Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τρία χαράτσια 600 ευρώ στα ακίνητα από το νέο έτος

Θα γίνει υποχρεωτική και η έκδοση πιστοποιητικών θέρμανσης και κλιματισμού.
Νέα επιβάρυνση συνολικού ύψους 600 ευρώ έρχεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2013 καθώς θα γίνει υποχρεωτική και η έκδοση πιστοποιητικών θέρμανσης και κλιματισμού.
Ειδικότερα, εκτός από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. η τιμή του οποίου διαπραγματεύεται ελεύθερα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν και πιστοποιητικό θέρμανσης των κτιρίων αλλά και κλιματισμού, τα οποία ανέρχονται στα 400 ευρώ. Έτσι η συνολική δαπάνη για τα τρία πιστοποιητικά θα ανέλθει στα 600 ευρώ.
Μάλιστα, αντίθετα με το ΠΕΑ που έχει 10ετή διάρκεια, τα δύο αυτά πιστοποιητικά θα έχουν ισχύ 2 έως 4 ετών ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού και ανάλογα με το καύσιμο.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων ορίζει πως η ελάχιστη αμοιβή των επιθεωρητών για να εκδώσουν πιστοποιητικά θέρμανσης και κλιματισμού θα καθορίζεται μεν ελεύθερα αλλά με μίνιμουμ:
* 250 ευρώ για εγκαταστάσεις ως 200 kW
* 400 ευρώ για εγκαταστάσεις ως 400 kW
* 800 ευρώ για εγκαταστάσεις άνω των 400 kW

Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν επιθεώρηση κάθε πέντε χρόνια για λέβητες ισχύος από 20kW έως 100 kW και κάθε δύο έτη για λέβητες ονομαστικής ισχύος άνω των 100kW. Στην τελευταία περίπτωση, αν ο λέβητας λειτουργεί με φυσικό αέριο, τότε η επιθεώρηση γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Αντίστοιχα, αν το κτίριο έχει συστήματα κλιματισμού ονομαστικής ισχύος άνω των 12kW, τότε η επιθεώρηση είναι υποχρεωτική κάθε πέντε έτη τουλάχιστον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου