιολειτουργούμενα από τις ίδιες πρατήρια, καθώς πρέπει να είναι συμβατό με εκείνο που θα τοποθετηθεί στη Γενική Γραμματεία, για το οποίο δεν έχουν ενημέρωση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με στελέχη του υπουργείου, είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις τόσο για τη σύσταση του φορέα υποδοχής των στοιχείων από τα πρατήρια - μαζί με το λογισμικό που θα τα επεξεργάζεται - όσο και για άλλα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή από την 1η Απριλίου του συστήματος εισροών-εκροών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου