Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η Αυτοδιοίκηση θέλει, το κράτος μπορεί;

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσαν την «ομόθυμη» στήριξή τους στο πρόγραμμα, καταθέτοντας προτάσεις και θέτοντας και… «κόκκινες γραμμές»

Η ομόθυμη υποστήριξη όλης της Αυτοδιοικητικής Οικογένειας στο νέο πρόγραμμα, που διαδέχεται το «Βοήθεια στο σπίτι» εκφράστηκε κατά τη σύσκεψη που συγκλήθηκε για το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν περίπου 150 άτομα- Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, επικεφαλής φορέων των Δήμων που ασχολούνται με προνοιακά προγράμματα, υπηρεσιακοί παράγοντες και εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» από όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε το φόβο πως εάν το νέο πρόγραμμα εφαρμοστεί με βάση την προκήρυξη που δημοσιοποίησε το ΙΚΑ τότε δε θα καλύψει ούτε 15.000 άτομα! Δηλαδή περίπου 65.000 γέροντες που σήμερα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο σπίτι» θα μείνουν εκτός γιατί είναι αδύνατο να καλύψουν τα νέα αυστηρότερα και μάλλον ασφυκτικά κριτήρια που πλέον τίθενται, στο ποσοστό αναπηρίας (άνω του 67%), την ηλικία (άνω των 78 ετών) και το εισόδημα (κάτω των 7.715 ευρώ το ατομικό και 15.100 το οικογενειακό), σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα συνδέθηκε με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως ζητούμε εδώ και πολλά χρόνια όσοι οραματιστήκαμε και το πρωτοεφαρμόσαμε, γιατί ουσιαστικά αυτό ωφελείται μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως και ότι διασφαλίζεται εσαεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του. Φανταστείτε τους περίπου 100.000 γέροντες που σήμερα είτε ως επιχορηγούμενοι είτε ως μη επιχορηγούμενοι είναι ενταγμένοι στα Προγράμματα να συνωστίζονται σε νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές ή γηροκομεία για νοηλεία, φροντίδα, απλές ή σύνθετες εξετάσεις ή ιατρική παρακολούθηση. Δε θα υπάρξει μόνο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που θα σημάνει την εξαθλίωση για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, θα προκληθεί τεράστια αιμορραγία και μπλοκάρισμα για τα νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σύστημα θα καταρρεύσει και λόγω έλλειψης προσωπικού».

Για την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί «κόκκινη γραμμή», όπως εξήγησε ο κ. Δανιηλίδης, η συνέχιση του προγράμματος για τον δυνατόν περισσότερους γέροντες» και η συνέχιση της απασχόλησης των ίδιων εργαζομένων (3.740), επειδή έχουν αποκτήσει εμπειρία, ειδικές δεξιότητες και εξοικείωση με τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης σημαντικό ότι όλοι τους έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή των προγραμμάτων από τους Δήμους θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα τα ασφυκτικά κριτήρια, όπως άλλωστε ζητά και η ΚΕΔΕ με ομόφωνο ψήφισμά της. Η σύσκεψη αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να καθοριστεί το όριο ηλικίας στα 65 έτη αντί των 78, το ποσοστό αναπηρίας στο 50% αντί του 67% και το εισοδηματικό όριο στα τουλάχιστον 12.000 ευρώ από τα 7.715 ευρώ για το ατομικό και στα 20.000 ευρώ το οικογενειακό αντί των 15.100 ευρώ, που προβλέπεται σήμερα. Τέλος, αξιώνει την κατάργηση του κριτηρίου της συμβίωσης- διαβίωσης, εξαιτίας του οποίου, ένα άτομο ακόμη και εάν πληροί τα αυστηρά κριτήρια δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εάν ο/η σύζυγος δεν εντάσσεται.

Τέλος, ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε από όλους τους Δήμους να προχωρήσουν σε καταγραφή των πιθανών δικαιούχων, να ενημερώσουν τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και τους βουλευτές των περιοχών τους για το πρόβλημα που προέκυψε, ζητώντας από τους τελευταίους να το φέρουν στη Βουλή, να εκδώσουν ει δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και να προχωρήσουν σε κινήσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: EPTANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου