Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

 Η Χρυσή Αυγή έχει την… τιμητική της και στο “Reuters”

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται, με ειδικό ρεπορτάζ του, στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, σε γνωστές δηλώσεις των στελεχών της και την συνδέει με τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα λιτότητας.

Το ρεπορτάζ έχει ως ακολούθως:

«Χέρια υψώνονται χαιρετώντας ναζιστικά, ο ηγέτης του ταχύτερα ανερχόμενου πολιτικού κόμματος απευθύνεται σε εκατοντάδες άντρες που φορούν μαύρα μακό μπλουζάκια, την ώρα που εκείνοι εκρήγνυνται σε ζητωκραυγές. Η μαχητική κραυγή τους αντηχεί μέσα στη νύχτα: Αίμα. Τιμή. Χρυσή Αυγή».

«Μπορεί μερικές φορές να σηκώνουμε έτσι το χέρι μας, αλλά αυτά τα χέρια είναι καθαρά, όχι βρώμικα. Δεν έχουν κλέψει», φώναξε ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος την ώρα που στεκόταν, λουσμένος στο φως, μπροστά σε 2.000 φανατικούς ακόλουθους του κόμματος στο ανοιχτό αμφιθέατρο στο Γουδί, πρώην στρατόπεδο κοντά στο κέντρο της Αθήνας».

«Ήμασταν μερικοί, μετά μερικές εκατοντάδες, τώρα είμαστε χιλιάδες και είναι μόνο η αρχή», φώναξε ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, του ακροδεξιού κόμματος που βλέπει να εκτινάσσεται η δημοτικότητά του εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας. Η συγκέντρωση του προηγούμενου μήνα αποκάλυψε ότι το κόμμα, που περιγράφει τον εαυτό του ως εθνικιστικό και υποστηρίζει την απέλαση των λαθρομεταναστών, διαθέτει ένα προσφάτως αποκτηθέν αίσθημα θριάμβου, ακόμα και κομπασμού, που κάποιοι βρίσκουν απειλητικό.

Με την βοήθεια ενός κύματος κοινωνικής οργής εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών, της λιτότητας και της λαθρομετανάστευσης, η Χρυσή Αυγή είδε την δημοτικότητά της να διπλασιάζεται σε λίγους μήνες. Σε δημοσκόπηση του VPRC, ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων, το κόμμα εμφανίζεται στο 14% τον Οκτώβρη, εν συγκρίσει με το 7% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου.

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν βλέπουν άμεση ανακοπή της μετεωρικής ανόδου της. Προειδοποιούν ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία αρνείται ότι είναι νεοναζιστική παρότι υιοθετεί ανοιχτά παραπλήσια ιδεολογία και σύμβολα, μπορεί να δελεάσει μέχρι και έναν στους τρεις ψηφοφόρους».

«Ενόσω το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει και δεν βάζει τέλος στην διαφθορά, το φαινόμενο δεν θα ανασχεθεί», είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της ALCO, έτερης ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων. «Η Χρυσή Αυγή μπορεί δυνητικά να κερδίσει έως και το 30% των ψήφων».

Το κόμμα είναι τώρα τρίτο στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον ακροαριστερό Σύριζα, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Η βίαιη συμπεριφορά στελεχών της Χρυσής Αυγής, που περιφέρονται συχνά σε γειτονιές της Αθήνας παρενοχλώντας μετανάστες, φαίνεται να ενισχύει αντί να βλάπτει την θέση του κόμματος.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερη λιτότητα σε ένα εξοργισμένο κοινό, η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της συντηρητικής με την κεντροαριστερή παράταξη, παραμένει στον πολιτικό ορίζοντα. Η πιθανότητα να λάβει η Χρυσή Αυγή την δεύτερη θέση σε εκλογές – εξπρές δεν είναι πολλές, αλλά υπαρκτές, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Οι αναλυτές πιστεύουν εντέλει, ότι στο κόμμα λείπει η ευρεία απήχηση και δομή που απαιτείται για μια μαζική έλξη. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα υπέστη σφαγές και λιμό στις μάχες κατά των ναζί, ενώ το φάντασμα της στρατιωτικής χούντας μεταξύ 1967-1974 αιωρείται ακόμα πάνω από την σύγχρονη πολιτική. Επομένως, γιατί πολλοί Έλληνες στρέφονται τώρα σε ένα κόμμα, τα εμβλήματα και η ρητορική του οποίου θυμίζουν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τον Hitler;

Η Χρυσή Αυγή αρνείται αυτές τις συγκρίσεις. Σε συνέντευξη που έδωσε σε ανοιχτό καφέ στου Παπάγου, ο Ηλίας Παναγιώταρος, βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος, εξήγησε στο Reuters την έλξη που ασκεί το κόμμα: «Η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος οργανισμός στην χώρα, ο οποίος δουλεύει. Όλα τα άλλα έχουν σταματήσει να δουλεύουν ή δουλεύουν εν μέρει … Ενεργούμε σαν μια καλά οργανωμένη στρατιωτική μονάδα, γιατί ο στρατός είναι ο καλύτερος οργανισμός σε όλες τις χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου