Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΑΜ - Τώρα είναι που θα γίνουμε ρεντίκολο σε όλη την Ευρώπη!

Ο "σύντροφός" σας, γιος της συνοποψηφίου σας Μαρίας Αρσένη - τότε που το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν για εσάς "παιδική ασθένεια" ή "κενό σύνολο"
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κρίτωνας Αρσένης, 
"τινάζει την μπάνκα στον αέρα"


Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο
Την επιτακτική ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου μετά από τροποποίηση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων σχετικού έργου τόνισε με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου - Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες). Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Παρ’ όλες τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, είναι απορίας άξιο πως οι τοπικοί φορείς συναινούν στην πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πλήττοντας τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας. Το επικίνδυνο υλικό θα μπορούσε να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπάνει το υδατικό απόθεμα αφού η περιοχή διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και υδατοδιαπερατά εδάφη. Ότι περάσει στα υπόγεια ύδατα θα καταλήξει στο νερό που πίνουμε, στη θάλασσα και φυσικά θα προκαλέσει την δυσφήμηση της τουριστικής αυτής περιοχής.
Τα απόβλητα αυτού του τύπου δεν έγιναν στο παρελθόν αποδεκτά από τους τοπικούς φορείς άλλης περιοχής ενώ υπάρχουν μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας που αμφισβητούν το κατά πόσο αυτό το υλικό είναι ακίνδυνο.
Καλώ τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν την έγκριση της απόφασης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.
Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά και απαιτεί τον σεβασμό όλων μας.

Υ.Γ. Κύριε Βλάχο, του τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας, μήπως θα στείλετε κανένα εξώδικο και στο Ευρωκοινοβούλιο ή μόνο "τζάμπα μαγκιές" με τους bloggers;;;;

3 σχόλια:

  1. Ενώ όλοι έχουν πάρει θέση:
    Ν.Δ. και οι τέσσερις βουλευτές του νομού.
    Η αντιπεριφεριάρχης που ζητά επανεξέταση του θέματος.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Το ΚΚΕ με επερώτηση στη Βουλή.
    Τον "βαθύ πράσινο" ύπνο του Κινήματος τάραξε ο κ. Αρσένης. Και μπράβο του!
    Ζουν τελικά εκεί στο ΠΑΣΟΚ; ΝΑΙ αλλά σε άλλη χώρα, προς Βρυξέλλες μεριά και νοιάζεται και για την Πιερία.
    Γιατί εδώ πλην του Ν. Λάππα στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλά κανείς!
    Που είναι οι τοπικές Λιτοχώρου και Λεπτοκαρυάς που είναι και η Νομαρχιακή; Και γενικά το επίσημο ΠΑΣΟΚ;
    Που είναι τα μεγαλόσχημα στελέχη; Που είναι οι πολιτευτές και οι πρώην βουλευτές; Και ιδιαίτερα οι δύο κοντοχωριανοί νέοι πολιτευτές;
    Γιατί σιωπούν; Μήπως έχουν και αυτοί το θέμα σε κάποιο <> κάπου σε ένα συρτάρι;;;;
    Άντε, σύντροφοι, αφού δεν μπορείτε κλείστε το το μαγαζί και ο τελευταίος ας κλείσει και την πόρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσημη ή δημόσια θέση κατά της "αποκατάστασης" του λατομείου έχουν πάρει ως τώρα:
    Ο βουλευτης της ΝΔ (Πιερίας), Γ. Κωνσταντόπουλος
    το ΚΚΕ
    Μια αρμόδια επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ
    Οι τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (Δημόπουλος, Λάππας, Κουρίτα)
    Η τοπική ΕΛΜΕ
    Η Ένωση Ξενοδόχων και οι Ενώσεις Ιδιοκτ. Ενοικιαζομένων Δωματίων (στα νότια του νομού)
    ΟΣύλλογος Επαγγελματιών Λιτοχώρου
    Η αντιπεριφερειάρχης δεν ζήτησε ποτέ ως τώρα καμία επανεξέταση του θέματος. "Πέταξε το μπαλλάκι" στο Υπουργείο, το οποίο επικυρώνει τελικά το έργο, συνήθως υιοθετώντας τις εισηγήσεις Περιφέρειας και Δευτεροβάθμιας Διοίκησης. (Αν περιμένεις υπουργός της ίδιας παράταξης με τους Μαυρίδου, Ψωμιάδη και του διορισμένου της Δευτεροβάθμιας να ανάψουν φωτιά στα μπατζάκια του, των και της παράταξης... έχε υπομονή και το Νοέμβρη... δέχα τα φορτηγα με τη ...φυτική γη)

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=149971

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βασίλειος Νουλέζας13 Οκτωβρίου 2012 στις 11:50 μ.μ.

    Θεωρώ οτι πρόκειται γία επικίνδυνη καί εγκληματική για τό περιβάλλον απόφαση τού Καλλικρατικού Δήμου Δίου-Ολύμπου νά επιτρέψει τήν εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στό υφισταμενο λατομείο πού λειτουργεί στήν ευρύτερη περιοχή στούς πρόποδες τού Ολύμπου ,καί πρέπει να κλείσει οριστικά γιά πλείστους λόγους,πλησίον τού αρχαιολογικού χώρου, σέ μία ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με τεράστια πολιτιστικήκληρονομία , κάτω από τήν κατοικία των δώδεκα θεών πού προσελκύει επισκέπτες απόολόκληρο τόν κόσμο, νομίζω οφείλουμε να κινητοποιηθούμε πρός την κατεύθυνση να ανακόψουμε αυτήν την καταστροφική κυρίως για το θαλάσσιο περιβάλλον εξέλιξη πού ζημιώσει οικονομικά τήν Πιερία. Απορώ ποιός ενέκρινε τούς περιβαλλοντικούς ορος πού τροποποιήθηκαν, πώς δεν σκέφθηκαν οτι αυτό το υλικό θα φθάσει μεσα απο τον υδριφόρο ορίζοντα καί το υπέδαφος στήν θάλασσα καί στο πόσιμο νερό, γεγονός πού θα βλάψειτην δημόσια υγεία, πως δεν παρεμβαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οικολόγοι, πρόκειται κυριολεκτικά γιά αυτοχειρία , μόνοι μας δυσφημίζουμε περαιτέρω τόν τόπο μας, ο τοπικός τύπος να εξεγερθεί συντελείται με τήν συναίνεση μας ενα περιβαλλοντικό εγκλημα, φρονώ οτι πρέπει να προσβληθεί με τα προβλεπόμενα ενδικα μέσα στα διοικητικά δικαστήρια η εσφαλμένη απόφαση αυτή αμεσα.βασίλης ΝΟΥΛΕΖΑΣ δικηγόρος Α.Π., Μέλος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή